OPATIJA ĆE DISATI PUNIM PLUĆIMA

Adventska idila u romantičnoj Opatiji: Suzi Petričić otkriva po čemu će ovogodišnji advent biti poseban

Oni koji od 26. studenog do 9. siječnja dođu u Opatiju doživjet će bajkovitu atmosferu, čarobne prizore za pamćenje te brojna iznenađenja koja kraljicu hrvatskog turizma pretvaraju u zimsku destinaciju jedinstvenog sjaja.

Zima će Opatiju i ove godine odjenuti u raskošno adventsko ruho. Vrijeme je to u kojem se blagdanska čarolija osjeti u svakom kutku grada i čini svaki doživljaj nezaboravnim. Kadrovi stotina tisuća lampica, svjetlosnih instalacija i originalnih dekoracija koji tijekom Adventa pretvaraju Opatiju u zimsku bajku obišli su lani čitav svijet, a ove godine bajkovita Opatija uvrštena je, uz bok svjetskim metropolama, i na popis najljepše okićenih adventskih gradova na stranicama utjecajne turističke organizacije Best European Destinations.

image

Suzi Petričić najavljuje raskošan i siguran Advent.

FOTO LUIGI OPATIJA

"Ono što Opatiju čini jedinstvenom je blagdanska atmosfera koja se prostire kroz čitav grad i koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Umjesto osobnog dojma, najbolje je prenijeti reakcije i komentare koje dobivamo od naših posjetitelja, a one se mogu sažeti u tri riječi: bajkovito, čarobno i prekrasno. U romantičnom zimskom ugođaju, pod osvjetljenjem zvijezda i stotina tisuća lampica, kad se povežu glazba i šum valova, Opatija je naprosto neodoljiva", govori Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije, najavljujući jedinstveni Advent na Kvarneru.

U ovo izazovno vrijeme Suzi Petričić i njezin tim osmislili su zimsku manifestaciju koja jamči nezaboravnu i, prije svega, sigurnu zabavu.

image

Uz virtualnu šetnju ovogodišnji Advent ponudit će i stvarni dodir s gradom i priliku za uživanje u bogatoj gastronomskoj i zabavnoj ponudi.

ANTON UNKOVIĆ

Čitajte i: Na korak do Zagreba sve miriše na tradiciju: Izdvajamo adventske lokacije koje ove godine morate posjetiti!

Po čemu će ovogodišnji Advent biti poseban?

"Advent u Opatiji neprestano podiže ljestvicu kvalitete i uvijek iznova ulažemo trud kako bismo ne samo ispunili već i nadmašili očekivanja naših gostiju. Nakon što je prošle godine naša adventska bajka zasjala kao nikad prije i svojim kadrovima osvojila čitav svijet, ove zime želimo dodatno pojačati blagdansku atmosferu i još raskošnije urediti grad kako bismo svima pružili nezaboravne uspomene. Opatija je posebna, lijepa i elegantna destinacija i sa svojom arhitekturom, parkovima, jedinstvenim 10 kilometara dugim Lungomarem, zahvalna kulisa za sve ideje i projekte. Odjenuti je u adventsko ruho poseban je doživljaj i užitak, a rezultat je fantastičan. Opatijski advent dobio je novi život i u virtualnom svijetu, a bajkoviti prizori prikupili su milijune pregleda na društvenim mrežama. Ove smo godine proširili priču, povećali broj adventskih lokacija, dodali nove svjetlosne instalacije i originalne dekoracije te smo sigurni da će, u kombinaciji s glazbenim nastupima diljem grada, vrhunskom gastronomskom ponudom i druženjima koja su, nažalost, lani izostala, “Najljepši Advent uz more” svima ostati u nezaboravnoj uspomeni."

Koliko je zahtjevno organizirati ovakvu manifestaciju u pandemijsko vrijeme?

"Organizacija Adventa vrlo je kompleksna i u normalnim okolnostima te iziskuje cjelogodišnju pripremu. U uvjetima globalne pandemije ta se zahtjevnost eksponencijalno povećava pa smo koncept Adventa mijenjali više puta, vodeći pritom računa da ostvarimo krhku ravnotežu između potrebe za sigurnošću i očuvanjem zdravlja svih posjetitelja i sugrađana i realizacije odličnog programa koji će omogućiti zabavu i opuštanje. U toj ravnoteži poseban naglasak stavljamo upravo na sigurnost posjetitelja, zbog čega se program održava u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i u suradnji s lokalnim stožerom."

image

Advent u Opatiji započet će u petak, 26. studenog na Tržnici svečanim paljenjem lampica na drvcu.

ANTON UNKOVIĆ

Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg Adventa?

"Priželjkujemo da ovogodišnji Advent, za razliku od lanjskog kad smo praktički bili u lockdownu, prodiše punim plućima. Da svi naši posjetitelji uživaju u bajkovitoj atmosferi prekrasno uređenog grada, u mirisima i okusima cimeta, punča, kuhanog vina, najfinijih slastica, izvrsnoj gastronomskoj ponudi, zvukovima božićne glazbe u parkovima i na ulicama, šetnji na ljekovitom zraku duž prekrasnog Lungomarea i opuštanju uz posebne wellness tretmane u hotelima i spa centrima... Iako se putovanja još nisu u potpunosti normalizirala, dosadašnji odlični turistički rezultati daju nam dovoljno razloga za optimizam da će broj turističkih dolazaka i noćenja, ali i broj dnevnih posjetitelja iz bliže i dalje okolice, biti na tragu onih iz 2019. Najljepši Advent uz more ove se godine smjestio na popis najljepše uređenih adventskih gradova na stranicama utjecajne turističke organizacije European Best Destinations. Na portalu koji okuplja više od šest milijuna posjetitelja Opatija se u kategoriji “Best Christmas Lights” nalazi među poznatim destinacijama kao što su Moskva, Nica, Madrid, Ljubljana, Prag, Monte Carlo, Budimpešta, London..."

Uz virtualnu šetnju, koja je lani izazvala golemi interes, ovogodišnji Advent ponudit će i stvarni dodir s gradom i priliku za uživanje u bogatoj gastronomskoj i zabavnoj ponudi.

Advent u Opatiji započet će u petak, 26. studenog na Tržnici svečanim paljenjem lampica na drvcu, otvorenjem Xmass Street Lungomare Adventa na Slatini, Adventa na Šporeru i ispred Ville Angioline uz mnogobrojne glazbene nastupe.

U subotu, 27. studenog vrijeme je za uvijek spektakularni Christmas Tree Amadria Lighting na terasi hotela Continental. Već sljedećeg vikenda, od 3. do 5. prosinca, bajkovita atmosfera adventski raskošno uređenog grada postat će i sjajna kulisa za vrhunske slastice koje će se ekskluzivno za 15. Festival čokolade vratiti u Kristalnu dvoranu hotela Kvarner.

Središte zbivanja ponovno će biti Umjetnički paviljon Juraj Šporer i park koji ga okružuje, gdje će se smjestiti adventski sajam s ponudom prigodnih zimskih specijaliteta i svakodnevni glazbeni program u večernjim satima. Sam paviljon ugostit će kreativne radionice, animaciju i predstave za djecu.

Ljetnu pozornicu Ledena čarolija ponovno će pretvoriti u klizalište koje će biti otvoreno od 11. prosinca do 9. siječnja, uz prigodnu adventsku ponudu i glazbene programe uz klizalište. Zimsku atmosferu zagrijat će i zanimljivi glazbeni programi u Parku Angiolina gdje će subotom, nedjeljom i praznicima nastupati renomirani glazbenici i zborovi.

image

Središte zbivanja ponovno će biti Umjetnički paviljon Juraj Šporer i park koji ga okružuje.

STUDIO SARŠON

Xmass Street Lungomare Advent proširit će božićni duh i na prostor zapadno od Slatine, uz adventske kućice, glazbeni program i animaciju za djecu, kao i na terasu hotela Imperial uz Imperial Xmass program. Blagdansku ponudu upotpunit će Advent na Tržnici koji će se odvijati u jutarnjim satima 4., 11., 18. i 24. prosinca, uz božićni sajam “Opatijsko za pod bor” koji će 18. i 24. prosinca predstaviti proizvode opatijskih proizvođača, a jedinstvena atmosfera Najljepšeg Adventa uz more preselit će se i na morske valove kojima će petkom, subotom i nedjeljom ploviti adventski brod Jadera uz dječje adventske vožnje nedjeljom i panoramske vožnje uz pjenušac i fritule na Silvestrovo.

Ovogodišnji svečani božićni koncert u Centru Gervais posvećen je Orašaru - simbolu opatijskog Adventa uz nastup Ukrajinskog klasičnog baleta u srijedu, 15. prosinca u 20 sati.

Silvestarski program započet će u jutarnjim satima dječjim dočekom Nove godine na Ljetnoj pozornici, dok će u večernjim satima Opatija 2021. godinu ispratiti na otvorenom na Tržnici, ispred Šporera, na Lungomaru kod hotela Savoy te na Ljetnoj pozornici.

Doček Nove godine bit će organiziran i u brojnim opatijskim hotelima. Više informacija na www.visitopatija.com, a virtualno možete prošetati opatijskim adventskim parkovima na adresi https://www.visitopatija.com/adventska-virtualna-setnja/.

Linker
18. travanj 2024 15:31