Edukacijom do spolnog zdravlja

Menstruacija ne bi trebala biti tabu: ‘Važno je da se uključe i roditelji‘

Tjelesne promjene popraćene pubertetom mladima su veoma stresne, posebice zbog toga što u najosjetljivijem periodu dolazi do osjećaja srama i zadirkivanja od strane vršnjaka. Tada je najpotrebnije otvoreno razgovarati.

Spolno je sazrijevanje jedno od onih životnih procesa koji zahtijevaju poseban pristup i edukaciju. Iako su ovakve stvari među mladima priličan tabu, potrebno je što više razgovarati s njima kako bi ih se uputilo u hormonalne procese koji se pred njima nalaze. Također je važno ukloniti sram među vršnjacima, a on se najčešće pojavljuje nakon prve menstruacije koja je među osnovnoškolcima najčešće tabu tema. O ovome smo razgovarali sa specijalisticom školske medicine, dr. med. Nedom Ferenčić Vrban, koja nam je otkrila na koji način pristupiti mladima pred kojima se nalaze prvi mjeseci spolnog sazrijevanja.

„Prije svega, važno je da roditelj posjeti relevantne web-stranice ili se obrati nadležnom školskom liječniku kako bi prikupio što točnije informacije koje će kasnije prenijeti i svome djetetu. Ako ne znate kada pristupiti ovoj temi, to će možda biti najbolje kada uočite prve promjene vanjskog izgleda”, objašnjava dr. med. Neda Ferenčić Vrban.

Školska edukacija o spolnom sazrijevanju podrazumijeva tek nekoliko sati u sklopu biologije, no mlade u njihov razvoj upućuje i liječnik na sistematskom pregledu u petom razredu. Ipak, posebno je važno da se uključi i roditelj te da otvoreno razgovara sa svojim djetetom o onome što ga čeka.

image

Djevojčicama treba objasniti kako funkcionira menstrualni ciklus te ih uputiti u adekvatnu higijenu.

PEXELS

„Mnogi misle da su spolno sazrijevanje i menstruacija tabu, no jedno je istraživanje pokazalo kako djevojčice zapravo rado razgovaraju o ovoj temi sa svojim majkama. Iako nije važno s kojim se roditeljem razgovara jer je u ovom procesu najvažnije povjerenje, majkama će možda lakše biti savjetovati svoje kćeri, a očevima sinove”, kazala je doktorica.

Navela je i kako bi generalan pristup glede prvih menstruacija trebao biti puno otvoreniji jer takvi razgovori ne bi trebali izazvati sram već pripremiti mlade na promjene u njihovim tijelima.

„Otvoreni razgovori su uvijek najbolje rješenje. To vrijedi za sate u školi na kojima se razgovara o sazrijevanju, kao i za one između roditelja i djece. Djevojčicama treba objasniti kako funkcionira menstrualni ciklus te ih uputiti u adekvatnu higijenu”, objašnjava.

Čitajte i: Sad je strašno važno pokazati emocije, jedino tako se možemo nositi sa strahom, tvrde stručnjaci

S obzirom na to da djevojčice ulaze u pubertet otprilike u petom razredu, a dječaci tek u osmom, tu često dolazi do zadirkivanja i nerazumijevanja od strane dječaka pa je izuzetno važno i njima objasniti procese koji se u tijelima događaju. Naime, potrebno je izbjeći nezgodne situacije koje bi mogle dodatno tabuizirati prirodne procese koje nikako ne treba prešućivati. Prije nekoliko godina učenici su pohađali satove zdravstvenog odgoja koji je kasnije ukinut, a doktorica smatra kako bi takav oblik nastave trebao biti obavezan. Iako su mnogi tvrdili kako se na taj način mlade uvodi u raniji spolni život, smisao takvog odgoja bila je edukacija koja bi omogućila mladima uvod u rano reproduktivno zdravlje, ali i svjest o tome da je spolno sazrijevanje normalna stvar.

Linker
20. travanj 2024 14:51