kultura

Umjetnički krug se zatvara i nanovo počinje u Zagrebu: ‘Svjetska, a naša‘ Anita Kontrec ponovno izlaže i osniva Zakladu

Povratkom umjetnice u Zagreb, hrvatska kulturno-umjetnička scena bogatija je za jedno osebujno umjetničko i životno iskustvo koje Anita namjerava nastaviti kroz aktivnosti svoje zaklade.

Anita Kontrec do sada je bila poznata kao hrvatska umjetnica s njemačkom adresom. Ona je poznata i po vrsnom uklapanju kulturnih i društvenih tematika i simbola u umjetnička djela.

Njezin projekt 'Houses and dreams/Kuće i snovi' povezan sa simbolom doma obilježio je i njenu svjetsku karijeru. Upravo ta potraga za domom zaokružuje cijelu priču kada se odlučila vratiti na hrvatsku adresu ne samo življenja nego i stvaranja.

image
Cilj joj je uvijek bio govoriti jezikom umjetnosti i ukazati na društvenu problematiku, jer jezikom politike nije se daleko došlo i prodrlo.
PROMO

Nakon retrospektivne izložbe KRUŽNI TOK / KREISVERKEHR / ROUNDABOUT u galeriji Prsten u Meštrovićevom paviljonu 2016. godine, odlučila se vratiti u svoj Zagreb grad gdje nastavlja svoje umjetničko djelovanje i otvara još jedno novo poglavlje u svom umjetničkom radu otvaranjem svoje Zaklade.

Čitajte i: Kulturna manifestacija u metropoli: Na sajmu umjetnina Art Zagreb upoznajte mlade entuzijaste i već etablirane umjetnike

U Hrvatskom glazbenom zavodu 16. rujna 2021. godine s otvorenjem u 19 sati za javnost će biti otvoren postav s izabranim djelima Anitine monografije, a naglasak događaja stavljen je na promociju Zaklade Anita Kontrec.

Zaklada je osnovana u suradnji s Hrvatskom autorskom agencijom, a svrha je poticanje suradnje hrvatskih i međunarodnih umjetnika i institucija kao i očuvanje i promocija Anitinog bogatog opusa. Ovaj postav moguće je obići na dan otvorenja te do 1. listopada 2021. godine, a izložena djela prodajnog su karaktera.

image
Osim društvenog aktivizma bavi se i temama žene i njenog položaja u društvu i kulturi.
PROMO

Upečatljivom osobnošću i talentom pršte i djela Anite Kontrec koja osim što se ističu svojim bojama i oblicima, pričaju zaokruženu priču povezanu s kulturom, tradicijom, društvenim angažmanom, a iznad svega i s individualnošću autorice.

Da Anitine ruke nisu samo čarobne, a glava puna ideja, može se vidjeti iz spretnosti igranja s geometrijom, kulturom, simbolima i porukama koje se kriju iza njenih djela. Pretakanje znanja u djelo potvrđuje i uspješno kombiniranje fakultetskog obrazovanja u Zagrebu na Filozofskog fakultetu gdje je diplomirala engleski jezik, etnologiju i sociologiju te pohađala kiparsku klasu na Akademiji likovnih umjetnosti.

Linker
11. travanj 2024 19:22