‘Područje bez signala‘

Veliki uspjeh Dalibora Matanića: Prva hrvatska serija nagrađena na najznačajnijem festivalu serija na svijetu

TV serija ‘Područje bez signala‘ osvojila je Grand Prix kao najbolja serija u programu International Panorama na Series Mania, producentica Ankica Jurić Tilić preuzela nagradu u Lilleu.

Serija 'Područje bez signala/ The Last Socialist Artefact' producentice Ankice Jurić Tilić i redatelja Dalibora Matanića osvojila je Grand Prix za najbolju seriju u programu International Panorama na svečanom zatvaranju najznačajnijeg svjetskog festivala serija Series Mania, održanom u francuskom gradu Lilleu. Serija je na spomenutom festivalu ujedno doživjela i svjetsku premijeru. Domaća premijera serije očekuje se na Hrvatskoj radioteleviziji u jesenskoj shemi 2021./2022.

Nagradu je, od predsjednice žirija, ugledne francuske novinarke Florence Aubenas, preuzela producentica serije Ankica Jurić Tilić. "Dirljivo mi je što je žiri s toliko veselja baš nama dodijelio ovu nagradu. Presretna sam, reakcije na seriju i nagradu su divne, i jedva čekam podijeliti veselje s cijelom ekipom“, izjavila je nakon primitka nagrade.

image
'Područje bez signala'
PROMO

Na festivalu Series Mania, koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna, prikazano je više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je 'Područje bez signala' nagrađeno titulom najbolja serija, u konkurenciji je bilo 15 serija.

"Ovo je nevjerojatno, no od prve sekunde smo vjerovali da je naša serija lijepa i posebna. Sada je to potvrdio i svijet“, riječi su redatelja Dalibora Matanića, koji je vijest o nagradi dočekao u Hrvatskoj, kamo se ranije vratio s festivala u Lilleu.

image
Nagradu je preuzela Ankica Jurić Tilić
PROMO

Serija je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Producentica Ankica Jurić Tilić, u razgovoru za utjecajni Variety odgovarajući na pitanje o izazovima adaptacije romana istakla je: "Adaptacija nikad nije laka, ali čvrsto vjerujem da smo uhvatili samo srce priče.“

Pogledajte video

Čitajte i: Veliki uspjeh Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića: Uskoro svjetska premijera ‘Područja bez signala‘

Uzbudljiva radnja i odlična postava

Priča 'Područja bez signala' priča je o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge. Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi glumci.

image
Scena iz serije 'Područje bez signala'
PRESS

Direktor fotografije 'Područja bez signala' je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Seriju je nastala u okrilju zagrebačke Kinorame, a u koprodukciji sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije i Kreativne Europe, a prava su unaprijed osigurali slovenska televizija Pro Plus i srpska RTS. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i upravo na Series Mania koja se tada održavala u Parizu.

image
Hrvatska premijera nove Matanićeve serije zakazana je za jesensku shemu HTV-aSRDJAN VRANCIC/CROPIX
01 - Modified: 2021-09-04 21:17:08 - Feat.: 0 - Title: Deset godina postojanja Društva za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac‘ 02 - Modified: 2021-12-20 10:48:02 - Feat.: 0 - Title: Hvaljena Matanićeva serija ‘Područja bez signala‘ počinje s emitiranjem od 27. prosinca na HRT-u
01 - Modified: 2021-09-04 21:17:08 - Feat.: 0 - Title: Deset godina postojanja Društva za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac‘ 02 - Modified: 2021-12-20 10:48:02 - Feat.: 0 - Title: Hvaljena Matanićeva serija ‘Područja bez signala‘ počinje s emitiranjem od 27. prosinca na HRT-u
Linker
26. studeni 2022 20:31