Foto: Photo: Kristopher McKay / Guggenheim
ZANIMLJIVA UMJETNIČKA INSTALACIJA

U muzeju Guggenheim postavljena WC školjka od 18-karatnog zlata

Poznati ‘provokator’ – Maurizio Cattelan svoju posljednju izložbu u njujorškom Guggenheim muzeju je održao davne 2011. godine. Talijanski umjetnik je tada sve svoje umjetničke instalacije objesio duž impresivnog spiralnog interijera muzeja. To je trebala biti izložba kojom će se jedan od predvodnika kritičke suvremene umjetnosti oprostiti od svijeta umjetnosti. 

Na sreću, čini se kako to ipak nije bila njegova posljednja izložba. Pogotovo ne u Guggenheim muzeju. Od jučer je javnosti dostupna njegova najnovija instalacija pod imenom “America”. Potpuno funkcionalan toalet napravljen od 18-karatnog zlata postavljen je na četvrtom katu muzeja, i svi su pozvani koristiti ga. Na pitanje o mogućim reakcijama posjetitelja na ovu zanimljivu i provokativnu, s obzirom na ime, instalaciju, Cattelan je odgovorio: “Bit će to testiranje instalacije, a kako se ljudi ponašaju prema umjetničkim djelima je sve ‘dio igre’.”

Kustosica Nancy Spector je u svom uvodu napisala: “Bit će zanimljivo promatrati kako se posjetitelji ponašaju s ovom instalacijom jer u galerijskom okruženju vam zapravo stalno govore “Ne dirajte!’. Ovo je jedinstvena prilika da provedete sami vrijeme s instalacijom jednog od vodećih suvremenih umjetnika današnjice u potpunom miru.”

Linker
18. travanj 2024 02:44