Dobra berba

Idealna lokacija za vikend izlet, ovog proljeća morate posjetiti jedini château u Hrvatskoj

Početak sezone sommelierskih događanja obilježio je ‘Vinart Grand Tasting‘ koji se ovog vikenda održao u zagrebačkoj Laubi. No, zanimljiv događaj privukao je pažnju vinoljubaca, posebno onih koji preferiraju istarske vinarije.

Proteklih godina porastao je interes za istarske vinare, a posebno su zanimljivi vikend izleti koji pružaju mogućnost posjeta i degustacija u nekoliko lokalnih vinarija. Jedna takva ovog je vikenda predstavila svoju vinsku priču.

U restoranu Vodnjanka održana je prezentacija svih vina Dvorac Belaj dostupnih na tržištu ove godine. Inače, u pitanju je vinarija čija se vina rade u malim serijama i prodaju se jako brzo, a dvorac Belaj jedini u Hrvatskoj nosi ime châteaua što znači da njihova vina dolaze isključivo iz povijesnih vinograda sa spektakularnog imanja Belaj, gdje se vrši i odležavanje, ali i buteljiranje vina.

image

Dvorac Belaj okružen je predivnom prirodom

PROMO

Za ovu godinu sommelierski viceprvak, Josip Orišković predstavio je devet linija vina: Malvazija, Malvazija Selection, Chardonnay, Chardonnay Selection, Belaj Blend, Merlot, Merlot Noir, Pinot Noir te Rosé.

Večer je započela uz aperitiv - prvu mladu malvaziju iz podruma s Belaja, koja na tržište izlazi za dva mjeseca.

image

Dvorac Belaj jedini je château u Hrvatskoj.

PROMO

Čitajte i: Nova zelena oaza zdrave hrane na Zrinjevcu osvaja jelovnikom i interijerom

Malvazija 2020 i Belaj Blend, blend chardonnaya i malvazije, savršeno su nadopunili prvi slijed istarskih delicija poput skute s rukolom, pršuta i domaćeg kruha. Istarski klasik, fuži u šugu od boškarina spareni su s Malavazijom Selection 2019, te Chardonnay Selectionom 2020. Pinot Noir, vino koje izvrsno parira tako zahtjevnoj namirnici kao što je taruf, služen je uz raviole s tartufima. Glavno jelo, tagliata od teletine te ombolo na skuti, pratio je hvaljeni Merlot Noir 2017. koji izlazi u limitiranoj seriji u kojoj ostaje tek sedamdesetak boca.

image

Vina Belaj

PROMO

Poseban terroir i jugozapadni smjer, klima istočne Istre te nasadi vinove loze iz 1960-ih godina prošlog stoljeća daju preduvjete koje s prepoznatljivom stilistikom na imanju pretvaraju u vino. Dio čarolije imanja s dvorcem pretočen je u svaku bocu na kojoj radi predani tim iz Dvorca Belaj.

image

Vina iz Dvorca Belaj

PROMO

Inače, vinogradarska priča o Belaju započinje krajem 17. stoljeća, kada dvorac prelazi u ruke Johanna Weikharda von Auersperga (1615.-1677.), premijera Austrijskog Carstva za vrijeme Habsburgovaca. Upravo je on prepoznao blagodati tla i mikroklime ovog dijela Istre i započeo uzgoj maslina i vinove loze.

Linker
13. travanj 2024 11:56