Vedran Peteh / Cropix
Gastro

Mama kuha najbolje: Idealno jelo 'za van' s kojim nema nereda u kuhinji, a djeca ga obožavaju

Kuharica i blogerica Nastasja Chiara Petrić donosi recept idealnog jela 'za van', u kojemu u parku uživaju njezine kćeri Gaia i Reia

Odgovor na pitanje što ćete danas klincima pripremiti za jelo, i to od namirnica koje imate kod kuće, mogli biste pronaći na blogu Chiarin tanjurić. Proteklih pet godina vodi ga Nastasja Chiara Petrić (32), zagrebačka kuharica koja se “prekvalificirala” na trećoj godini studija na Učiteljskom fakultetu kad je shvatila da je pripremanje hrane njen poziv. Sudjelovala je i u televizijskom showu Masterchef, a iskustvo je stjecala u zagrebačkim restoranima Prasac i Bistro Apetit. No, potom je postala mama i posvetila se radionicama kuhanja s fokusom na raznovrsnoj dječjoj prehrani.

zagreb 22.09.2020
nastasja mama i kcerke gaia i mala reia petric
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Cropix
'Tijekom priprave pogačica nema nereda u kuhinji, što je svakom roditelju važno', kaže Nastasja Chiara Petrić.

- Ne dijelim hranu na zdravu i nezdravu, dobru i lošu. Važan je balans i osjećaj koji dijelimo za obiteljskim stolom. Petogodišnja Gaia i dvoipolgodišnja Reia mi pomažu u kuhanju, kad za to imam vremena i strpljenja. Katkad ručak mora biti brzo gotov pa tu nema prostora za njih, no ponekad nam je baš kuhanje ciljana aktivnost i naša velika zabava. Curke najviše vole jesti ono što i njihova mama, azijsku hranu i tjestenine na sve načine - govori Nastasja koja je najzadovoljnija kad osmisli jednostavan recept.

Upravo takav donosi i čitateljima Glorije IN: pogačice koje su idealne kad s klincima idete u park. Tako ćete, kaže, spriječiti jurnjavu kući ili u pekarnicu "jer je netko gladan", a tijekom njihove pripreme nećete napraviti nered u kuhinji - što joj je itekako važno kod pripreme hrane “za van”.

Vedran Peteh / Cropix
Pogačice od svježeg sira i sjemenki

Pogačice od svježeg sira i sjemenki

Sastojci

  • 200 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 80 g polutvrdog sira (cheddar, gouda i sl.)
  • 30 g mješavine sjemenki (sezam, lan, suncokret i sl.)
  • na vrh žličice kima
  • veći prstohvat soli
  • 60 g integralnog pšeničnog brašna
  • pola žličice praška za pecivo


Priprava

Svježi sir dobro izmiješati s umućenim jajetom. Dodati naribani polutvrdi sir, sjemenke, kim i sol pa sve ravnomjerno promiješati. Zatim staviti brašno i prašak za pecivo te dovršiti smjesu za pogačice. Na pleh obložen papirom za pečenje punom žlicom smjese posložiti devet pogačica. Po želji oblikovati u krug uz pomoć žlice umočene u vodu. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći pogačice 25 minuta. Posljednjih pet minuta okrenuti ih na drugu stranu. Poslužiti tople ili hladne.

Pročitajte i:

Ajvar Julijane Matanović za prste je polizati: 'Sve me naučila moja teta, usvojila sam njezine rituale'

Savršen spoj slatkog i slanog: Tri maštovita jela sa smokvama neće vas ostaviti ravnodušnima

Liječnica Biljana Ignatovska otkrila recepte koji su joj pomogli u borbi protiv autoimune bolesti

Kraljica obožava škampe, mrzi češnjak, a osobnog chefa testirala je na najneobičniji način

Linker
16. travanj 2024 20:28