2. festival ilustracija 36 Mountains

Razgovarali smo sa zanimljivim ilustratorom iz Švedske

Inspirativni umjetnik Jakob Feltsen ima maštu veću od udaljenosti Švedske i Hrvatske, a nas je počastio intervjuom u kojem razotkriva sebe i svoje kreativne radove s kojima će se predstaviti u zagrebačkom HDLU-u 2.9., točnije ovoga petka na međunarodnom festivalu 36 Mountains.

Postavili smo mu raznovrsna pitanja ne bi li bolje upoznali način razmišljanja ovog umjetnika koji se, osim ilustracijom, bavi i sitotiskom za koji je dobio nagradu „Kolla“. O njegovom gostovanju na festivalu ilustracija 36 Mountains, umjetničkom opusu, životu u Švedskoj te skorim poslovnim planovima, čitajte u nastavku.

Kako biste opisali svoj umjetnički stil?

Opisao bih ga kao grubu umjetnost, nešto slično lo-fi glazbi. Uglavnom radim ilustracije koje su pod velikim utjecajem crtanih filmova i stripova iz 80-ih i ranih 90-ih, poput Bravestarr, TMNT, Mask i slično.

Kakav je osjećaj biti međunarodno poznati umjetnik?

Ne razmišljam previše o tome, ali je lijep osjećaj kada se ljudima diljem svijeta sviđaju stvari koje crtam i žele kupiti taj komad umjetnosti.

Jeste li ikada osjećali pritisak od posla kojim se bavite? Kako se nosite sa stresom?

Često osjećam pritisak, ali uvijek radim na tome da ga se nekako riješim. Za mene stres i pritisak idu ruku pod ruku. Kada sam pod stresom onda crtam kako bih izbjegao stvari koje trebam napraviti, a pritisak osjećam kada radim ilustracije po narudžbi, a ne radi zabave. Stoga uvijek nastojim nekako izaći na kraj s tim osjećajem.

Smatrate li da imate bujnu maštu? Gdje pronalazite svoju inspiraciju?

Prije sam vjerovao da imam, ali sada više nisam siguran u to. Otkako radim s djecom često vidim kako im na pamet padnu lude ideje, pa se pitam gdje je nestala moja mašta i tada se osjećam jako dosadno. Ali ona očito dolazi i odlazi i tako u krug. Htio bih biti osoba koja pronalazi inspiraciju u svojim snovima, ali nisam. Čak se niti ne sjećam svojih snova većinu puta, a glavni izvor inspiracije mi dolazi od djece s kojom radim u školi. Često razmjenjujem svoje crteže s njihovima te potom pokušavam nacrtati istu stvar.

Kako izgleda Vaš dan u Švedskoj?

Svaki dan je, manje-više, isti. Ustajem oko 6, pola 7 te se spremam za posao. Na poslu popijem kavu te se trudim što više toga nacrtati dok se družim s djecom u učionici. Uskoro počinjem raditi u vrtiću s fokusom na umjetnost i kulturu, pa se trenutno zagrijavam za taj posao. Nakon posla upućujem se kući na svom biciklu kako bih napravio večeru. Potom se družim s obitelji i ponovno se trudim crtati što više. Uvijek imam papir i olovku sa sobom kako bih što više crtao. Oko 22 sata spreman sam za krevet i još kratko igram igrice na mobitelu dok ne zaspim.

Osjećaš li utjecaj Švedske na svojim radovima?

Ne bih rekao da Švedska ima utjecaj na moj rad, ali Švedsku i njezinu prirodu jako volim, pa me inspirira na neke druge načine.

Gledaš li na svoje radove kao na refleksiju sebe?

U potpunosti je to moj dnevnik i moja refleksija. Na mene ilustracija djeluje poput terapije i ona je moj način kako se nosim s određenim stvarima i osjećajima te me prati po cijelom svijetu. A kako bih ponekad pobjegao od pravoga, stvorio sam svoj mali imaginarni svijet koji je kao neki paralelni svemir mom pravom životu.

Koji su Vam planovi za budućnost?

Plan mi je intenzivno raditi na mom projektu koji se zove „Giljotin press“ koji je fokusiran na ilustraciju, moj omiljen oblik umjetnosti. Također, volio bih napraviti još nekoliko tetovaža i naučiti više o toj tehnici.

Kakva su Vaša promišljanja o festivalu 36 Mountains?

Mislim da je zbilja jako interesantan, pogotovo jer se fokusira isključivo na ilustracije, jer švedska ilustratorska scena je uvijek kombinirana s grafičkim dizajnom, pa mi je ovo stvarno super. Za mene je ilustracija uvijek bila najbolja stvar na svijetu, tako da će biti odlično doći na ovaj festival i stvarno sam sretan što sam dobio priliku i osobno sudjelovati.

Linker
15. travanj 2024 21:06