Za sve kavoljupce

Mala ‘kavopedija‘: Doznajte sve o okusima kave i osvojite genijalni Philips LatteGo aparat!

Ako ste se uvijek bunili između različitih vrsta kavenih napitaka i želite podebljati znanje kako biste još više uživali u njima, donosimo pregled najpoznatijih kava na ovim prostorima. Na kraju vas čeka iznenađenje uz koje će priprema savršene kave biti još lakša!

Kava - taj topli, ukusni napitak od prženih zrnaca opojne arome u trenu nas može oraspoložiti, ugrijati nas za hladnih dana ili pak osvježiti kad je vruće. Ako volite kavu, sigurno znate o čemu govorimo - bilo da je kuhamo na štednjaku, tiskamo kroz french press ili pak spravljamo na aparatu za kavu, ništa nas ne može toliko razbuditi i pružiti nam osjećaj da dan započinjemo na najbolji mogući način.

Ona prva jutarnja kava, kada djecu otpravimo u školu i uzmemo si pola sata mira kako bismo se pripremili za radni dan, je neprocjenjiva. Slažete li se? Sve sljedeće kave u danu su više za gušt, no ona prva je jednostavno potreba.

Kava kao ritual

Kada govorimo o ispijanju kave u Hrvatskoj, stvari su potpuno jasne. Dok se drugdje u svijetu ovaj napitak pije usput, najčešće na putu do posla, kod nas je kava ritual i izgovor za druženje. "Jesi za kavu?" najdraža nam je rečenica koju ama baš svatko razumije jer označava pauzu od posla, a njome i pozivamo prijatelje na druženje.

No, ono što je posebno zanimljivo i s čim bi se mnogi Hrvati složiti jest činjenica da "kava" ne znači nužno samo taj napitak, već je sinonim za višesatni razgovor s dragim osobama i uz druge napitke. Kava u našoj zemlji, ali i regiji ima važnu socijalno društvenu notu i zbog toga smo jako tužni kada nemamo mogućnost "sjesti na kavu".

Espresso, Macchiato, Cappuccino...

Bez obzira na to jeste li tek otkrili čari kave ili se smatrate profesionalnim znalcem o kavenim napitcima, sigurno imate svoju omiljenu kavu (ili čak nekoliko njih!). Od tih malih smeđih zrnaca možemo dobiti na desetke različitih vrsta napitaka, iako se u mnogim kafićima nudi tek nekoliko.

Ako stalno naručujete istu kavu, zašto ne biste isprobali neki drugi okus? Znamo, nazivi kava mogu biti vrlo zbunjujući, pogotovo ako je naručujete u inozemstvu, zato donosimo mini vodič za najpoznatije kavene napitke:

Espresso

image
Espresso kava.
PROBUXTOR/ISTOCKPHOTO

Espresso je zapravo osnova za sve varijacije. Riječ je o vrlo jakoj, sirupastoj kavi s karakterističnom pjenicom na vrhu, koja se poslužuje u malim šalicama, a kvaliteta joj ovisi o krupnoći samljevene kave, temperature vode i vremenu filtracije, odnosno protoka vode kroz kavu.

Espresso lungo

Ovdje je riječ o espressu koji se priprema s više vode i dulje se kuha od klasičnog te je slabiji i gorkastijeg je okusa.

Macchiato

Mnogima omiljena kava, kod nas poznata i kao "kava s mlijekom", označava espresso kojemu se dodaje žlica pjenice od mlijeka. Osim običnog, kravljeg mlijeka, macchiato se može napraviti i s biljnim mlijekom poput bademovog, sojinog, zobenog i slično.

Cappuccino

image
Bogati cappuccino.
CHAYATHONWONG/ISTOCKPHOTO

Za one koji vole ujednačenu kavu gdje pjena vodi glavnu riječ, tu je cappuccino - mješavina jednakog omjera espressa, mlijeka i pjenice. Ovaj napitak se obično ukrašava cimetom ili čokoladom u prahu.

Caffè latte

Caffè latte servira se u velikim čašama te se radi u omjeru 3:1 - mlijeko:kava. Odličan je za one koji vole okus kave, ali ne žele da dominira napitkom.

Latte macchiato

Latte macchiato je količinski veće piće od prosječne kave s mlijekom te se sastoji od tri sloja - mlijeka, espressa i delikatne pjene od mlijeka.

Mocha

image
Mocha kava s tučenim slatkim vrhnjem.
ISTOCKPHOTO

U mocha kavu, koju obično piju čokoladoljupci, dodaje se žlica čokolade u prahu na dno koja joj daje poseban okus. Radi se od 1/3 espressa, 1/3 vrućeg mlijeka i 1/3 tamne ili mliječne čokolade te se nekada ukrašava i šlagom.

Ledena kava

Kada se tijekom toplih mjeseci ne želimo odreći kave, a topli napitak bi nas još više zagrijao, posežemo za ledenom kavom. Ovaj tip kave ima nekoliko varijanti, ali obično se radi tako da se klasični ili dugi espresso prelije preko kockica leda i eventualno doda hladno mlijeko.

Americano

Ova kava je blažeg okusa, a radi se na sljedeći način: jedan ili dupli espresso razblaži se vrućom vodom i posluži u velikoj šalici. Žlicom se makne krema od espressa kako bi kava bila manje gorka.


OVAJ NATJEČAJ JE ZAVRŠIO: Dobitnica genijalnog Philips LatteGo 5400 aparata za kavu je SANDRA KOVAČ iz Strahoninca.

Sad kad ste naučili još više o okusima kave, prijavite se na naš nagradni natječaj. Popunite obrazac niže i otkrijte nam vaš omiljeni okus kave jer možete osvojiti Philips LatteGo 5400!

Omiljena kava jednim dodirom

Budući da se nalazimo u takvim vremenima da sjedenje po kafićima uz kavu nije baš najsigurnija opcija, u njoj je najbolje uživati u toplini vlastitog doma. Ako vam "turska kava" već ide na živce ili je uopće ne volite, ali je pijete jer nemate drugog izbora, ne trebate više pristajati na ono što zapravo ne želite.

image
Philips LatteGo 5400 lako se čisti i može pripremiti do 5000 šalica bez potrebe za uklanjanjem kamenca.
PHILIPS

Savršenu kavu možete imati kod kuće i to putem samo jednog dodira na tipku. Ne znate o čemu govorimo? Tvrtka Philips, vodeći proizvođač kućanskih uređaja, dodala je svojoj kolekciji aparata za kavu pravi multipraktik - Philips LatteGo 5400 automatski aparat bez potrebe za uklanjanjem kamenca, koji omogućuje pripremu različitih ukusnih napitaka od kave i pruža jednostavno iskustvo korištenja.

Phillips LatteGo 5400 može napraviti čak 12 ukusnih vrsta kave od svježe mljevenih zrnaca, dakle, za svakog po nešto.

Kava iz aparata mora biti beskompromisno dobra, a u Philipsu su mislili na sve - pomoć LatteGo sistema kava dobiva svilenkasto gladak sloj pjene miješajući mlijeko i zrak pri velikoj brzini u odjeljku za stvaranje mliječne pjene koja se potom bez prskanja dodaje u šalicu.

image
Philips LatteGo 5400 može napraviti čak 12 različitih vrsta kavenih napitaka.
PHILIPS

Ako ste pomislili "Pa kako ću ja ovo čistiti?", ne brinite. Održavanje LatteGo sistema za mlijeko je jednostavno, a čišćenje se može obaviti u samo 15 sekundi. Zar to nije odlično? Philips LatteGo 5400 ima još jednu prednost - sa svakim filtrom možete uživati u do 625* šalica omiljenog napitka!

Osim toga, aparat pamti postavke poput snage, temperature, duljine kave i količine mlijeka osiguravajući da svaki put dobijete idealnu šalicu. U danima kada vam treba jaka doza kofeina jer se, primjerice, nikako ne može razbuditi, tu je dodatna funkcija Extra Shot koja trenutno pojačava i upotpunjuje okus vašeg napitka. Uživajte u kavi!


*Na temelju 8 zamjena filtera prema uputama aparata. Broj dobivenih šalica ovisi o odabranim vrstama kave te načinima ispiranja i čišćenja.


Sadržaj je kreiran u suradnji s Philipsom.

Linker
19. travanj 2024 07:28