BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
#BudiNARCISa

Besplatni mamografski pregledi: Ovo bi svaka žena trebala znati kako bi spriječila bolest i spasila si život

Znanstveno je dokazano da redoviti mamografski pregledi svake jedne do dvije godine mogu prevenirati 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te 30 posto smrti kod žena starijih od 50 godina.

Znanstveno je dokazano da redoviti mamografski pregledi svake jedne do dvije godine mogu prevenirati 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te 30 posto smrti kod žena starijih od 50 godina.

Kampanja #BudiNARCISa u organizaciji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“ kojom se želi ukazati na važnost odlaska žena i muškaraca na redovite preglede dojki - tradicionalno se obilježava Dan narcisa, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

U Zagrebu će se u petak, 26. ožujka u Parku Bartola Kašić, Dječje igralište Kvatrić u 10,30 sati organizirati akcija podjele narcisa s informativnim brojem za besplatne mamografske preglede. Događaj će se održat u dječjem parku, koji će se uoči Dana narcisa prigodno ukrasiti cvijećem s ciljem skretanja pozornosti ženama, majkama i bakama na važnost preventivnih pregleda. Istovremeno, za djelatnice susjedne tržnice Kvatrić koje se nalaze u rizičnoj skupini organizirat će se besplatni mamografski pregledi u mobilnom mamografu.

Od 2004. do danas

Prema podacima HZJZ-a u 2019. godini pojavnost raka dojke na razini cijele Hrvatske iznosila je 2845, a u Gradu Zagrebu 732 što rak dojke čini jednim od vodećih sijela raka u žena po učestalosti i smrtnosti.

Čitajte i: Dobitnica važne nagrade! Upoznajte ženu koja je, uslijed vlastite borbe s opakom bolešću, našla snage pomagati drugima

Čitajte i: Pomoć u kući ženama s karcinomom: ‘Ljudi su jako usamljeni, ovo će koristiti na mnogo razina‘

Program Preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te onima starijima od 69 godina koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke - mogu iskoristiti mogućnost predbilježbe za mamografski pregled koji će moći besplatno obaviti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

Program preventivne mobilne mamografije započeo je u Zagrebu 2004. godine te je svih tih godina pregledano više desetaka tisuća žena.

Linker
27. travanj 2024 06:08