Puno simbolike

‘Zar ima nešto ljepše od ljubavi?‘ Doris Pinčić vratila se prvoj strasti

Rujanska premijera filma nakon nekoliko je odgađanja održana u Zadru, a u pripremi su i premijere u nekoliko većih gradova Hrvatske - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

U brojnim životnim situacijama koje nazivamo problemima ključno je postati svjestan da je moguće i potrebno duhovno se iz njih izdignuti i promatrati ih kao da ništa ne bismo mijenjali, dok god znamo da u nama postoji ljubav kao najvažniji dio svakog pojedinca.

Jedna je to od brojnih poruka kratkog filma "Iza oblaka" čija je autorica i producentica Zadranka Gordana Gospić, diplomirana ekonomistica, sada u mirovini, koja je cijeli svoj radni vijek provela u struci, ali svoju kreativnost i ono zbog čega je poslana na ovaj svijet – da stvara i time obogaćuje svoj i živote drugih – nikad nije zatomila.

U vlastitoj produkciji, s vlastitim budžetom, uz pomoć 56 zadarskih glumaca, glazbenika, statista Gordana je snimila 40-minutni amaterski film sa željom da se njegove brojne simbolike uvuku u srca gledatelja.

image
Film je sniman na nekoliko lokacija u Zadru i okolici.
Privatna arhiva

"Sve je u filmu pomno birano, od boje odjeće do pokreta i zvuka, svaka scena ima svoje zašto. Obrađuje život kroz četiri njegova segmenta, od biznisa, religije, politike i mladih izgubljenih u vremenu i prostoru. Priča i o potrebi prihvaćanja da smo svi povezani i da je nužno pronaći ljubav u sebi jer bez nje nemamo budućnosti", kaže Gordana čiji je film ovoga mjeseca doživio premijeru u zadarskoj Kino Zoni, a nada se i da će svoje mjesto pronaći na velikim platnima gradova poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Ono što Gordanu posebno veseli jest činjenica da je nakon dugo vremena na jednom mjestu uspjela okupiti zadarsku glumačku i glazbenu scenu, od mladih, djece, do zrelih i iskusnih umjetnika. A jedna od njih je i voditeljica HTV-ove emisije "Dobro jutro, Hrvatska" Doris Pinčić, zvijezda serijala "Larin izbor" kojoj je ovo prva uloga nakon izvjesnog vremena, a koju je, odmah po Gordaninu pozivu bez razmišljanja prihvatila.

image
Ulogu naziva Ljubav ima i Doris Pinčić kojoj je ovo prvi filmski angažman nakon dugo godina.
Privatna arhiva

"Gogu znam još od osnovne škole kad je pisala predivan tekst za predstavu "Iskra ljubavi" također s ciljem da u njemu svoju ulogu nađu mladi zadarski umjetnici. Posebna je to osoba, puna ljubavi i sa željom da tu ljubav nesebično daruje drugima. Takva je bila i njezina ideja oko ovog filma. Kad me Goga nazove ne pitam sto se radi i zašto nego kad i gdje trebam doći", kaže Doris kojoj ovo nije prva suradnja s Gordanom, za prijatelje Gogom.

Doris Pinčić još je kao srednjoškolka i članica zadarske kazališne udruge "Igrajmo se" bila jedna od 40 djece različitih uzrasta u predstavi "Iskra ljubavi" koji je Goga napisala još 2001., a koja je u suradnji s voditeljicom Udruge Matijom Šango Šimurinom izvedena na Dan planeta Zemlje 2005. Ta priča govori o otuđenosti čovjeka od samog sebe, o uništavanju i zagađenju prirode te o pošasti kojoj smo svjedoci.

"Dorisina zadnja rečenica u predstavi glasila je "Zar ima nešto ljepše od ljubavi" pa je za mene logičan slijed bio pozvati je da u mom filmu "Iza oblaka" glumi upravo Ljubav, a ja sam počašćena i zahvalna na njenom pristanku iako se radi o amaterskom filmu", priča Goga koja je sretna što je Doris, unatoč tome što je baš u vrijeme snimanja scena u kojima je glumila njezin sin Donat morao na operaciju krajnika, uspjela odglumiti ulogu u kojoj nikoga drugoga ne bi mogla zamisliti.

image
Doris je s radošću pristala glumiti u filmu.
Privatna arhiva

S realizacijom filma Goga je krenula početkom 2020., tik pred početak pandemije koja je uvelike usporila i otežala snimanje, a kasnije i odgodila premijeru, prvotno zakazanu za studeni prošle godine. Proces je, kaže Goga, bio izazovan, ali zahtjevan jer unatoč tome što je to ponekad bilo nužno, nije mogla svoju viziju prepustiti drugima.

Čitajte i: Vrijeme za obitelj! Doris Pinčić otkriva nam kako s roditeljima i djecom provodi najljepše dane

Ipak, jedna od ključnih osoba u procesu snimanja bila je zadarska glumica sa završenim studijem glume u Sydneyju Mia Zara. Ona je pak u to vrijeme radila na kazališnoj predstavi "No Candy" u SAD-u o Domovinskom ratu gdje je igrala glavnu ulogu Zlate, glasne i odlučne majke koja u ratu ostaje bez djeteta.

image
Zadarska glumica Mia Zara s iskustvom glume na svim kontinentima naratorica je filma i ima jednu od glavnih uloga.
Privatna arhiva

"Goga je moja susjeda s trećeg kata, jedna od najboljih prijateljica mog oca Zdenka, također kazališnog glumca, s kojim je 60-ih godina prošlog stoljeća na tavanu zgrade imala svoje malo kazalište. Vjerno prati moj rad, a na poziv da utjelovim ulogu Ženske energije u njezinu filmu spremno sam pristala iako sam bila na drugom kraju svijeta", priča Mia Zara, glumica s iskustvom rada na tri kontinenta, od Sydneyja, Londona i SAD-a koja se prije osam godina s djecom, sedmogodišnjom Anai i četverogodišnjim Robinom vratila u rodni Zadar gdje je osnovala glumačku grupu Backstage, a danas drži i privatne sate glume za sve one koji žele upisati Akademiju. Jedan od njezinih učenika bio je i Luka Nešović, student na Londonskoj kazališnoj akademiji koji također ima ulogu u Goginom filmu.

image
Zadarski glumac Luka Nešović student je prestižne Londonske akademije dramskih umjetnosti.
Privatna arhiva

Snimatelj Boris Zupčić znao se našaliti da je film zapravo pun nepotizma - jer svi sudionici u njemu Gogini su dugogodišnji prijatelji, a s nekima je i rodbinski povezana. Autora glazbe Damjana Bakića, studenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Goga pozna od njegova rođenja. On je, kaže Goga, okupio vrhunsku ekipu mladih zadarskih glazbenika Maroja Strgačića, Kristijana Glavana, Bojana Nečasa Hrastu i Andriju Grubića, a kao vokalistica im se pridružila i muzikologinja doc. dr. sc. i Kata Burić Ćenan, autorica glazbe u predstavi "Iskra ljubavi".

image
Autor glazbe student Muzičke akademije u Zagrebu Damjan Bakić okupio je ekipu mladih zadarskih glazbenika.
Privatna arhiva

Ostatak glumačke ekipe Dragan Veselić, Milan Stošić Miočić, Mimi Zadarski također su se s radošću priključili, kao i Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla i osoba zaslužna što je Zadarska plesna scena prepoznata i izvan granica Lijepe naše.

image
Autorica i redateljica filma Gordana Gospić s dijelom glumačke ekipe filma "Iza oblaka" Draganom Veselićem, Milanom Stošićem Miočićem i Mimijem Zadarskim
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

"Angažman i sudjelovanje statista i djece koji su ili rodbinski ili prijateljski vezani sa mnom, još više me gurao da ne odustajem, da se ne predajem iako mi je moram priznati bilo teško i zahtjevno, ali uz veliku pomoć najužih prijatelja uspjela sam doći do kraja", zaključuje Goga.

Čitajte i: 'Strahovala sam': Doris Pinčić otkrila s kakvom se dijagnozom nosi od 14. godine

Linker
19. travanj 2024 09:21