FOTOGRAFIJE: PROMO
od 1.-15. rujna u forumu

Umjetnička poslastica: Zagrebačka izložba Lapis lazuli slikarice Nikoline Šimunović

Nakon što je svoje nove radove početkom ljeta predstavila u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, slikarica Nikolina Šimunović odabrane radove s velike dubrovačke izložbe Lapis lazuli od 1. – 15.rujna predstavlja u kultnoj zagrebačkoj galeriji Forum.

Nakon što je svoje nove radove početkom ljeta predstavila u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, slikarica Nikolina Šimunović odabrane radove s velike dubrovačke izložbe Lapis lazuli od 1. – 15.rujna predstavlja u kultnoj zagrebačkoj galeriji Forum.

Nakon godine u kojoj je slikarica Nikolina Šimunović imala priliku u posve mirnom ambijentu svog atelijera ponirati u vlastite misli, intimu, dileme te se prepustiti bez suzdržavanja činu slikanja, nastali su radovi koji svjedoče o tome koliko je duh neovisan o kretanju i rutini. Naizgled oduzeta sloboda 2020. godine kod Nikoline je rezultirala radovima koji su slobodniji, zreliji i neovisniji nego što su to ikada bili.

„Velika mi je čast biti među odabranim autorima kojima je Feđa Gavrilović, voditelj ove ugledne zagrebačke galerije, otvorio vrata. Obvezujuće je izlagati u istoj galeriji u kojoj su izlagali Edo Murtić, Kosta Angeli Radovani, Marija Ujević-Galetović, Đuro Pulitika, moj mentor Zlatko Keser i brojni drugi umjetnici koji su obilježili prošlo, a time i ovo stoljeće. Upravo zato u dogovoru s Gavrilovićem i kustosicom Anitom Ruso odabrali smo najbolje radove iz mog posljednjeg ciklusa Lapis lazuli stavljajući naglasak na kvalitetu a ne broj radova.“, rekla je umjetnica povodom skorašnjeg otvaranja svoje izložbe kojom će se obilježiti i punih 20 godina od prve izložbe na kojoj je sudjelovala još kao studentica.

Zavirili smo u neodoljiv stan u središtu Zagreba kojega je mlada slikarica sama uredila

Radove Nikoline Šimunović kustosica izložbe Anita Ruso opisuje kao „formate koje su se potpuno otele kontroli u svojim dimenzijama ali i u svojoj slojevitosti“. Ruso podsjeća kako se „Nikolinin prepoznatljivi rukopis već nekoliko godina temelji na kolažima sastavljenima od prošivenih komada slikarskog platna, minijaturnih detalja oslikanih do krajnjih granica. Osim što su njezine slikarske površine posve zasićene one su dodatno podebljane slojevima različitih materijala i vrlo raznolikih tehnika koje se utapaju jedna u drugoj izmičući „golom oku“ kao da se natječu koji će se bolje utopiti i uklopiti u raskošnu paletu plave“. Upravo je prevladavajuće plavetnilo Nikolininih radova povod za naziv izložbe: Lapis lazuli je vrlo privlačan kristal koji ima dovoljno minerala lazurita u sebi što mu daje magičnu plavu boju. Njegov prah koristio se za dobivanje azurno plave boje.

Radovi s izložbe Lapis lazuli predstavljeni su istovremeno i u NFT formatu koji sve više privlači kolekcionare. Uz posjedovanje fizičkih radova nova generacija kolekcionara sve češće bira i digitalne verzije Nikolininih radova koji su kreirani u suradnji sa Shpigl-om.

Izložba se može pogledati do 15. rujna 2021. u galeriji Forum.

Nikolina Šimunović uoči izložbe karijere: ‘Pripremala sam se za ovo punih 20 godina‘

Linker
26. travanj 2024 14:13