/ Getty Images/iStockphoto
TRADICIONALNO I UKUSNO

Krafne, fritule, kroštule ili poderane gaće? Ma, može sve - imamo najbolje recepte

U vrijeme poklada najslađi su tradicionalni kolači od tijesta koje s malo vještine možete pripraviti i kod kuće.

FRITULE S JABUKAMA

SASTOJCI ZA 30 KOMADA

1 jaje, 20 dag jogurta, 1 jabuka, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 30 dag oštrog brašna, 0,5 dl travarice, 1 žličica cimeta, malo grožđica i malo lješnjaka, ulje

PRIPRAVA

Umutiti jogurt i jaje, dodati šećer, vanilin šećer, travaricu, grožđice, nasjeckane lješnjake, naribanu jabuku te prašak za pecivo i brašno pa sve dobro promiješati. Fritule se oblikuju tako da rukom istisnete dio na nauljenu žlicu i stavite ga pržiti. Ako tijesto samo sklizne s prstiju, znači da je previše rijetko pa dodajte još brašna.

Mali Losinj hotel Alhambra
MELKIOR BASIC fritule
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

KRAFNE

SASTOJCI ZA 30 KOMADA

50 dag glatkog brašna, 2,5 dl mlijeka, 1 kocka svježeg kvasca, 1 žlica šećera, 1 jaje

PRIPRAVA

Zagrijati mlijeko te u njega dodati šećer, malo brašna i kvasac. Pustiti kvasac da se digne. Od brašna, jaja i kvasca zamijesiti tijesto. Ostaviti oko 1 sat da se odmori. Na pobrašnjenoj površini tijesto razvući na debljinu oko 0,5 cm, izrezati krugove, prekriti ga čistom krpom i ostaviti na toplome oko 30 minuta da se još jednom digne. Pržiti u dubokoj masnoći. Da bi se dobio bijeli prsten, karakterističan za krafne, kada je donja strana pečena, okrenuti krafnu, poklopiti kratko posudu u kojoj se peče pa dovršiti pečenje bez poklopca. Nadjenuti ih marmeladom po ukusu te posuti šećerom u prahu.

zlata muck kuhinja samobor 30012010 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec

KROŠTULE

SASTOJCI ZA 20 KOMADA

20 dag brašna, 3 žumanjka, 1 žlica šećera, 1 žlica vrhnja, 2 žlice ruma, prstohvat soli, ulje za prženje, malo vode

PRIPRAVA

U brašno dodati prstohvat soli, pjenasto izmiješane žumanjke, šećer, vrhnje i rum. Potom polako uliti vodu i umijesiti čvrsto tijesto. Ostavite pokriveno pola sata, a zatim ga tanko razvaljati. Izrezati tanke trake od tijesta pa od njih napraviti čvor ili ih oblikovati na neki drugi način. Pržiti ih u dubokom ulju te gotove posuti šećerom u prahu.

Deep-fried pastry on wooden table.
/ Getty Images/iStockphoto

PODERANE GAĆE (LANGOŠI, UŠTIPCI)

SASTOJCI ZA 20 KOMADA

50 dag glatkog brašna, 2 dl jogurta, 2,5 dl mlijeka, 1 kocka svježeg kvasca, 2 žličice soli, 1 prašak za pecivo, ulje

PRIPRAVA

Zagrijati mlijeko, dodati malo brašna i kvasac. Pustiti da se digne. Zamijesiti tijesto pa ostaviti na toplome da se digne. Premijesiti i ostaviti da se još jednom digne. Na pobrašnjenoj površini razvući tijesto na 0,5 cm debljine, izrezati pravokutnike ili neki drugi oblik pa ih zarezati po sredini. Pržiti u dubokoj masnoći do zlatne boje. Odložiti na papirnati ubrus da upije višak masnoće i posipati šećerom u prahu.

Zagreb, Restoran Bon Apetit, 280108
Gastro pokladne slastice, Gloria IN br. 190
Slavonske poderane gace, brasno, jaja, zumanci, rum, mlijeko, maslac, svjezi kvasac, ulje, secer u prahu
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Linker
14. travanj 2024 12:47