Facebook
Ne mogu sami

Šteta uslijed potresa: Muzej 'Kuća Šenoa' treba našu pomoć radi očuvanja tradicije!

Kuća u kojoj se vjerno čuva ostavština Augusta Šenoe, najutjecajnijeg i najplodnijeg hrvatskog pisca 19. stoljeća, može se obnoviti, no za to treba pomoć svih ljubitelja kulture i povijesne jezgre Grada Zagreba.

Muzej umjetnosti i kuća u kojoj se čuvaju uspomene obitelji jednog od naših najvećih književnika Augusta Šenoe treba vašu pomoć! Uslijed potresa koji je zahvatio naš glavni grad, osim brojnih privatnih objekata u kojima su živjele obitelji i građevina koje su od neizostavne važnosti za zdravlje, obrazovanje i kulturu građana, stradala je i Kuća Šenoa, pretvorena u muzej umjetnosti 2016. godine.

Zaštićena građevina smještena u Mallinovoj 27 predstavlja četiri generacije obitelji Šenoa tijekom 182 godine života u Zagrebu i prezentira neopisivo kulturno dobro Hrvatske.


Potrebna je hitna sanacija

Potres koji je u nedjelju zahvatio šire zagrebačko područje ostavio je traga na Kući Šenoa. U potresu je stradalo krovište muzeja, srušeni su dimnjaci koji su sa sobom povukli crjepove, zidovi i stropovi su napuknuli, a potreba za hitnom sanacijom i financijskom pomoći pri obnovi je nužna.

Kuća u kojoj se vjerno čuva ostavština Augusta Šenoe, najutjecajnijeg i najplodnijeg hrvatskog pisca 19. stoljeća, može se obnoviti, no za to treba pomoć svih ljubitelja kulture i povijesne jezgre Grada Zagreba.

Mali obiteljski muzej ima velik značaj za hrvatsko kulturno i književno dobro, a kao potvrda tome došlo je i uvrštavanje na Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

Facebook

Značajno kulturno dobro

Kuća Šenoa iz više je razloga značajan i vrijedan kulturni lokalitet Republike Hrvatske. Izgradio ju je s 1928. na 1929. godinu dr. Milan Šenoa, sin Augusta Šenoe, za svoju obitelj, a o nasljedstvu i očuvanju obiteljske tradicije brinula se i udovica Augusta Šenoe - Slava, koja je nastavila živjeti u kući s Milanovom obitelji. Obitelj Šenoa dičila se zanatima poput pekarstva koje je usavršio Johannes Schöynoha, djed Augusta Šenoe, kao i tradicionalnim slastičarstvom koje je proslavio Augustov otac, kaptolski sladopek Alois Schönoa.

Nemjerljivo vrijednu ostavštinu cijele obitelji Šenoa kasnije su njegovali i Augustovi sinovi, geograf i književnik Milan Šenoa i slikar Branko Šenoa te Milanov sin povjesničar umjetnosti Zdenko Šenoa. Upravo je Zdenko Šenoa kao jedini Augustov unuk do kraja svog života sa suprugom Marijom čuvao i popisao obiteljsku ostavštinu. Brigu su kasnije preuzeli njihovi nasljednici, obitelj Reis, koji su osnovali udrugu Svi naši Šenoe i otvorili muzej Kuća Šenoa javnosti.

Facebook

Kako bi povijest obitelji Šenoa ostala i nadalje očuvana za buduće generacije učenika i studenata te kako bi građani uživali u predivnoj, stoljećima krojenoj zagrebačkoj priči, pomoć je više nego dobrodošla.


Zainteresirani za pomoć donacije mogu uplatiti na račun Udruge "Svi naši Šenoe"

Svi naši Šenoe
Ulica Ive Mallina 27
10000 Zagreb

Račun u Zagrebačkoj banci

IBAN: HR3423600001102552586
SWIFT ZABAHR2X

Svrha uplate: Donacija za saniranje štete nakon potresa u muzeju Kuća Šenoa

Linker
19. travanj 2024 10:12