@assel_kamila / East2West News / Profimedia
prekrasne su

Ove albino sestre raznježile su cijeli svijet: Mnogi im predviđaju karijeru modela

Svijet je putem društvenih mreža upoznao sestre iz Kazakhstana koje su zbog svoje različitosti u životu mnogo patile, ali danas im se iz istog razloga svijet divi.

Vjerojatnost da rodite dijete s albinizmom je jako rijetko. Ovisno o geografskoj točki koju promatramo, šanse da se netko rodi s albinizmom obično se kreću od 1 naspram 3 000 ili 1 naspram 20 000. No ipak, dvije djevojčice iz Kazakhstana izvan su bilo kakve statistike i samim time veliko čudo. Asel i Kamila Kalaganova rodile su se u istoj obitelji s 12 godina razlike. U obitelji imaju i osmogodišnjeg brata Aldiyara koji nije povukao gen i uvijek se pitao zašto je drugačiji od svojih sestara, a brzo je shvatio da su njegove sestre jedinstvene.

Asel Kalaganova, 14, with her sister Kamila, 2., Image: 491651031, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: @assel_kamila / East2West News / Profimedia
@assel_kamila / East2West News / Profimedia

"Mnogi se iznenade što smo albino, jer nikad za to nisu ni čuli", kaže Asel. Njihova majka Aiman Sarkitov bila je u šoku nakon što su njezine kćeri došle na svijet, a činjenica da se to ponovilo u istoj obitelji, izula je iz cipela i same doktore. Oni su tražili objašnjenje na sve načine. "Doktori su bili u šoku kao i ja sama. Kasnije sam o tome dosta čitala i shvatila da imam albino djecu i da su drugačije", rekla je majka. Asel je neko vrijeme pohađala školu za djecu s posebnim potrebama , a kasnije su vratile u regularnu školu.

Asel Kalaganova, 14, with her sister Kamila, 2., Image: 491651046, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: @assel_kamila / East2West News / Profimedia
@assel_kamila / East2West News / Profimedia

"Ona je savršeno sposobna za učenje", rekla je njezina mama koja ne pravi razliku među svojom djecom. "Albino djeca se ne razlikuju mnogo od druge djece, samo po kosi, trepavicama, očima i boji kože. U početku je bilo teško, naravno, djeca su se zagledavala u nju. Sada se osjeća dobro, ne ograničavamo je ni u čemu." Kad je Asel imala deset godina, počela se baviti manekenstvom, a nakon rođenja njezine sestre Kamile, Asel je otvorila Instagram profil te sada imaju gotovo 37 tisuća pratitelja.

Asel Kalaganova, 14, with her sister Kamila, 2., Image: 491651039, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: @assel_kamila / East2West News / Profimedia
@assel_kamila / East2West News / Profimedia

Albinizam nastaje zbog nedostatka tirozina koji uvjetuju proizvodnju melanina potrebnog za pigmentaciju. Nastaje zbog recesivnih genetskih mutacija, a potrebno je da oba roditelja budu nositelji bolesnog gena. Melanin određuje boju kože, kose i očiju.

Linker
21. travanj 2024 02:38