PRESS
Vrijedno priznanje

Redateljica Dubravka Turić: ‘Žene su još uvijek u težoj poziciji, bez obzira na industriju‘

Zagrebačka filmašica, 2015. dobila je uglednu nagradu Zlatni lav na festivalu u Veneciji za svoj kratkometražni film ‘Belladonna‘, a sada njezin dugometražni prvijenac, koji će se prikazati i na skorašnjem Pula Film Festivalu, niže nagrade na međunarodnim festivalima.

Zagrebačka filmašica, 2015. dobila je uglednu nagradu Zlatni lav na festivalu u Veneciji za svoj kratkometražni film ‘Belladonna‘, a sada njezin dugometražni prvijenac, koji će se prikazati i na skorašnjem Pula Film Festivalu, niže nagrade na međunarodnim festivalima.

Zagrebačka redateljica, montažerka i scenaristica, Dubravka Turić, na 21. Ischia Film Festivalu dobila je nagradu za najbolju režiju za svoj dugometražni prvijenac "Tragovi" u produkciji Kinorame, a žiri je ovako objasnio svoju odluku da našoj filmašici dodjeli vrijedno priznanje – ‘‘Za sposobnost da energijom gradi krhki svijet žene koja traži odgovore u svojem znanstvenom projektu, ali i u životu. Za pažnju prema detaljima i delikatan osjećaj za vizualno pripovijedanje, kroz koje istražuje krizu identiteta protagonistice. Za osebujan ton filma kojim publici nudi intrigantnu i nezaboravnu priču.‘‘

No, to nije prva vrijedna nagrada koju je ovaj film dobio na međunarodnim festivalima. "Tragovi" su svjetsku premijeru imali na 38. međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a do sada je film nagrađen na festivalu L‘Europe autour de l‘Europe u Parizu gdje je dobio Prix Sauvage, nagradu za najbolji film i Unrestricted View Film Festivalu u Londonu gdje je proglašen najboljim stranim filmom, Dubravka Turić dobila je posebno priznanje kao redateljica, dok je Marija Škaričić dobila posebno priznanje kao glavna glumica.

image

Redateljica sa glumcima iz svog filma ‘Tragovi‘, Nikšom Butijerom i Marijom Škaričić

RANKO SUVAR CROPIX

Film je priča o ženi, posljednjoj iz nekada velike obitelji, koja prolazi kroz osobnu krizu dok radi na antropološkom istraživanju simbola i urezanih tragova na stećcima. Dobivena saznanja pritom se na neobičan način isprepliću s njezinim životom, a isti ti simboli na kraju će joj nekako ukazati put kojim će prebroditi neke svoje osobne traume.

Dubravka Turić prije svog dugometražnog prvijenca bila je vrlo uspješna kao autorica kratkometražnih filmova. Njezin film ‘‘Belladonna‘‘ o tri žene različite životne dobi koje se sretnu u oftalmološkoj čekaonici, osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, a film ‘‘Trešnje‘‘ premijeru je imao na Festivalu Cannesu. Njezin sveobuhvatni talent i međunarodni uspjeh doveli su je nedavno na Maltu gdje je kao ugledna filmašica pozvana kao prezenterica nagrada na novoosnovani međunarodni filmski festival kojim se taj otok planira promovirati kao poželjna filmska destinacija.

image

Scena iz filma

PRESS

Prvo, kako ste se proveli na čarobnoj Ischiji?

- Ischia je prekrasan otok pun izvora termalnih voda, zelenila i botaničkih vrtova. Uživala sam u šetnjama u kratkom vremenu koje sam provela tamo, ali najviše me se dojmila otvorena projekcija Tragova na jednoj od visokih terasa Castella Aragonese, s koje se istovremeno pruža pogled na cijeli otok i napuljski zaljev.

Dobili ste nagradu žirija, a kako je publika prihvatila film?

- Film je primljen izvrsno. Uvijek me dirne količina interesa i pitanja gledatelja nakon projekcije.

Kako to da ste zapravo jako dugo čekali da se upustite u snimanje dugometražnog filma?

- Ja sam godinama radila kao montažerka i scenaristica. Svoj prvi kratkometražni film "Belladonnu" režirala sam prije sedam godina i od tada se bavim samo režijom. U međuvremenu sam napravila još dva kratkometražna filma, "Trešnje" i "Tinu", i sada, napokon i "Tragove", prvi dugometražni. Ritam rada je dobar, samo sam malo kasnije počela.

Ovo vam nije prva međunarodna nagrada za "Tragove". Planirate li s filmom na još neke međunarodne festivale?

- Već smo osvojili nagrade za najbolji film, režiju i za glumu na festivalima u Parizu i Londonu, a festivalski život filma će sigurno potrajati još neko vrijeme. Imamo već raspored za sljedeće festivale, koji ćemo pravovremeno objavljivati.

Vi ste koscenaristica filma, montažerka i redateljica. Da li je to način na koji možete imati veći utjecaj nad onim što radite?

- Volim imati stvari pod kontrolom, ali to mi nije jedini motiv. Ja zaista volim svaki od tih poslova i uživam radeći u svim tim funkcijama. Ta dinamika mi je vrlo prirodna i uzbudljiva.

Je li ženama još uvijek teže u filmskoj industriji?

- Vremena su se srećom promijenila i sada u Hrvatskoj postoje filmske redateljice koje kontinuirano rade. Prije tridesetak godina postojala je samo jedna. Ali, svejedno sam mišljenja da su žene još uvijek u težoj poziciji, bez obzira na to o kojoj industriji se radilo.

image

Dubravka se na Malti družila s dvostrukom oskarovkom Jane Campion

PRIVATNA ARHIVA

Planirate li uskoro neki novi film?

- Trenutno radim na scenariju za novi dugometražni film i istovremeno razvijam scenarij za kriminalističku TV- seriju. Nadam se da ćemo što prije krenuti s produkcijom.

S obzirom na to da imate i Zlatnog lava, pomažu li nagrade u poslu?

- Nagrade mi nisu primarna stvar, ali zaista je lijep osjećaj kada neka skupina ljudi koja sjedi u žiriju, različitih nacionalnosti, ukusa i karaktera, jednoglasno prepozna vaš rad i nagradi ga. Osim što mi je to iznimno važno kao autorici, nagrade mi poslovno pomažu i kod prezentacija idućih projekata. One su potvrda mog dosadašnjeg rada, svojevrsni bodovi za dalje.

Ove godine stižete i na Pulu?

- "Tragovi" su ove godine u konkurenciji na Pulskom filmskom festivalu. Svečana projekcija filma je u ponedjeljak 17.07.2023. u Istarskom narodnom kazalištu, u 19 sati. I svi su dobro došli.

image

Britanski glumac Jared Harris i Dubravka Turić

PRIVATNA ARHIVA

Nedavno ste bili na Malti, o čemu se točno radilo?

- Na Maltu sam pozvana kao prezenter nagrade na završnoj večeri prvog Mediterran Film Festivala. Među ostalim prezenterima bili su Eric Bana, Jared Harris, Annabell Wallis i drugi slavni filmaši. Radi se o visoko budžetiranom festivalu, kojem je u cilju privući što više poznatih filmskih imena da kroz njih promoviraju Maltu i privuku produkcije, ulagače i ostale filmske radnike. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u doslovce holivudski svečanoj dodjeli, jer je poziv na takav event svojevrsno priznanje mom radu.

Kako to da su domaći filmski autori skloniji teškim, intimnim pričama nego komedijama?

- Što se mene osobno tiče, ja sam uvijek polazila od nekih svojih proživljenih trenutaka koji su me se snažno dojmili, koji su me promijenili ili formirali i o kojima sam razmišljala još dugo. To su mi bili početne točke za kreativno širenje priče. Nisam proračunato išla u neki žanr. Trenutno radim na scenariju za crnu komediju. Očito mi je život u zadnje vrijeme veseliji pa su takva i polazišta za priču.

Linker
27. travanj 2024 14:17