Ladies Night

Svestrana Jadranka Ivaniš Yaya: ‘Glazba je na čekanju, no posla imam preko glave‘

Večeras se u zagrebačkoj galeriji Canvas otvara izložba na kojoj uz Yayu sudjeluju i akademske slikarice i profesorice Lucia Labas i Koraljka Kovač koje će izložiti svoje apstraktne slike očaravajućih intenzivnih kolora.

U zagrebačkoj Galeriji Canvas ovog petka u 19 sati otvara se druga od sedam vikend izložbi kojima se recentnim radovima predstavljaju umjetnici srednje generacije. A ovaj vikend rezerviran je za žene. Na izložbi pod nazivom Ladies Night, svoje radove izlažu akademske slikarice Lucia Labas, Koraljka Kovač i Jadranka Ivaniš Yaya. Tim povodom porazgovarali smo s ovim cijenjenim umjetnicama koje iza sebe imaju zavidnu umjetničku karijeru.

Svestrana umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya s diplomom Likovne akademije i Talijanske škole mode i dizajna Callegari, poznata i kao pjevačica grupe Jinx, izložit će radove kombinirane tehnike kao i kolaže od raznih uporabnih materijala.

‘‘Od početka pandemije glazbena karijera je na čekanju, ali kao prava umjetnica radim na sedam frontova. Slikam, radim nakit, vodim i autorsku emisiju ‘Yayino gnijezdo‘ s vizualnim umjetnicima na radio Yammatu, na Vida televiziji koja se emitira na YouTube kanalu vodim emisiju o kulturi i aktualnim zbivanjima na području regije… Tako da imam posla preko glave, naravno uz sve one obiteljske obaveze, svakodnevno kuhanje i sve ostalo što uz to ide", rekla nam je Yaya i otkrila kako je njezina 19-godišnja kći Lucija, iako vrlo talentirana za crtanje, za životni put odabrala glazbu.

image

Akademske slikarice Koraljka Kovač, Jadranka Ivaniš Yaya i Lucia Labas ipred njezinog zelenog ‘svemirskog‘ platna

PRIVATNI ALBUM

Lucia Labas, profesorica slikarstva na Likovnoj akademiji otkrila nam je da su osamdeset posto studenata - djevojke.

"To me izuzetno veseli, mislim da je to predivno, a pokazat će se tko će od njih ostati u umjetnosti. Moj savjet je da slijede svoje srce, da nikada ne skrenu sa svog puta, da budu svoji, autentični, i da im umjetnost bude na prvom mjestu", kazala je Lucia dodajući da ona ne razdvaja umjetnike po spolu već po talentu.

U njezinom umjetničkom radu inspiracije je – svemir.

"Imam različite kolekcije. Primjerice Mistični Meta krajolici predstavljaju dimenzije koje ne možemo svojim osjetilima dokučiti, ali ih na neki način osjećamo jer su u nama. Stalno istražujem, slijedim svoje interese i strast", rekla nam je ova osebujna umjetnica koja će među ostalim izložiti i fantastično veliko platno svemirskih energija intenzivne zelene boje.

Akademska slikarica Koraljka Kovač profesorica je i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, njezino slikarstvo je apstraktno i višeslojno, jarkih boja, a radi u kombinaciji uljanih boja i pčelinjeg voska. Do sada je imala oko šezdeset samostalnih izložbi.

"Slikarstvo mi je poziv i strast. Kod kuće imam atelje što je velika sreća jer mogu slikati u bilo koje doba dana i noći, a zaista puno slikam. Ovdje izlažem ciklus slika u kombiniranoj tehnici ulja i voska na platnu u kolorističkim i tonskim odnosima. Drago mi je da sam se na poticaj Nikole Vukmanića i Borisa Osrečkog, vlasnika galerije Canvas ujedinila sa svojim kolegicama na ovoj zanimljivoj izložbi", istaknula je.

Izložba Ladies Night može se razgledati cijeli vikend i prodajnog je karaktera.

Linker
15. travanj 2024 17:49