IZ PRVE RUKE

Mame otkrivaju 10 savjeta koje treba znati svaki roditelj prije mora: ‘Što više ljudi, to bolje!‘

Stres planiranja putovanja pomiješan s pritiscima svakodnevnog života zna biti izazovan pa ni ne čudi što se godišnjem odmoru mnogi roditelji nimalo ne vesele. No, ne mora biti tako...

Vrijeme je ljetnih odmora, ali mnogim roditeljima ideja odmora pada u vodu čim se ispred doda riječ - obiteljski.

Naravno, cijela ideja djeluje idilično. Tko ne bi htio provesti vrijeme s cijelom obitelji, daleko od kuće, stvarajući uspomene koje će pamtiti do kraja života? No, realnost često nije nimalo idilična jer djeca imaju mnogo potreba u svako doba dana, a posebno, čini se, kada vi sjednete.

Stres planiranja i pakiranja cijele obitelji za putovanje pomiješan s pritiscima svakodnevnog života zna biti izazovan pa ni ne čudi što mu se mnogi roditelji nimalo ne vesele.

Iako obožavaju svaki trenutak proveden sa svojim mališanima, ovaj scenarij dobro je poznat dvjema majkama, Ivi Takač iz Zagreba i Ireni Ivanović iz Solina.

"Evo, iskreno, godišnji odmori su sada puno naporniji jer život ti se potpuno promijeni kada imaš dijete. Sada je to aktivan odmor, ponekad u smjenama kako bismo suprug Filip i ja napunili baterije. Nije kao prije, dok smo bili samo nas dvoje, ali ima i obiteljski odmor svoje čari", rekla je Iva, mama dvogodišnjeg Frana.

More opreme

S njom se slaže i Irena koju je u obiteljskim odmorima ponajviše iznenadila količina pripreme i stvari koje stalno mora imati uza sebe čak i kada ide samo na plažu.

"Jao, nekada smo bili bez brige i pameti, samo suprug Ante i ja, na plažu bismo ponijeli samo novčanik i ručnik. Nije nam bilo bitno što imamo na sebi, jesmo li se namazali UV faktorom ni koliko je sati, a otkad smo dobili djecu nose se maske, sendviči, sokovi, kreme, gomila ručnika, rukavice za plivanje, napuhanci koje su svake godine sve veći... Opremi nema kraja, kao da idemo na višednevno putovanje, a ne na plažu", smije se Irena, majka dvojice dječaka, osmogodišnjeg Karla i 12-godišnjeg Nike.

image

Irena, Ante, Karlo i Niko Ivanović

Privatna arhiva

Njihovi mališani, Fran Takač te Karlo i Niko Petrović su zahvaljujući svojim kreativnim crtežima osvojili svojim obiteljima odmor iz snova u sklopu nagradnog natječaja "Gloria.hr i Aminess vas nagrađuju!"

Pozvali smo sve čitatelje i njihove mališane da nacrtaju svoj odmor iz snova i opišu ga u par rečenica kako bi odabrana najbolja dva crteža sretnim obiteljima osigurala nagradu od tri noći za obitelj do šest članova u Aminess Port9 Residence na Korčuli, a dva rada ovih dječaka su nas oduševila.

Mali kreativci

Fran je u vrtiću naslikao zanimljive ribice, domišljatom tehnikom - koristeći svoje ruke, a kada je njegova baka vidjela nagradni natječaj na našem portalu znala je da moraju prijaviti kreaciju malenog umjetnika.

image

Crtež koji potpisuje Fran Takač, nagrađen u sklopu nagradnog natječaja "Gloria.hr i Aminess vas nagrađuju!"

Privatna arhiva

Braća Karlo i Niko bacili su se na crtanje detaljnog morskog prikaza po naputku mame Irene.

"Volim čitati razne portale i časopise, a Gloriju posebno jer volim tu vrstu novinarstva. Životna želja mi je bila izići u Gloriji i evo, sada su mi sinovi to omogućili. Moram vam priznati da ovih dana nema kraja euforiji u mojoj obitelji", smije se Irena koja je, uočivši poziv za sudjelovanje u nagradnom natječaju, zadala svojim mališanima da oslikaju morsku idilu da se ne dosađuju dok nema škole.

image

Crtež koji potpisuju Karlo i Niko Ivanović, nagrađen u sklopu nagradnog natječaja "Gloria.hr i Aminess vas nagrađuju!"

Privatna arhiva

Obje obitelji ovog će ljeta prvi put u životu posjetit će pitoresknu Korčulu i uživati u raskošnoj idili resorta Aminess Port9.

Provjereni trikovi dvije iskusne mame

No, prije nego krenu s pakiranjem, Iva i Irena, dvije mame otkrile su nam 10 ključnih savjeta kako provesti obiteljski odmor bez stresa, uskladiti opuštanje i zabavu te istovremeno napuniti baterije i uživati ​​u vremenu sa svojom obitelji.

1. PRIPREMA JE KLJUČNA

To vrijedi i za vas i za djecu. Ako na vrijeme spakirate sve što vam treba i složite neki okvirni plan odmora, bit ćete sigurniji u sebe i spremniji na izazove. No, isto tako valja zadržati dovoljno fleksibilnosti kako se ne bi striktno držali tog plana i ograničavali se.

"Kad god išta na putu planiram, uvijek ispadne drugačije što me samo uzruja. Naučila sam s godinama da je dobro okvirno planirati, ali i da je potrebno puno strpljenja da se odmor ne pretvori u stres", priznaje mama Irena.

Činjenica je da djeca dobro reagiraju na strukturu te da im pruža sigurnost kada znaju što mogu očekivati ​​i što slijedi. Na odmoru možete malo olabaviti raspored, ali ključno je pomoći djeci s prijelazima u nova okruženja i aktivnosti. Konkretno, preporučuje se odbrojavanje svaki put kada trebate završiti jednu aktivnost (primjerice, "napuštamo bazen za pet minuta").

image

Aminess Port9 Residence

Aminess

2. UVIJEK BUDITE SPREMNI NA CRTIĆ

Duža putovanja ponekad znaju biti vrlo naporna, posebno za vrtićance i predškolce kojima je teško dugo biti na jednom mjestu. Zato, kako bi vožnja do destinacije za odmor prošla što bezbolnije, uvijek na tabletu ili mobitelu imajte skinute dvije-tri epizode omiljenog crtića vašeg mališana. Crtići su zapravo tajni as u rukavu svakog roditelja, uz koje ćete dobiti nekoliko sati tišine kada vam je to nužno. Veću djecu potaknite na zabavne igre u autu.

"Dječaci se međusobno zabavljaju pa se tako na putu znaju, recimo, natjecati tko će uočiti više bijelih automobila ili prometnih znakova", otkriva mama Irena.

3. NIKAMO NE KREĆITE BEZ GRICKALICA

Bilo da su mališani umorni i neutješni na putu u automobilu, nervozni na plaži ili nestrpljivi u restoranu grickalice kratkoročno spašavaju situaciju.

"Grickalice, duda, par najdražih igračaka i crtići, u naše slučaju tablet pun Pepa Pig epizoda, su apsolutni must have za bezbrižno putovanje s djetetom", ističe Iva, mama malenog Frana.

Pedagoški stručnjaci također tvrde kako je čimbenik novosti jako je važan kod djece. Prva stvar koju preporučuju za putovanje s djecom je da se ponesu neke nove igračke. Naravno, valja ponijeti i nekoliko onih standardnih, za koje su mališani vezani, ali poželjno je donijeti i nekoliko igračaka koje su im nove jer će to dulje zadržati njihov interes.

4. BIRAJTE FAMILY FRIENDLY SMJEŠTAJ

Budimo realni, vaše dijete ne želi tartar od tune, kamenice i kavijar, a vi ne želite osuđujuće poglede u luksuznim restoranima kada vaše dijete počne nervozno plakati. Zato, kada planirate odmor s djecom, pametno je odabrati smještaj koji je prikladan za obitelji jer će vam to uvelike pomoći da sve prođe glatko, sa što manje stresa. K tome, imat ćete više razumijevanja od djelatnika i gostiju, a i mališanima će biti zabavno jer takvi smještaji često imaju brojne aktivnosti i atrakcije prilagođene baš djeci.

Upravo je takav Aminess Port9 Residence na Korčuli s četiri zvjezdice. Smješten je u mirnom dijelu istoimenog resorta, okruženim maslinama, borovima, čempresima i smokvama koje čine iznimno opuštajuću atmosferu koju će svaki roditelj znati cijeniti. Aminess Port9 Residence s apartmanima suvremenog dalmatinskog štiha idealan je za ljetovanje s djecom jer možete pronaći sve što vam je potrebno, od plaže i bazena, do restorana, barova, vrhunske animacije i sportskih sadržaja.

image

Aminess Port9 Residence

Aminess

"Volimo putovati i svake godine ljetujemo na nekoj drugoj lokaciji pa uvijek pije istražio puno ponuda. Otkad imamo Frana najvažnija stavka nam je da je hotel kids friendly, odnosno da ima igraonice, parkove, bazene jer Fran je jako aktivan i zaigran dječak koji voli sve istražiti. Nimalo ne sumnjamo da ćemo u Aminess Port9 Residence uistinu uživati", otkriva Iva iz Zagreba dok već sastavlja popis svih aktivnosti u kojima se namjeravaju okušati na Korčuli.

5. POVEDITE VIŠE LJUDI

Možda vam ovo zvuči kao čudan savjet, no ljeti je zbilja pametno imati na umu „što više,, to bolje“. Naime, ako uskladite vaš odmor s ostalim članovima obitelji poput djedova i baka, rođaka ili prijatelja znači da možete pokrivati ​​jedni druge za večernje spojeve ili solo izlaske. Zgodno je i ako oni imaju djecu jer će mališani biti zaokupljeni zajedničkom igrom, što znači da ćete vi morati biti manje involvirani u animiranje.

"Nagrada koju smo osvojili je od tri noći za obitelj do šest članova u Aminess Port9 Residence na Korčuli, a budući da je nas samo troje, razmišljamo da povedemo i baku pa da mama i tata imaju malo vremena samo za sebe. Inače, kada smo sami s Franom, jedemo i kupamo se na smjene, a baterije punimo tek kada maleni zaspi", govori mama Iva opisujući svakodnevicu svih roditelja.

image

Obitelj Takač nedavno je proslavila Franov drugi rođendan

Privatna arhiva

6. VODENE ATRAKCIJE SU MUST HAVE

Kada odabirete smještaj za vaš ljetni odmor s obitelji pobrinite se da ima pristup bazenu ili plaži. Ako imate partnera ili pratnju, dogovorite se da ćete naizmjenično držati svoju punu pozornost na djeci koja se igraju dok onaj drugi čita ili se na neki drugi način opušta. Ako ne, pronađite udobnu stolicu da se smjestite u prostoru gdje se mogu sigurno igrati dok vi gledate.

"Naši dečki sada već znaju plivati pa ne moramo više biti baš skroz uz njih. Možemo dopustiti da ih promatramo iz kafića na plaži ili s obale, ali i dalje ih uvijek imamo na oku. Zato, iako svake godine ponesem knjigu na ljetovanje, nikada je ne pročitam jer oni bi 24 sata na dan bili na suncu i u vodi. Već su mi otkrili planove da ove godine planiraju naučiti skakati na glavu u more i raditi salto, stoga morat ću biti na oprezu", otkiva mama Irena planove svojih sinova, Karla i Nike koji jedva čekaju zabavu u malom dječjem bazenu Aminess Port9 resorta te uživanciju na prekrasnoj novouređenoj plaži, dok roditelji planiraju otkriti čari atraktivnog infinity poola sa swim-up barom i veličanstvenim pogledom na Zaljev školjki.

7. NEKA ZABAVA BUDE PRIMJERENA DOBI DJECE

Neka se djeca mogu satima igrati s Lego kockicama, dok su druga sretno zaokupljena hrpom knjiga. Što god fascinira vaše dijete i drži njegovu pažnju, ponesite to na ljetovanje. Roditelji najbolje znaju koje aktivnosti djeca vole ili žele isprobati, stoga je poželjno to imati i na umu pri bookiranju smještaja. Primjerice, u Aminess Port9 resortu mališani zasigurno neće moći odoljeti brojnim novitetima iz bogatog repertoara. Djecu i tinejdžere zaokupit će maštovite tematske radionice koje prate suvremene trendove (primjerice, potraga za blagom za mališane te STEM radionice za tinejdžere), dok se vi za to vrijeme možete opustiti u moru, vježbajte u bazenu ili se zabaviti na sportskom turniru. Navečer se klinci mogu družiti na terasi uz glazbu uživo, performanse s vatrom, kviz ili bingo. Oni stariji mogu naučiti sprejati cool grafite, zabaviti se u Multimedia Roomu te uživati u filmskim večerima na otvorenom.

8. NADOKNADITE SAN

Kvalitetan san je vjerojatno prva stvar koju žrtvujete - pogotovo kada su djeca dio jednadžbe. Ako su vaša djeca ranoranioci, zamolite svog supružnika da se naizmjence budi s njima kako bi jedno od vas uhvatilo sat ili dva viška sna svaki dan. Možda će i vaša djeca uživati ​​u lijenim jutrima, a vi možete spavati zajedno. Ako ste umorni i dan je bio ispunjen, u redu je otići rano u krevet. Pružite svom umu i tijelu odmor koji im je potreban i za kojim žude tijekom vašeg obiteljskog odmora.

"Na ljetovanju nam je najvažnije da nema alarma jer smo svi spavalice pa se volimo ujutro malo više opustiti i napuniti energijom. Zbilja uživam u tim momentima", priznaje mama Irena koja jedva čeka zajednička jutra u udobnim hotelskim krevetima u Aminess Port9 Residenceu.

image

Obitelj Ivanović na utakmici hrvatske reprezentacije

Privatna arhiva

9. NEMOJTE PRETJERIVATI S AKTIVNOSTIMA

Roditelji s više djece ponekad osjećaju potrebu da svoj odmor natrpaju uzastopnim aktivnostima kako bi bili sigurni da su svi dobro zauzeti i da će izmoreni, mirno spavati svaku noć. No, to je pogrešan pristup jer takav je tempo nerijetko roditeljima iznimno iscrpljujuć, a ni djeca možda neće voljeti beskrajno uzbuđenje onoliko koliko mislite.

Ako se svaki dan vašeg putovanja sastoji od neke aktivnosti, od bazena do plaže, preko vožnje bicikla do vožnje čamcem, razmislite ponovno. U redu je uživati ​​u novim iskustvima i željeti priuštiti cijeloj obitelji zabavu, ali malo prorijedite svoje aktivnosti kako biste stvorili dovoljno vremena za odmor. Svi ćete više uživati ​​u ljetovanju ako ste odmorni i dobre volje.

10. POLAKO SE VRATITE U RUTINU

Odmor s obitelji nije šala. Samo pakiranje i putovanje je iscrpljujuće bez obzira na sve ostale aktivnosti. Ako možete, svakako se organizirajte tako da po povratku imate barem jedan slobodan dan da se bez strke raspakirate, oporavite, odmorite i pripremite za povratak u svakodnevicu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Aminess resortom.

Linker
14. travanj 2024 19:48