važna pravila

Bonton na vjenčanjima: Donosimo vodič što odjenuti, kako se ponašati i što pokloniti mladencima

Neka od pravila sigurno već znate, no nije se zgorega podsjetiti da bijeli outfit ne dolazi u obzir, kao ni mjenjanje mjesta za sjedenje.

Počela je sezona vjenčanja koja se sada normalno održavaju te konačno možemo proslaviti s dragim ljudima njihov najvažniji dan. Neka su vjenčanja tradicionalna, neka opuštenija i ne robuju pravilima, no neka od njih je bolje poštovati kako bi sve prošlo bez neugodnjaka.

Odijevanje

Nepredvidljivo proljetno vrijeme vrlo komplicira izbor savršenog outfita za vjenčanje, a pravila na koja valja paziti može cijelu situaciju učiniti još zamršenijom. Najvažnije pravilo za odijevanje gostiju na vjenčanju sigurno već znate - bijelo je rezervirano samo za mladenku, osim ako vam ona izričito nije napomenula da možete nositi komade u toj boji.

Neutralne boje poput bež i nijanse smeđe dobar su izbor za vjenčanje, posebice ako ih kombinirate s nekom upadljivom torbicom ili cipelama.

Mala crna haljina dobar je izbor, ali može djelovati previše tmurno pa ju birajte jedino onda kada ste iscrpili sve ideje. Idealne su svijetlo siva te nježne, pastelne nijanse plave, ružičaste, zelene i žute.

Što se tiče crvene i ostalih jarkih boja, nisu zabranjene, ali ako već imate komad u toj boji, nemojte pretjerati s ostalim detaljima. Previše šljokica, zakovica, uzoraka i ostalih sjajnih ukrasa ostavite za doček Nove godine, kao i ležerne komade poput traperica i majica s kratkim rukavima.

image

Pastelne i neutralne boje idealne su za stajling gostiju na vjenčanju.

DEPOSIT PHOTOS

Čitajte i: Hit komadi za ljetne svečanosti: Pripremite se za ljeto u stilu s pravim izborom haljina

Pokloni

Iako je uobičajeno da se mladence daruje novcem, nećete pogriješiti ako im poklonite još neku sitnicu. No, kako smo u modernom dobu i ne robujemo formalnim pravilima, ne trebate im nužno kupiti set posuđa, toster ili pak ukrasnu vazu jer će ih vjerojatno više obradovati nešto originalno i netradicionalno.

Idealna ideja za svadbeni poklon je neko iskustvo poput:

  • vikend putovanja
  • let balonom ili helikopterom
  • bungee jumpinga
  • raftinga
  • vinske ture
  • spa tretmana
  • zip linea
  • glamping odmora

Kod kupnje ovakvih poklona pripazite da si mladenci sami mogu odabrati željeni datum za aktivnosti, kako ih ne biste doveli u neugodnu situaciju ako su isplanirali medeni mjesec ili nešto drugo.

image

Mladencima umjesto stvari poklonite neko iskustvo.

DEPOSIT PHOTOS

Čitajte i: Tri looka za tri stila koja vladaju proljetnim partyjima: romantično, ekstravagantno i ženstveno

Pravila ponašanja

Nitko ne želi svoje vjenčanje pamtiti po dramama i stresnim situacijama, zar ne? Jedno od ključnih pravila ponašanja na vjenčanjima jest pravilo o dolasku. Ako iz bilo kojeg razloga ne možete doći, pristojno bi bilo to najaviti, a ne se samo ne pojaviti jer time pokazujete nepoštovanje prema mladencima.

Drugo, pokušajte ne kasniti na svečanost jer ćete izazvati neugodnost. Ako znate da ćete kasniti na sam obred, ispričajte se i radije pričekajte da se obred završi pa dođite na svadbu. Neka vam ne pada na pamet dovoditi dodatne goste - ako ste pozvani vi, to ne znači automatski da su pozvana i vaša djeca.

Ako ih nemate kome ostaviti, prvo se dogovorite s mladencima odgovara li im uopće prisutnost djece na vjenčanju.

Možda vam na nečijoj svadbi neće odgovarati mnogo toga, od hrane, preko glazbe do ljudi s kojima ste smješteni za stol. I to je ok, ali suzdržite se od komentara te ne zamarajte time mladence. Još jedno važno pravilo je da na taj dan ne objavljujete da se zaručujete ili ste trudni jer biste time samo svratili pažnju na sebe koja treba biti samo na mladencima.

Linker
25. travanj 2024 17:16