STARAC I RODA

Veliko priznanje za omiljeno lice RTL televizije: Film o ljubavi Malene i Klepetana osvojio rusku publiku

„Spasibo” – kratko je na ruskom jeziku zahvalio Tomislav Jelinčić nakon što je njegov film osvojio nagradu za najbolji debitantski film na festivalu dokumentarne drame u Rusiji.

Dokumentarni film 'Starac i roda' autora Tomislava Jelinčića, omiljenog televizijskog novinara i urednika, osvojio je prestižnu nagradu u Rusiji - za najbolji debitantski film na festivalu dokumentarne drame Saratov Sufferings. Popularni RTL-ovac ne krije uzbuđenje zbog velikog priznanja.

"Zazvonio je nepoznati broj iz Njemačke, no kako sam iz te zemlje očekivao poziv vezan za novi dokumentarac koji pripremam nije mi bilo na kraj pameti ovako lijepa vijest koju mi je priopćila producentica Maja iz Berlina odakle je i naš međunarodni distributer. Baš sam bio ponosan na cijelu ekipu koja je zaslužna za tu nagradu iz Rusije. Uvijek mi je drago da trud ostane zamijećen, ali najveća nagrada mi je da se diljem svijeta vidi ova jedinstvena priča iz Hrvatske te da kroz film o Klepetanu i Malenoj, ali i o Stjepanu Vokiću, ljudi istodobno upoznaju i našu divnu zemlju", rekao nam je Tomislav koji već intenzivno radi na razvoju scenarija i probnim snimkama za novi film koji će propitivati kvalitetu života u digitalnom dobu.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Starac i roda priča je o Malenoj i Klepetanu, rodama o kojima je 28 godina brinuo Stjepan Vokić, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda. Priča je to o njihovoj istinskoj odanosti, ali i dubokoj samoći. Lovci su Malenoj prije 28 godina propucali krilo i tako je zauvijek vezali uz zemlju. Uzevši je k sebi, Stjepan joj je spasio život. Od tada su njih dvoje svoje dane provodili zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća i toplog vremena.

image
Klepetan i Malena
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Malena je 2002. godine na krovu Stjepanove garaže pronašla ljubav svog života – Klepetana.

Film ‘Starac i roda‘! Priča o ljubavi koja je očarala svijet, nakon šest godina snimanja konačno u kinima

On joj se vraćao svake godine te su zajedno odgojili preko 60 malenih roda. No, svaka jesen donese i tužan rastanak - Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi, a Malena ostaje sama u selu sa Stjepanom. Bez Stjepana Malena sigurno ne bi preživjela zimu i dočekala svog Klepetana. Godine su prolazile, godišnja doba su se izmjenjivala i uvijek stizale bolne jeseni, ali i radosna proljeća...

Nažalost, prije tri mjeseca uginula je roda Malena. „Ostajemo Klepo i ja. Bit ću tu i dalje za njega. Malenu sam pokopao na posebnom mjestu” rekao je tada Stjepan Vokić čija je plemenitost zauvijek dokumentirana u ovom dirljivom filmu.

Linker
25. travanj 2024 08:54