MINI INTERVJU

Redatelj Zrinko Ogresta o trijumfu na Pula Film Festivalu: ‘Čini mi se da nikada nismo tako slavili, uz ples i piće‘

Slavodobitnik Zrinko Ogresta, redatelj ‘Plavog cvijeta’, filma o kompliciranom odnosu majke i kćeri, prikazanom kroz tri generacije žena u istoj obitelji, nije skrivao veselje osvojenom Velikom zlatnom arenom, što mu je četvrti put da je trijumfirao u Puli. S velikim redateljem popričali smo o filmu.

Kako ste proslavili nagradu?

- Bilo je spontano i veselo. Čini mi se da nikada nismo tako slavili, uz ples i vino. Međutim, sve je to posljedica i ove jednogodišnje pandemijske zaključanosti, ljudi su se zaželjeli opuštanja. Sudim po tome što su na plesnom podiju bili mnogi, i Pawel Pawlikowski, i Anja Šovagović, i Rene Bitorajac, Branko Schmidt, Dijana Vidušin, niz mojih studenata...

Koja vam je najdraža od dosad osvojene četiri Velike zlatne arene?

- Teško je izdvojiti, ali recimo da su mi ovogodišnja i ona iz 2003., koju sam osvojio za film ‘Tu’, kad je međunarodnim žirijem predsjedavao Jiri Menzel, malo više drage.

image
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

Čime vas je privukao tekst Ivora Martinića, po kojem ste snimili ‘Plavi cvijet’?

- Prije svega, bio mi je skladan i lijep. Taj scenarij problematizira sadržaje s kojima se susreće svatko od nas, vuče nas u srž obiteljskih odnosa. U trenutku kad nas se nastoji zarobiti globalnim sadržajima i problemima koji bi nam, kao, trebali biti važniji od onih osobnih, učinilo mi se kako jednim ovakvim filmom treba skrenuti pozornost upravo na to, podsjetiti nas da smo prije svega - ljudi.

Čitajte i: Trijumf glumca uz najvažniju ženu: Rene Bitorajac i njegova Ana nakon dugo vremena izašli zajedno

Linker
20. veljača 2024 14:27