Moderan vještac

Uže, čvorovi, cvijeće, ljudsko tijelo ili kamen: neobična umjetnička djela ususret Halloweenu

Instalacije, kreacije od užeta, fotografije, uređivanje prostora domaći umjetnik koristi prirodu kao inspiraciju.

Magla, suho lišće i cvijeće, izrezbarene bundeve, sve je to savršena kulisa za sve omiljeniji dan uoči Svih svetih, Halloween ili kako smo ga ‘prekrstili‘ - noć vještica. A slični motivi omiljeni su i kod domaćeg vizualnog umjetnika Matije Pečeka. Fotograf koji je produbio i proširio svoje polje djelovanja. Spojio je fotografiju i shibari - japansku tradicionalnu vještinu vezanja užetom - i dobio unikatnu nišu unutar vizualnih umjetnosti.

Uže je postalo glavna zvijezda njegovih fotografija, a izmjenjuju se modeli, muški, ženski, predmeti, kamenje, ostali prirodni elementi poput drveća ili pak praznih okvira za slike. Bira kreativne pozadine, bilo da stvara u studiju, napuštenim prostorima, svom vrtu ili uz obalu neke rijeke. Do svega toga došao je postupno.

image

Većina fotografija su mu autoportreti

MATIJA PEČEK
image

Matija Peček

LORNA KIJURKO

Najveći hit su njegovi okviri, u kojima se nalazi unikatan mozaik povezan isprepletenim užetom. "Na okvire i druge elemente shibarija krenuo sam jer sam htio spojiti više elemenata prirode: voda, vatra, zemlja, zrak i - ljudi", objašnjava kako je u svoje instalacije počeo stavljati i ljude - kao peti element.

Prvo isplete mrežu od užadi, u koju smjesti modela (ili ponekad samo objekt poput kamenja) zatim fotografira, a oni koji ostanu u prirodi kasnije žive svoj život. "Koristim mahovinu, ona mi je mnogo više od samo estetskog elementa. Unutra ima mnogo malih bića, na primjer malih pauka, koji zatim naprave svoju paučinu, tako ja za nekoliko dana ima i sliku paučine u magli", objašnjava Matija i dodaje da je svjestan kako to sve može zvučati više spiritualno nego zanatski i umjetnički.

image

Instalacija u prirodi

MATIJA PEČEK
image

U instalacije stavlja i ljude kao peti element

MATIJA PEČEK

"Htio sam produbiti jednu temu i otišao sam u toliku dubinu štirka da sam zaglibio u povezanosti s prirodom, jer i on je sam organski. On je napravljen od prirodnog materijala i zahtijeva prirodne elemente da se održava i da se spaja. A i materijalno, uže doslovno spaja - sve što želiš zategnuti čvorom", šali se Matija i dodaje da je njegova filozofija i kompleksna i istovremeno vrlo jednostavna.

I površan pogled na njegovu instalaciju ili fotografiju daje do znanja koliko je strpljenja i vremena utrošeno u izradu takve mreže, no ono što znaju samo rijetki je i pozadina obrade užeta. Kupljeni konop je neobrađen, tvrd i krut, osim što estetski ne izgleda kako bi trebao, s takvim se materijalom ne može zavezati osoba - postoji cijeli proces obrade koji je nužan prije prve uporabe. Kaže posljednjih godina internet je preplavljen uputama kako ga pravilno obraditi, a i sam je snimio nekoliko tutoriala.

"Bazično kupljen štrik prvo se kuha, pa ga se suši i zatim pali. Tada se ulji, nakon čega ga se pere od svega toga, ali ne da se potpuno ispere taj sloj. Zatim ga se peče u pećnici da se zakori taj vosak i jojoba ulje kojim ga se mazalo. Onda se uže ponovno pregledava i suši, a možda još jednom prelazi s plamenom", opisuje način na koji on obrađuje svoje uže. Objašnjava da je to fizički dio posla, ali vrijeme da se ‘upoznaš‘ s užetom.

image

Cvijeće mu je često glavin motiv

MATIJA PEČEK
image
MATIJA PEČEK

Za svoje umjetničke projekte ima nekoliko provjerenih modela s kojima godinama surađuje, kaže, tu nema baš promjena. Baš kao što i često snima autoportrete. Osim toga surađuje i na umjetničkim projektima, na video spotovima, eventima, ukrašavanju interijera i eksterijera, a tu je otvoren za dogovor oko izvedbe. Priznaje da su okviri s užetom najveći hit.

image
MATIJA PEČEK
image

Okviri s užetom veliki su hit

MATIJA PEČEK

"Radim i permanentne instalacije u privatnim kućama, što mi je uvijek vrlo zanimljivo. Dosta surađujem i s tattoo studijima. Oni me jako vole i ja volim njih", smije se umjetnik. Kroz proučavanje kamenja za svoje instalacije produbio je i znanje o kristalima koje je jako zavolio, jer kako kaže, kroz kristal možeš vidjeti cijeli svemir.

image
MATIJA PEČEK
image

Svako uže koje koristi prođe posebnu obradu

MATIJA PEČEK
Linker
23. travanj 2024 11:42