Naš ponos

Ideja za vikend: Proslavite rođendan znanstvenika koji je svojim izumima zadužio cijeli svijet

Teslini izumi i danas oblikuju svakodnevicu: bez bežičnog prijenosa energije, izmjenične struje, indukcijskog motora, radijskog upravljanja na daljinu i još stotinjak otkrića čije plodove danas ubiremo, svijet kakav poznajemo možda ne bi postojao

Turistička zajednica i Grad Gospić, povodom 166. obljetnice rođenja Nikole Tesle, pripremaju atraktivnu manifestaciju Tesla - Power of lights na više lokacija u Gospiću i Smiljanu, koja će zasigurno oduševiti posjetitelje. U subotu, 9. srpnja u organizaciji Muzeja Like Gospić - Memorijalnog centra Smiljan održat će se u Kulturno informativnom centru Gospić okrugli stol "Hidrocentrala Teslinog doba danas".

Stručnjaci će govoriti, između ostalog, o minijaturnoj hidrocentrali na Plitvičkim jezerima, hidroelektrani na rijeci Krki i njezinom utjecaju na Nacionalni park, a bit će riječi i o Munjari grada Karlovca te hidroelektranama na Kupi. Bit će objavljena i tiskana edicija s izlaganjima kao trajna uspomena na Teslin rođendan.

image

Memorijalni centar Nikole Tesle

PRESS

Večernji program započinje oko 21 sat i donosi raskoš svjetlosnih atrakcija: po prvi put će Gospić obasjati instalacija s kinetičkim svjetlima i laserski show uz glazbu.

Moći će se odigrati i omiljena igra križić - kružić u obliku laserske projekcije, a u Magic dječjem parku s fluorescentnim kamenčićima i fluorescentnim trakama skrivaju se mnoga iznenađenja za djecu i mlade. Atrij Kulturno Informativnog Centra domaćin je house partiju od 22h, gdje će se za odličnu atmosferu pobrinuti DJ ANDROLOGIC. Već je dvadesetak godina prisutan na elektronskoj sceni, surađivao je na labelovima kao što su ruski Majestic Family Records, britanski Capital Heaven i belgijski Sound Avenue. Nastupao je u klubovima dijem Hrvatske i Europe, uz bok svjetskih imena iz elektronskog svijeta kao što su Laurent Garnier, Hernan Cattaneo, Paul Hazendonk, Nick Warren, Madloch, Sebastian Busto, Marc Poppcke i mnogi drugi.

image

Proslava Teslinog rođendana

PRESS

U nedjelju, 10. srpnja, na Teslin rođendan, u Smiljanu se u podne otvara izložba fotografija na otvorenom: "4 godišnja doba" Josipa Durdova. Uz to, posjetitelji će moći besplatno razgledati Memorijalni centar Nikole Tesle od 10 do 20 h. Sportska atrakcija Lika Night Run u parku Jasikovac započet će dječjom utrkom u 18 h, a odrasli startaju sat kasnije. Na kraju dana slijedi rock koncert gospićke rock punk grupe DC5, a povrh toga posjetitelji će u večernjim satima moći uživati u panoramskom letu balonom: karte se mogu kupiti u uredu Turističke zajednice Gospić.

image

Rodna kuća Nikole Tesla

PRESS

Ulaz na sva događanja, osim panoramskog leta balonom, besplatan je.

Linker
16. travanj 2024 17:56