NOTNO IZDANJE

Veliko priznanje domaćem autoru jednih od najljepših pjesama: Miroslav Rus ponovno nagrađen

Nakon nagrade ‘Adalbert Marković‘ za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva, Hrvatsko društvo skladatelja, odalo je novo priznanje Miroslavu Rusu - ‘Notno izdanje‘ koje je velika čast i satisfakcija za jednog od najuspješnijih hrvatskih i regionalnih skladatelja, tekstopisaca i producenata.

Ova zbirka sadrži dio Rusovih najistaknutijih autorskih ostvarenja kao na primjer Igra bez granica, Još i danas zamiriše trešnja, Stižu me sjećanja, Tijana, Lagano umirem u tvome sjećanju i mnoge druge u izvedbi najpoznatijih hrvatskih i regionalnih izvođača kao što su Toše Proeski, Tony Cetinski, Zdravko Čolić, Željko Bebek, ITD band, Kaliopi, Crvena jabuka, Baruni, Jure Brkljača i mnogi drugi.

"Počašćen sam činjenicom da je Hrvatsko društvo skladatelja našlo za shodno objaviti moje tekstove i note u jednoj ediciji u kojoj za sada uz mene ima još 15 autora koji mi svojim imenima i djelima dodatno uveličavaju čast koju sam doživio ušavši u jedan tako odabrani krug autora" rekao je Miroslav Rus.

image
Notni zapisi Miroslava Rusa
HIT RECORDS/HDS

„Još i danas zamiriši čežnja kad se sjetimo pjesama koje su doživjele dvije prepoznatljive verzije, pa ne pamtimo koja je original, a koja obrada – no više nam nije ni važno. Ali kad se pokušamo sjetiti pjesama s tri znane verzije, to će već biti teže! Prisjetit ćemo se vjerojatno triju inačica Arsenova i Bregovićeva Lošeg vina i… emotivnu frekvenciju svakako možemo ugoditi s evergreen-pitanjem: ‘Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote?’ Da, to je onaj tamburaški megahit Gazda, ali i velik hit Toše Proeskog, no i duboko proživljena šansona Miroslava Rusa, koji je i autor te pjesme – Još i danas zamiriše trešnja. Ali to nije jedina njegova skladba koju pamtimo u trostrukoj verziji: Lagano umirem u tvome sjećanju snimili su ITD band, Crvena jabuka i Željko Bebek.“dio je iz uvodnog teksta, autora Bojana Mušćeta.

Teško je na jednom mjestu sabrati sva djela čovjeka koji je svojim dosadašnjim radom itekako zadužio domaću glazbu.

image
Miroslavu Rusu dodjeljeno veliko autorsko priznanje HDS-a u obliku 'Notnog zapisa'
HIT RECORDS/HDS

Ovo izdanje, itekako se uklapa u dosadašnja brojna priznanja i nagrade, koje je Rus svojim radom, sve ove godine zaslužio.

Uz već spomenutu nagradu 'Adalbert Marković' Hrvatskog društva skladatelja 2015. godine, za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva u svojstvu glavnog glazbenog urednika Narodnog radija, tu je i Porin za pjesmu godine 2008., za skladbu ‘Igra bez granica’ u izvedbi Toše Proeskog te brojne druge nagrade.

ČITAJTE I:

Dino Merlin ‘srušio ‘ internet snažnom porukom: ‘Budimo ljudi, budimo ‘mi‘‘

Remi zavapila i poslala važnu poruku: ‘Mog života koji je trajao do veljače 2020. više nema‘

Sedma godišnjica glazbene etikete, mjesec obilježili abecedom: ‘Olakšajmo si život u doba pandemije‘

Linker
24. travanj 2024 12:41