/ Promo
UMJETNIČKI PROGRAM POZNATOG FESTIVALA

Zbog ovih uličnih umjetnika jedva čekamo Špancirfest

Ono što daje posebnu čar varaždinskom festivalu je ulični program u kojem svirači, pjevači, plesači, žongleri, glumci, akrobati, mađioničari, pantomimičari te drugi umjetnici i majstori raznih vještina preuzimaju ulice i trgove jedne od najljepših povijesnih jezgrI u Hrvatskoj. Svi oni pokazat će od 19. do 28. kolovoza da Špancirfest nije samo jedan u nizu festivala već u svoje središte stavlja umjetnost i kreativnost te uljepšava svakodnevni život stanovnicima, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima.

Ono što daje posebnu čar varaždinskom festivalu je ulični program u kojem svirači, pjevači, plesači, žongleri, glumci, akrobati, mađioničari, pantomimičari te drugi umjetnici i majstori raznih vještina preuzimaju ulice i trgove jedne od najljepših povijesnih jezgrI u Hrvatskoj. Svi oni pokazat će od 19. do 28. kolovoza da Špancirfest nije samo jedan u nizu festivala već u svoje središte stavlja umjetnost i kreativnost te uljepšava svakodnevni život stanovnicima, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima.

Jedna od mnogih uličnih predstava je i kazališno-cirkuski spektakl Mú u izvedbi francuske skupine Transe Express koja na Špancirfest dolazi s jednog od najvećih europskih festivala Sziget. Zadivljujući nastup uključuje divovske strukture koje se otvaraju kao glazbene kutije te lebdeće skulpture. Uz trideset izvođača na zemlji i u zraku, u tehničku izvedbu predstave uključeno je više od četrdeset ljudi, a teleskopski kran od sto dvadeset tona scenografiju i izvođače podići će na tridesetak metara visine. Bit će to jedan od najvećih uličnih performansa ikad izvedenih u Hrvatskoj.

Transe Express - Spectacle Mu - Valence

Oni koji skrenu sa šarenih i živopisnih glavnih ulica Varaždina, možda završe Uskoj ulici ili u nekom od zatvorenih prostora u varaždinskoj povijesnoj jezgri gdje će se održavati izložbeno-prodajni projekt Kreativnica . U Kreativnici se predstavljaju najbolji hrvatski dizajneri iz različitih područja koji se mogu pohvaliti vrhunskom kvalitetom, originalnošću i inovativnošću predstavljenih projekata ili proizvoda. Kroz neformalni ambijent izlaganja na ulici, kao i kroz popratne programe, ovdje se stvara ugodna i dinamična radiona na otvorenom u koju su dobrodošli posjetitelji svih generacija. Jedan od ciljeva Kreativnice je živa razmjena ideja i mišljenja između posjetioca i izlagača kroz prezentaciju njihova načina rada, radionice i slične aktivnosti. Uz izlagačko-prodajni dio, Uska ulica će biti prošarana i malim punktovima za odmor gdje su svi špancirere pozvani da uspore ritam u prolazu kroz ovu ulicu i osjete svu njenu čar i posebnost.

Jedan od projekata koje će posjetitelji Kreativnice moći posjetiti je i Plakatiranje – višegodišnji projekt portala Vizkultura.hr u kojem domaći i regionalni dizajneri, umjetnici, ilustratori i ostali autori s područja suvremenih vizualnih umjetnosti svaki tjedan rade plakate aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike. Za ovu prigodu odabrano je 20 autora čiji će se probrani plakati moći razgledati od 19. do 25. kolovoza u Galerijskom centru Varaždin, u Uskoj ulici, dok će u periodu od 26. do 28. kolovoza cijela kolekcija biti postavljena na prodajno-izložbenom mjestu u samoj ulici.

Špancirfest je poznat kao gradski festival koji se trudi potaknuti sve Varaždince i njihove goste da sudjeluju u njemu. Upravo iz tog razloga prošle godine pokrenuta je radionica Akupunktura grada . Cilj ovog uspješnog projekta je nizom malih i preciznih intervencija u javnom prostoru poboljšati kvalitetu urbanog života te zbližiti lokalnu zajednicu. U ovogodišnjoj radionici, namijenjenoj studentima i stručnjacima iz raznih područja, traži se idejno rješenje za dvije atraktivne lokacije – bunar na Korzu te parcela ispred Studentskog doma. Akupunktura grada trajat će četiri dana, od 24. do 27. kolovoza, a zadatak prijavljenih je preispitati različite mogućnosti uređenja i načina korištenja predmetnih lokacija pomoću kreativnog interpretiranja različitih stavova i mišljenja, dobivenih kroz razgovore s korisnicima i građanima, kao i diskusije između sudionika različitih struka.

I najmlađi špancireri pozvani su da predstave svoje kreativne ideje, vještine i maštu u Parku kreative . Svojim sadržajem i uređenjem park je zamišljen kao mjesto koje će poticati dječju kreativnost te im pomoći da usvoje i izgrade različite vještine. Svakodnevnim zanimljivim programom, park u Habdelićevoj ulici će na deset dana postati akademija otkrivanja i uvažavanja, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj malih kreativaca.

Cjelodnevni zabavni program na Špancirfestu najbolje će upotpuniti večernji koncerti odličnih glazbenika. Manu Chao i La Ventura, Dub Fx, TBF, Frajle, Hladno pivo, Tony Cetinski, Lajbach, Pips Chips & Videoclips, Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin, Esma Redžepova, Urban & 4, Zvonko Bogdan, Perpetuum Jazzile, Neno Belan i Fiumens Mediteran Orchestra te brojni drugi izvođači ljubitelje vrhunske glazbe će provesti na putovanje kroz razne žanrove na ukupno 3 velike i 2 manje festivalske pozornice.

Kulturno-zabavni ulični program Špancirfesta besplatan je za sve posjetitelje, dok je za koncerte potrebno kupiti ulaznicu. Sve informacije saznajte na službenoj stranici Špancir festivala.

Linker
04. svibanj 2024 16:12