Getty Images/iStockphoto
Petu godinu za redom

Besplatno ljetno kino na Trešnjevci počinje domaćim hitom, ali i kultni feminističkim filmom

Petu godinu za redom Trešnjevačka tržnica postat će omiljena lokacija mnogim filmoljubaca. Prvi film prikazan u petak bit će "Mjesto odakle vam pišem pisma" redateljice Nikoline Bogdanović, a drugi "Wanda" iz 1970. u režiji Barbare Loden.

Projekcija besplatnog ljetnog kina na Trešnjevačkoj tržnici počet će u petak, 10. srpnja, u 21 sati, dokumentarnim filmom "Mjesto odakle vam pišem pisma" u čijem je fokusu, kako je navedeno, priča o preseljenju članice redateljičine obitelji u inozemstvo 50-ih godina prošloga stoljeća, ispričana kroz fotografije i opise koji nastoje dokumentirati, ali ustvari idealiziraju, njezin nov život na Zapadu.

Odabrani filmovi nastavljaju se na dosadašnje tematske preokupacije programa - pitanja ženskoga filmskog nasljeđa i međugeneracijske solidarnosti, priopćio je u utorak kustoski kolektiv [BLOK].

Film ceste

Uslijedit će film "Wanda", nastao prema scenariju i u režiji Barbare Loden. Snimljen je 1970. u jeku Novoga Hollywooda, filmske struje koja je zacrtala smjer američkom autorskom filmu, a koju je obilježio dramaturški odmak od dominantnoga klasičnog narativnog stila te fokus na likovima koji se ne uklapaju ili se teže izdvojiti iz svoje sredine.

Kako je istaknuto, priča prati naslovnu junakinju Wandu, nesretnu ženu iz radničke klase koja pod pritiskom društvenih očekivanja i uslijed nemogućnosti da izvršava svakodnevne obveze, napušta supruga i svoje dvoje djece. Igrom slučaja, na putu upoznaje sitnog kriminalca Dennisa koji je upliće u beznadan pokušaj pljačke banke.

Žanrovski, "Wanda" je film ceste, stilski blizak filmu istine. Snimljen je dokumentaristički, kamerom iz ruke, a većina je scena i dijaloga improvizirana.

Premda je na filmskom festivalu u Veneciji nagrađen nagradom međunarodne kritike, film je godinama bio kritički zanemaren, podjednako u pregledima najboljih ostvarenja razdoblja te u pregledima feminističkog filma koji je zamah dobio također sedamdesetih godina.

Kino na Trešnjevačkom placu dio je programa "Umjetnici za kvart", a financijski su ga poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".

Čitajte i:

Svaki dan, cijelog ljeta: Počinje 'Ljeto u Tehničkom', bogat i raznolik program za Zagrepčane i goste

Pregršt odličnih filmova svih žanrova čeka vas na Ljetnoj pozornici Tuškanac!

Kuhinje i barovi na kotačima: Na Jarunskom jezeru slavi se pokretna gastronomija

Linker
23. rujan 2022 19:55