Mario Kučera
Korak po korak

Imamo recept za najpoznatije zagorske štrukle - ovako to rade u zagrebačkoj Esplanadi

Ako niste te sreće da do 3. veljače "omastite brk" zagorskim štruklama s najpoznatije zagrebačke adrese - hotela Esplanade, ne tugujte, donosimo vam originalan recept za ovu njihovu deliciju o kojoj se osim kod nas priča i u svijetu.

Zagorski štrukli u zagrebačkoj Esplanadi poslužuju se od 1951. i doista imaju kultni status. U njima su uživali legendarni nogometaš Pele, njegov mnogo mlađi kolega Zlatan Ibrahimović, rukometaš Nikola Karabatić, glazbenici David Bowie, Tina Turner, Robbie Williams, Sting, grupa U2, princ Charles te brojni drugi ugledni gosti tijekom boravka u Zagrebu. Recept je od prvog dana isti i prenosi se s generacije na generaciju vrhunskih slastičara, a do 3. veljače traju njihovi dani u Esplanadinu Le Bistrou i mogu se kušati po promotivnoj cijeni.


Štrukli

Sastojci (za kućni lim): 50 dag oštrog brašna, 50 dag glatkog brašna, 2 dl ulja, žlica sol, 2 jaje, voda do 5 dl

Nadjev: 1 kg sira, 4 jaja, žlica soli

Za podliti: 2,5 dl vrhnja za kuhanje, 1 dl vrhnja za šlag (količina za 2 štrukla)

Mario Kučera


Priprema:

1, 2, 3: Sastojke za tijesto izmiksati, a zatim tijesto izraditi i rukama te ga staviti u duboki lim i dobro ga nauljiti te ostaviti počivati dvadesetak minuta. Za to vrijeme napraviti nadjev.

4, 5: Na stol staviti stolnjak, posuti ga lagano oštrim brašnom i prebaciti na njega tijesto. Tijesto polako i pažljivo dlanovima i jagodicama razvlačiti prema rubovima stola sa svih strana, pažljivo da ne pukne.

6, 7: Kad je razvučeno, s oba ruba staviti nadjev i s obje strane pomoću stolnjaka savijati do polovice stola da se dobiju dvije savijače. Tanjurićem za kolače rezati na manje komade i staviti u maslacem premazani lim i 25 minuta kuhati na 100 stupnjeva u pećnici.

8, 9: Ako pećnica nije na paru, kuhati ih u vreloj posoljenoj vodi s obje strane dok ne isplivaju. Zatim ih izvaditi, ohladiti, staviti u keramičke posude, podliti vrhnjem i zapeći u pećnici oko pola sata na 160- 170 stupnjeva.

Linker
20. ožujak 2024 12:00