FILMSKI POVRATAK

Sve o fenomenu ‘Avatara‘! Holivudska tvornica novca vraća se u kina!

Filmska utopija Jamesa Camerona je najuspješniji kino naslov po ukupnoj zaradi u povijesti, a prije nastavka, u kina se vraća original. Valja se podsjetiti!

Zašto smo čak 13 godina morali čekati drugi nastavak Avatara, najuspješnijeg filma u povijesti kinodistribucije, pitaju se mnogi fanovi te znanstvenofantastične utopije, koju nam je redatelj James Cameron predstavio sada već davne 2009.

Glavni razlog je upravo u njemu, 68-godišnjem Jamesu Cameronu, proslavljenom kanadskom filmašu koji ne pristaje ni na kakve kompromise, pa je čekao da se tehnologija za podvodno snimanje dovoljno razvije da drugi nastavak ‘Avatar: Put vode‘ može biti snimljen - pod vodom.

image

Redatelj James Cameron i glumci Sigourney Weaver, Joel Moore, te Sam Worthington

MARK FELLMAN/TWENTIETH CENTURY-FOX FILM CORPORATION/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Film dolazi u svjetska kina u najelitnijem mogućem terminu, u prosincu ove godine, a prije toga u ponovnu ograničenu kinodistribuciju vraća se njegov prethodnik i original, koji je zbog toga privremeno skinut iz ponude streaming platformi na kojima ga je donedavno bilo moguće pogledati. U hrvatskim kinima tako ćemo ga ponovno gledati od 22. rujna.

image

Avatar je znanstvenofantastična utopija

TWENTIETH CENTURY-FOX FILM CORPORATION/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Avatar je samo u kinima uprihodio gotovo tri milijarde dolara, točnije 2 milijarde i 847 milijuna, a u svom sedmom tjednu distribucije koja je započela 18. prosinca 2009., postao je dotad najuspješniji film u kinima ikad, pretekavši drugi Cameronov naslov ‘Titanic‘ iz 1997. U međuvremenu su ‘Osvetnici: Završnica‘ iz 2019. postali najuspješniji kino naslov svih vremena u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali nisu pretekli ‘Avatara‘ u ukupnoj zaradi.

image

Kanadska trupa Cirque du Soleil prema filmu je napravila predstavu ‘Toruk - The First Flight‘

BERZANE NASSER/ABACA/SHUTTERSTOCK

‘Avatar‘ je i dalje jedini holivudski naslov koji je izvan Sjedinjenih Država i Kanade uprihodio više od dvije milijarde dolara.

Evo što dosad znamo o nastavku: radnja filma vremenski je smješten desetak godina nakon događaja iz prvog dijela, a prati priču obitelji Sully. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa suprugom Neytiri i djecom na Pandori. Idilu ponovno remeti dolazak kolonizatora u potrazi za rijetkim sirovinama, zbog čega Jake i Neytiri moraju pobjeći iz svoga doma. Istražujući dotad nepoznate dijelove Pandore, upoznaju Metkayine, domorodački klan koji žive okruženi morem.

image

Glumačka ekipa ‘Avatara‘: Sigourney Weaver, Sam Worthington i Michelle Rodriguez

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

U glavnim ulogama nastupaju Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement i Kate Winslet.

Linker
09. travanj 2024 07:34