Retro estetika

Zašto toliko volimo slušati staru glazbu i odijevati se poput naših djedova i baka? Postoji zanimljivo objašnjenje

Netko bi se, na primjer, mogao zaljubiti u razdoblje antike, ne zato što su ga proživjeli, već zato što su ga na neki način romantizirali i glorificirali zahvaljujući književnosti i filmu – ističe profesorica psihologije Krystine Bacho

Trapezice, haljine na volane, suknje s točkicama, natapirane frizure, kožnate jakne s resicama, 'Tom Selleck' brkovi i old-timeri. Ovo su samo se neki od retro motiva swingerskih dvadesetih, nostalgičnih pedesetih, ludih sedamdesetih, rokerskih osamdesetih i drugih zlatnih razdoblja iz povijesti svjetske glazbe i mode koji su obilježili mlađe dane starijih generacija, a bez kojih danas ne mogu niti milenijalci.

Danas je gotovo nemoguće upaliti Netflix ili neki drugi streaming kanal za gledanje serija i filmova bez da se publici ne ponudi barem jedna TV poslastica koja vraća u daleku ili bližu prošlost pa čak i ako je snimljena u današnje vrijeme. Među njima je i Stranger Things, iznimno popularna serija među milenijalcima koja savršeno projicira duh osamdesetih godina, od mode pa sve do izbora glazbe. Posljednja sezona serije je riznica hitova iz 80ih, a publika je nakon finala "poludjela" za klasikom Kate Bush iz 1985. "Running Up That Hill (A Deal With God)" koja je toliko streamana da je 37 godina nakon lansiranja zauzela prvo mjesto na Billboard Global 200 ljestvici!

I društvene mreže obožavaju retro! Instagram je prepun influencera koji nameću trendove, a sudeći prema fotografijama iz ove godine, prevladavaju oni s početka 90ih; natapirane frizure, visokostrukirane mom jeans, tenisice s golemim džonom, minijaturni crop topovi i crni rockerski kožnjaci kakve su nosile modne ikone tog doba poput Jennifer Aniston, Courtney Cox, Kate Moss, Naomi Campbell ili Linde Evangeliste.

No, zašto danas toliko volimo gledati, slušati i nositi stvari koje su obilježile odrastanje i mladost naših roditelja te baka i djedova? Zašto retro estetiku toliko volimo da ju želimo integrirati u vlastitim domovima i ormarima?

Glorifikacija prošlosti

Ovaj fenomen je za Američko društvo psihologa objasnila dr. Krystine Batcho, profesorica psihologije na LeMoyne Collegeu u Syracuse, New Yorku, ujedno i stručnjakinje za temu nostalgije. Istaknula je da postoje osobna i povijesna nostalgija, a pojedinci ovisno o godinama, znanjima o prošlim desetljećima, kao i o proživljenosti povijesnih razdoblja nerijetko osjećaju ili jednu ili drugu nostalgiju.

- Ako su ljudi iz bilo kojeg razloga nezadovoljni današnjim vremenima, vjerojatnije je da će imati dojam da su stvari bile bolje u prošlosti i posljedično osjetiti povijesnu nostalgiju za vremenom koje se odvijalo prije njihova rođenja. Posebno ako imaju neko znanje o povijesnim razdobljima iz škole ili iz priča baka i djedova, a nešto i gledajući filmove ili čitajući povijesnu literaturu. Netko bi se, na primjer, mogao zaljubiti u razdoblje antike, ne zato što su ga proživjeli, već zato što su ga na neki način romantizirali i glorificirali zahvaljujući književnosti i filmu – ističe stručnjakinja.

No, ljubav prema retro estetici ne mora nužno proizlaziti iz nostalgije jer nekolicinu pokreće i bunt protiv današnjih modnih trendova jer su uvjereni da su u prošlom stoljeću modni komadi bili izrazito kvalitetniji. Drugi, pak, jednostavno ne mogu odoljeti vitage stilu zbog znatiželje i svojevrsnog divljenja pa onda rado zaviru u prošlost ne bi li pronašli inspiraciju za svoj životni stil.

image
SHUTTERSTOCK

Glazbeni vremeplov u Hrvatskoj!

Neovisno o razlozima i osobnim motivima za zaljubljenost u ovaj stil, svi ljubitelji retro estetike mogu uživati u "partyju stoljeća" koji će se krajem lipnja održati u Opatiji.

Opatijski "party stoljeća", posvećen zlatnim razdobljima glazbe, plesa i mode, pretvorit će središte grada od 23. do 25. lipnja. u veliku pozornicu, lokale i izloge trgovina uređene u stilu dvadesetih, pedesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća u idealnu scenografiju za putovanje kroz vrijeme, a privremeno zatvorenu glavnu ulicu u plesni podij. RetrOpatija će povezati sve opatijske ugostitelje, hotelijere, trgovce i obrtnike, stotine sudionika i tisuće posjetitelja u doživljaj koji će se dugo pamtiti, a vrhunac programa bit će najveći "disco party" pod zvijezdama, na otvorenoj sceni Ljetne pozornice.

- Na oduševljenje brojnih obožavatelja RetrOpatije, koji su uvijek tu manifestaciju "začinili" originalnim modnim izričajem, izvježbanim plesnim potezima i otkačenim frizurama, stigao je kraj čekanju na novo poglavlje naše priče posvećene ponovnom otkrivanju swingerskih dvadesetih, nostalgičnih pedesetih, ludih sedamdesetih, rockerskih osamdesetih i svih drugih zlatnih razdoblja iz povijesti svjetske glazbe i mode - istaknula je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije, organizatora RetrOpatije.

image

RetrOpatija

DAVID K. - FOTO LUIGI OPATIJA

Nezaboravna glazba velikih glazbenika kao što su The Beatles, The Rolling Stones, Frank Sinatra i drugi, u interpretaciji vrhunskih muzičara, kao i hitovi koji su žarili i palili diskotekama za vrijeme "groznice subotnje večeri", opet će odjekivati s osam posebno osmišljenih punktova diljem Opatije. Uz grupe i izvođače kao što su Vinyl Band, Marko Tolja, Duško Jeličić Dule & Bonaca, Techno Vikings, Dellboys, Lorean Dey, The Bourbon Hunters, Dino Dvornik Tribute Band i Pacha Mamma, (Ne)Normalni te duo DJ Miro & Šajeta koji će se pobrinuti za plesni ritam na Ljetnoj, posebnu atmosferu tijekom tri dana trajanja programa činit će plesne skupine, oldtimer klubovi, frizeri, make-up stručnjaci, animatori, Vatrogasna postrojba Opatija u retro izdanju, kao i retro-sajam na Slatini te stare vespe i retro-kamioni postavljeni diljem grada.

- Pridružite nam se u putovanju kroz glazbenu prošlost, zaboravimo tijekom tri dana na sve boljke suvremenog doba i zabavimo se uz ples, pjesmu, druženje i vrhunsku atmosferu koja i čini RetrOpatiju najomiljenijom opatijskom manifestacijom i nezaboravnim doživljajem, poručila je Petričić.

image

RetrOpatija

DAVID K. - FOTO LUIGI OPATIJA

Više o cijelom programu možete saznati na Facebook stranicama RetrOpatija i Visit Opatija te na službenoj web stranici www.visitopatija.com.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Opatije.

Linker
10. travanj 2024 20:46