Život bez šećera

Ovisnost o šećeru nije bezazlena: Izbacile smo slatko iz prehrane i to nam je promijenilo život

Iako nikada nisam mislila da ću doći do faze da iz temelja moram promijeniti svoje navike, na to me natjerala loša kondicija, umor i nezadovoljstvo. Mojoj kolegici s posla pogoršalo se stanje kože, a konstatirana joj je i prevelika količina poznate gljivice u tijelu. Zbog svega toga odlučile smo prvenstveno izbaciti prerađeni šećer iz prehrane i zamijenile ga zdravijim alternativama. Evo kako je izgledao naš put do zdravijeg života.

Nikada nisam bila od one djece koja je na svaki spomen povrća na tanjuru okretala očima. Mama mi je odmalena miksala kašice s povrćem i mesekom te sam se vrlo rano bila naviknula na te okuse koje volim i danas. No, posebno sam guštala kada mi je dala zdrobljenu bananu i kekse, breskvu ili neko drugo voće jer, naravno, bilo je slatko.

Onaj tko kaže da šećer ne izaziva ovisnost, ili laže ili nema pojma. Naime, čim djeca prvi put okuse slatko, bila to čokolada, kolač ili obična banana, naprosto pomahnitaju za tim rajskim stimulatorom okusnih pupoljaka. I tako, prolazile godine, a ja sam postala, pogađate, ovisna o slatkom. Nije mogao proći ni dan da nisam pojela barem red čokolade, puding ili kakav kroasan s čokoladom.

Konačno sam smogla snage reći 'ne'

Dok sam bila u dvadesetima, klopanje slatkog nije toliko utjecalo na moju težinu, ali zakoračivši u tridesete, nekoliko kilograma viška kao da su mi opalila jednu od najvećih pljuski u životu. Naravno, nisu samo palačinke sa sladoledom u kasne noćne sate pogodovale tome, već i cijela situacija s pandemijom, nekretanjem, problemi s kralježnicom i slično.

No, ove godine odlučila sam stati na kraj mojoj najvećoj ovisnosti jer mi je krajnje vrijeme da počnem ozbiljno misliti na svoje zdravlje. Jer nitko, pa ni ja, ne želi već s 50 imati slab organizam, loše mišiće i ten i jedva se uspinjati stepenicama.

Čitajte i: Svijet je poludio za 'povremenim postom' pa sam ga isprobala: Bilo mi je zlo, vrtjelo mi se, ali me onda dočekalo iznenađenje

image
Na proizvode s puno industrijskog šećera više ni ne pomišljam!
UNSPLASH

Prije dva tjedna počela sam vježbati kod kuće, srezala sam unos dnevnih kalorija te potpuno izbacila industrijski prerađeni šećer. Ako se pitate zašto nisam u potpunosti izbacila sve slatke namirnice, odgovor je vrlo jednostavan: Ne moramo se odreći ugodnog slatkog okusa, samo moramo znati pronaći alternative običnom šećeru. A ima ih!

Jedan od najvažnijih savjeta koje sam naučila proteklih godina jest da ne debljaju određene namirnice, već višak kalorija koje ne potrošimo.

Dakle, ako nam se većinski unos dnevnih kalorija sastoji od nutritivno bogate hrane (poput povrća, mesa, orašastih plodova i slično), možemo si dopustiti kockicu čokolade, malo čipsa ili bilo čega što volimo. Drugim riječima, hranu ne bismo trebali shvaćati ni kao nagradu, a ni kao kaznu!

Prvih par dana bilo je izrazito teško

Vratimo se na šećer. Naravno da čak i voće i povrće (mrkva primjerice) sadrži šećer, ali nutritivno je bogato pa se tih namirnica nisam htjela odreći. No, stavljanje običnog šećera u kavu ili konzumiranje peciva prepunog kvasca i šećera nije mi više padalo na pamet. Ni kupovne kolače ni ništa što u sebi sadrži rafiniran šećer više ne konzumiram. I znate što? Osjećam se odlično!

Prvih par dana, naravno, bilo je očekivano teško - tijelo je u fazi šoka i ne zna što mu se događa te sam tada posebno bila nervozna. Kada nisam znala što bih, pojela bih par badema, bananu ili datulje. No, vremenom je situacija bila sve bolja i klasičan šećer i proizvode koje sam redovito tamanila zamijenila sam zdravijim alternativama.

Čitajte i: Petra Cicvarić izbacila je šećer iz prehrane, rezultat joj je dovoljna motivacija da nastavi

Loše stanje kože i gljivice

Svojim uspjehom pohvalila sam se i kolegicama na poslu, a jedna od njih, Tajana, ispričala mi je svoju priču borbe sa šećernom ovisnošću. Stres, nezdrav način života i puno šećera doveli su je do toga da se osjeća vrlo loše, a loše navike utjecale su i na stanje njezine kože.

"Dobila sam dermatitis, a kremice prepisane od strane privatnih dermatologa uopće mi nisu pomagale. Noćima nisam oka sklopila i samo sam googlala što će mi pomoći riješiti problem. Uz to sam imala suhu kožu i kosu i dosta drugih simptoma lošeg stanja organizma. Ono što sam sama otkrila jest da sve kreće iznutra. Koliko god da to zvuči kao klišej, velika većina problema s kožom kreće od prehrane", ispričala mi je Tajana.

image
Kavu više ne pijem s običnim šećerom, već isključivo medom ili brezinim šećerom.
UNSPLASH

Od svog tog silnog šećera, kaže, dobila je i kandidijazu, što je potvrdio test krvi.

"Liječnica mi je preporučila antikandida dijetu jer je to prirodan način da se riješite kandidijaze, odnosno prevelike količine gljivice candide u organizmu. Antibiotici koje liječnici obično prepisuju unište i dobre bakterije u organizmu, čime se stvara začaran krug", objasnila je.

I nakon devet mjeseci...

Njezina dijeta zapravo je bio vrlo logičan potez jer je gljivica kandida hrani - šećerom. I tako je u listopadu 2018. potpuno izbacila šećer iz prehrane. Iako se preporučuje postepeno izbacivanje šećera kako ne bi došlo do "die off" efekta, koji rezultiraju povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom i boli u trbuhu, Tajana je bila ustrajna u svom naumu.

"Odmah sam izbacila sav šećer - uključujući i fruktozu. Imala sam puno sreće pa nisam osjetila "die off" simptome. Mislila sam da će biti teško, ali u glavi mi je bio samo jedan cilj - dovesti organizam u red.

Čitajte i: Znate li što je biohakiranje prehrane? Trend koji nam treba da izvučemo najbolje iz organizma

U to vrijeme nisam konzumirala baš ništa što ima šećer - niti namaze u kojima piše da je jedan od sastojaka šećer, niti alkohol - baš ništa. U periodu od devet mjeseci uspjela sam se potpuno oporaviti od tih problema.

Tek nakon par mjeseci bez ikakvog šećera, lagano sam u prehranu uvela voće i korjenasto povrće. Mrkva nikada nije bila slađa, a jabuka je odjednom bila slatkiš u kući. Od tada od šećera jedem jedino voće, a sve ostalo što ima dodan rafiniran šećer još uvijek nisam okusila", ponosno dodaje.

image
Jedan od omiljenih doručaka mi je zobena kaša s voćem, orašastim plodovima i malo meda.
UNSPLASH

Zdravije alternative šećeru jednako su ukusne!

Ako mislite da ništa ne može zamijeniti poznati okus šećera, varate se. Otkako smo i kolegica i ja otkrile zdravije, prirodne alternative šećeru, običan šećer postao nam je odbojan.

Stevija

Stojećima se ova zeljasta biljka koristi kao zaslađivač, a prednost joj je što ne povisuje razinu šećera u krvi. Stevija je 300 puta slađa od šećera te vam zbog toga ne treba velika količina da biste nešto zasladili. Isto tako, ne sadrži kalorije te dolazi u obliku praha ili tekućine i može se dodavati u bilo koju vrstu napitaka i slastica.

Ksilitol (brezin šećer)

Ksilitol obožavam koristiti u kavi jer ju dovoljno zasladi da mi nije bljutava, a opet je dovoljno suptilan. Dobiva se iz brezine kore t baš kao i stevija ne podiže razinu šećera u krvi jer se polako apsorbira. Zbog toga ga mogu koristiti i osobe s dijabetesom.

image
Stevija ne povisuje razinu šećera u krvi.
-/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Eritritol

Eritritol je odlična alternativa bijelom šećeru, a podsjeća na steviju. Dobiva se fermentacijom glukoze iz škroba organski uzgojenog kukuruza te kao ni ksilitol nema kalorija. Odličan je zaslađivač deserata, slatkih jela i napitaka te ima sličan okus baš kao običan šećer.

Datulje

Iako postoji sirup od datulja koji vrlo sladak i zasitan, obične datulje su mi puno draže. Volim ih narezati u jutarnju zobenu kašu i tako je zasladiti ili u limunadu umjesto šećera. Prirodno su slatke pa su idealne za pripremu kolača.

image
Datulje su odlična alternativa šećeru te se mogu koristiti umjesto njega u kolačima.
PEXELS

Čitajte i: Dosadio vam je klasični pire krumpir? I meni, pa sam otkrila savršenu zamjenu koja me potpuno osvojila na prvi griz!

Med

Med, baš kao i brezin šećer, često stavljam u kavu jer ne mijenja njezin okus, a daje joj ugodnu slatkoću. Konzumiram ga i u čaju, smoothiejima, zobenoj kaši i zdravim kolačima. Produkt vrijednih pčelica ima mnoge ljekovite sastojke i protuupalno djelovanje u organizmu pa ga je izrazito važno uvrstiti u prehranu!

Osim ovih alternativa, umjesto običnog šećera možete koristiti i kokosov šećer, agavin sirup ili muscovado, odnosno prirodni smeđi šećer.

I na kraju, isplati li se život bez bijelog šećera? Definitivno da! Kad ga izbacite, osjećat ćete se bolje, poletnije, manje umornije, a i vaga će pokazivati manju brojku. I Još nešto - iako je običan šećer financijski isplativiji, razmislite koliko vam je stalo do vašeg dugoročnog zdravlja? Vjerujem da mnogo i da 10 ili 20 kuna više nije puno ako ćete tako dulje, kvalitetnije i zdravije živjeti! Sretno!

Linker
18. travanj 2024 11:47