Foto: PR
JEDVA ČEKAMO OVE DOKUMENTARCE

Uzbudljiva dokumentarna jesen u hrvatskim kinima

Iako nas još uvijek prate ljetne temperature, jesen je pred vratima, a sa sobom donosi uzbudljiv dokumentarni program u nezavisnim kinima diljem Hrvatske!

Iako nas još uvijek prate ljetne temperature, jesen je pred vratima, a sa sobom donosi uzbudljiv dokumentarni program u nezavisnim kinima diljem Hrvatske!

Festivalske uspješnice pobrinut će se da vam put od plaže do kina bude što bezbolniji uz ovogodišnjeg pobjednika 66. Filmskog festivala u Berlinu (“Gori more”); najzabavniju i najtopliju priču o umiranju koju ste ikada imali priliku pogledati na velikom ekranu! (“U suton života”); pokazati vam da „odjelo ne čini čovjeka“, ali čovjek u second-hand odjelu može srušit Wall Street (“The Yes Men: Pobuna!”) te nevjerojatnu priču o „lažnoj stvarnosti“ iza kulise najpoznatije diktature na svijetu! ( Ispod sunca”).

GORI MORE (Fuocoammare), r. Gianfranco Rosi (Italija, Francuska)

Gianfranco Rosi, jedini je redatelj dokumentaraca kojemu je pošlo za rukom osvojiti dvije najprestižnije festivalske nagrade, Zlatnog lava u Veneciji („Sacro Gra“) i Zlatnog medvjeda u Berlinu („Gori more“). Ovaj vizualno prekrasan film priča je o trenutno najpoznatijem europskom otoku, Lampedusi. Tamo živi Samuele, običan 12–godišnji dječak koji svaki dan ide u školu, voli se igrati praćkom i loviti. Na otoku, koji zadnjih 20 godina predstavlja spas za tisuće imigranata na putu u Europu, život, čini se, teče uobičajeno. Sudbine ljudi u potrazi za boljim životom lome se na obalama malog otoka u dokumentarcu koji vješto režijski spaja ljudske sudbine.

Kino-premijera: 22. rujna 2016.

Linker
05. svibanj 2024 04:52