OTVORENJE 68. PULSKOG FESTIVALA

Zrinka Cvitešić u žiriju ovogodišnje Pule, festival će otvoriti premijera filma ‘Murina‘

Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa predsjeda Oscarom ovjenčani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski, a uz njega žirira i Zrinka Cvitešić, jedna od najboljih i najnagrađivanijih hrvatskih kazališnih i filmskih glumica s uspješnom međunarodnom karijerom.

Hrvatska premijera debitantskog dugometražnog filma Murina, redateljice Antonete Alamat Kusijanović, s Gracijom Filipović, Leonom Lučevom, Danicom Ćurčić i Cliffom Curtisom u glavnim ulogama, otvorit će u Areni 68. Pulski filmski festival, koji će se održati od 17. do 24. srpnja 2021.

image
Hrvatska premijera debitantskog dugometražnog filma Murina, redateljice Antonete Alamat Kusijanović održat će se u Puli.
PR

Obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i Koločepu.

Čitajte i: Novinar i književnik Vid Barić izdvojio nam je svojih pet favorita: Književni naslovi domaćih autora koje ne smijete propustiti

„Oduševljeni smo što smo dobili priliku otvoriti Festival novim hrvatskim filmom koji će svoju svjetsku premijeru imati netom prije Pule, na Filmskom festivalu u Cannesu. Film darovite debitantice Antonete Alamat Kusijanović zasigurno će našem Festivalu, u ovoj teškoj godini, dati dodatnu vrijednost, a pulsku publiku, kao nadam se i neki drugi naslovi, oduševiti“ izjavio je Pavo Marinković, umjetnički ravnatelj Festivala.

Zanimljivo je da je upravo Pula prva stanica nakon Filmskog festivala u Cannesu, na kojem će Murina imati svjetsku premijeru i konkurirati za nagradu u sklopu domaćeg programa o čemu će odlučivati peteročlani ocjenjivački sud sastavljen od priznatih umjetnika iz svijeta filma.

Čitajte i: Hrvatska ima film u Cannesu: Debitantska drama dubrovačke redateljice među svjetskom elitom

Ocjenjivački sud hrvatskog programa

  • Pawel Pawlikowski
    Scenarist i redatelj iz Poljske koji djeluje u Poljskoj i Velikoj Britaniji. Nakon studija književnosti i filozofije na Oxfordu snima nekoliko iznimno zapaženih i nagrađenih dokumentarnih filmova. Sa svojim prvim igranim filmom iz 2000. „Last Resort“ osvaja nagradu BAFTA, a još je uspješniji „My Summer of Love“ koji je osim BAFTE višestruko nominiran za Europsku filmsku nagradu te osvaja Grand Prix na festivalu u Edinburghu. Svjetsku slavu donosi mu film „Ida“ iz 2013. godine s kojim osvaja Oscara za najbolji strani film. Njegov posljednji film „Hladni rat“ djelomično je snimljen u Hrvatskoj, nominiran je za 3 Oscara (između ostaloga za najbolju režiju), 6 Europskih filmskih nagrada te osvaja Nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu 2017. godine.

Čitajte i: Beogradska legenda u Zagrebu! Slavni glumac došao u hrvatsku metropolu snimati novi film

  • Zrinka Cvitešić
    Glumica iz Hrvatske koja djeluje u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji. Nakon završetka studija glume u stalnom je angažmanu u zagrebačkom HNK. 2013. debitira na Londonskom West Endu te od tada paralelno radi u Zagrebu i Londonu. Prvu glavnu ulogu na filmu ostvaruju u filmu „Konjanik“ Branka Ivande. Za film „Što je muškarac bez brkova?“ Hrvoja Hribara osvaja Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu na festivalu u Puli te Nagradu za najbolju glumicu Sarajevo Film Festivala. Za ulogu u filmu „Na putu“ Jasmile Žbanić osvaja svoju drugu Zlatnu Arenu te Nagradu za najbolju glumicu Filmskog festivala mediteranskih zemalja u Aleksandriji. 2010. godine proglašena je jednom od „Shooting Star“-a Festivala u Berlinu.
  • Danilo Šerbedžija
    Hrvatski filmski redatelj. Njegov debitantski film „72 dana“ iz 2010. hrvatski je kandidat za nagradu Oscar, te osvajač 3 Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu. S ocem Radom Šerbedžijom ko-režira film „Oslobođenje Skopja“, prikazan na mnogobrojnim filmskim festivalima te kandidat Sjeverne Makedonije za nagradu Oscar. Sa svojim sljedećim samostalnim filmom „Tereza 37“ trijumfira na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Film osvaja 6 Zlatnih Arena, među ostalim one za najbolji film i režiju. Film osvaja Nagradu Publike na Festivalu u Zagrebu, a prikazan je između ostalih na festivalima u Varšavi, Valenciji te beogradskom FEST-u.
image
Hrvatska premijera debitantskog dugometražnog filma Murina, redateljice Antonete Alamat Kusijanović održat će se u Puli.
PR
  • Mirko Pivčević
    Nagrađivani je hrvatski snimatelj koji je svoju karijeru započeo krajem 90-ih nizom kratkih dokumentarnih filmova i glazbenih spotova. 2001. godine, svojim prvim igranim filmom Sami, osvaja Zlatnu arenu za najbolju kameru na Pulskom filmskom festivalu, 2004. godine drugu Zlatnu arenu za film Ta divna Splitska noć te nominaciju za nagradu „Zlatna žaba“ na Međunarodnom filmskom festivalu za umjetnost kinematografije Camerimage. 2007. godine diplomira na Zagrebačkoj akademiji dramske umjetnost i osvaja treću Zlatnu arenu za kameru za film Živi i mrtvi. 2009. godine osvaja četvrtu Zlatnu arenu za kameru za film Kenjac. Godišnju snimateljsku nagradu „Nikola Tanhofer“ za dugometražni film osvaja 2013. godine za snimateljski rad na filmu Šuti.
  • Mimi Plauche
    Mimi Plauché umjetnička je ravnateljica Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, najdugovječnijeg natjecateljskog filmskog festivala u Sjevernoj Americi. Već je 16 godina na Festivalu odgovorna za rad umjetničkog vodstva i program Festivala, kao i za cjelogodišnju organizaciju filmskih serijala. Prije suradnje s čikaškim Međunarodnim filmskim festivalom, Plauché je radila na doktoratu iz japanske književnosti i filma na Odjelu za azijske jezike i kulture Sveučilišta Michigan. Dobitnica je, između ostalih, stipendija Fulbright-Hays, Japanske zaklade i Vijeća za društvena istraživanja. Francuski ministar kulture imenovao ju je Vitezom Reda umjetnosti i pisma. Prethodno je Plauché radila u dokumentarnom i kratkometražnom filmskom programu za Cinema / Chicago, a tijekom svog višegodišnjeg boravka u Japanu radila je za Međunarodni festival dokumentarnog filma Yamagata. Također je radila kao programska savjetnica, članica žirija i predsjednica žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima
Linker
19. travanj 2024 05:59