Nicoletta Manni, Timofej Andrijashenko

 PROFIMEDIA/CANVA
slavni gosti

U Zagreb stižu baletne zvijezde iz milanske Scale, plesat će u "Labuđem jezeru"

Nicoletta Manni i Timofej Andrijashenko, prvaci milanskog baleta plesat će glavne uloge u dvije predstave Labuđeg jezera u zagrebačkom HNK-u.

Nicoletta Manni i Timofej Andrijashenko, prvaci milanskog baleta plesat će glavne uloge u dvije predstave Labuđeg jezera u zagrebačkom HNK-u.

Bijeli balet uvijek je poslastica za publiku, pogotovo klasik poput ‘‘Labuđeg jezera‘‘ koje je trenutno na repertoaru zagrebačkog HNK. A dvije nove izvedbe koje će se održati 23. i 26. siječnja kada će u njima gostovati zvijezde slavnoga milanskog hrama umjetnosti - Teatro alla Scala. U Zagreb stižu primabalerina Nicoletta Manni koja će nastupiti u ulozi labudice Odette/Odilije i prvak milanskog Baleta Timofej Andrijashenko koji će plesati ulogu princa Siegfrieda.

image

Nicoletta Manni

BRESCIA/AMISANO @TEATROALLASCALA

Talijansku primabalerinu zagrebački HNK prvi je put ugostio prošle sezone na Baletnom gala koncertu. Nicoletta Manni jedna je od najistaknutijih balerina današnjice čiji repertoar obuhvaća najveće uloge klasičnoga i suvremenoga baletnog repertoara. U travnju 2014. postala je prvakinja milanskog Baleta, a u studenome prošle godine promovirana u primabalerinu.

image

Timofej Andrijashenko

BRESCIA/AMISANO @TEATROALLASCALA

Timofej Andrijashenko, rođeni Latvijac također je bio gost Baletnoga gala koncerta u HNK-u u Zagrebu, a poznat je po svojoj osebujnoj umjetničkoj interpretaciji. Osvojio je Grand Prix Dance Competition i nagradu MAB 2011. godine, a dvije godine poslije i Tanzolymp Berlin u sekciji Pas de deux te zlatnu medalju na XII. Moskovskom međunarodnom baletnom natjecanju.

image

Timofej Andrijashenko i Nicoletta Manni

BRESCIA/AMISANO @TEATROALLASCALA

‘‘Labuđe jezero‘‘ danas je svakako jedan od najpopularnijih bijelih baleta na svijetu koji je postao sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost. Iako početak baletne predstave nije bio uspješan, praizvedba 1877. u Sankt-Peterburgu bila je totalni fijasko, ponovno je izvedena nakon smrti Čajkovskog 1895. a slavnu koreografiju napravili su Marius Petipaa i Lev Ivanov te je ‘‘Labuđe jezero‘‘ polučilo ogroman uspjeh i popularnost koja se održala sve do današnjih dana. Zagrebačko Labuđe jezero koreografirao je Vladimir Malakhov, ukrajinski plesač i koreograf koji potpisuje koreografiju i za hit HNK-ovu predstavu ‘‘Orašar‘‘.

Linker
26. travanj 2024 07:37