70 godina

Slavka Pavić i njezin ‘Svijet vrijedan gledanja‘: Legendarna fotografkinja otvorila izložbu od 12 fotografija

Izložba ‘Svijet vrijedan gledanja‘ Slavke Pavić postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar povodom sedamdeset godina njezinog umjetničkog djelovanja.

Zagrepčani nisu propustili svečano otvorenje izložbe fotografija Slavke Pavić, koja je otvorena u četvrtak 15. srpnja u Galeriji Kranjčar. Izložba pod nazivom "Svijet vrijedan gledanja", kojoj je kustosica Iva Prosoli bit će otvorena do 10. kolovoza.

image
Slavka Pavić otvoril aje izložbu 12 antologijskih fotografija.
NERA SIMIC/CROPIX

Na izložbi je izložen izbor od 12 antologijskih fotografija kojima se objedinjuju dominantni interesi autorice.

Umjetnica Slavka Pavić fotografijom se počela aktivno baviti 1951. kada se na poticaj supruga, fotografa Milana Pavića učlanila u Fotoklub Zagreb, koji je u to vrijeme osim amatera okupljao i profesionalne fotografe kao što su Tošo Dabac, Marijan Szabo, Mladen Grčević, Vladimir Horvat, Milan Pavić.

image
Otvorenje izložbe ‘Svijet vrijedan gledanja‘.
NERA SIMIC/CROPIX

"Prije svih definicija Slavka Pavić osoba je iskrene radosti, ljudske topline, slobodnog duha, otvorena i puna pažnje prema svijetu, svjesna neponovljivosti trenutka, kojeg treba (ili ne treba) fotografski zabilježiti, spremna uočiti najsitnije nijanse i detalje koje svijet čine vrijednim gledanja. I to je razlog zbog kojeg ona danas pripada antologiji hrvatske umjetnosti", ističe se u najavi izložbe.

Čitajte i: Sedamdeset godina umjetnosti Slavke Pavić: Na izložbi ‘Svijet vrijedan gledanja‘ izložit će se 12 antologijskih fotografija

image
Izložba će u Galeriji Kranjčar biti postavljena do 10. kolovoza.
NERA SIMIC/CROPIX

Posljednjih 10 godina poznata široj publici

Među ljubiteljima fotografije oduvijek je bila poznata, no širu popularnost stekla je posljednjih desetak godina zahvaljujući nekolicini projekata.

image
Slavka Pavić proslavila je 70 godina djelovanja.
NERA SIMIC/CROPIX

Primjerice, 2012. godine predstavljena je samostalnom izložbom na Festivalu Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" u Cité nationale des arts u Parizu, dvije godine kasnije priređena joj je velika retrospektivna izložba u Muzeju grada Zagreba, koja je doživjela i nekoliko gostovanja, među ostalim, na međunarodnom festivalu fotografije Spilimbergo Fotografia, te joj je 2015. Hrvatski fotosavez objavio monografiju „Slavka Pavić: subjektivna fotografija“ autorice Branke Hlevnjak.

image
‘Svijet vrijedan gledanja‘ Slavke Pavić.
NERA SIMIC/CROPIX
Linker
16. travanj 2024 07:17