veliko priznanje

Pula Film Festival: Nagrada ‘Fabijan Šovagović‘ dodijeljena legendarnoj Ljubici Jović

Ljubica je još uvijek itekako aktivna. Posljednjih 19 godina živi u Švicarskoj, a ujesen ćemo je gledati u seriji "Metropolitanci" autora Darija Vince i Saše Podgorelca.

Nagrada "Fabijan Šovagović" Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijeljena je na otvorenju 69. Pula Film Festivala uglednoj glumačkoj zvijezdi Ljubici Jović koju pamtimo po upečatljivim ulogama u klasicima "H-8", "Svoga tela gospodar", "Martin u oblacima", "Vlak bez voznog reda" i mnogim drugima.

Nagradu joj je uručila Anja Šovagović Despot koja je čestitala Ljubici u ime cijele obitelji Šovagović te je tom prilikom nazvala "blistavom zvijezdom hrvatskog glumišta, velikom divom hrvatskog teatra, televizije i filma". Šovagović Despot istaknula je kako iskreno vjeruje da Šovo, po kojem nagrada nosi ime, svjedoči tom događaju s filmskih nebeskih visina i raduje se zajedno s prepunom Arenom.

image

Ljubica Jović

D. KOMLJENOVIć

"Pozdravljam dragu i vjernu publiku bez koje mi glumci ne bismo postojali", rekla je Ljubica o čijoj je karijeri svjedočio retrospektivni film Judite Gamulin koji je publika nagradila dugim, toplim pljeskom.

Ljubica se prisjetila svjedočenja Šovagovićevom kazališnom debiju u mladosti.

image

Danilo Šerbedžija, Jasna Nanut, Anja Šovagović Despot, Ljubic Jović i Hrvoje Hribar

D. KOMLJENOVIć

"Već tada je bila vidljiva njegova nepresušna glumačka energija", rekla je, "kroz gestu, tjelesnu ekspresiju, savršenu dikciju i eksploziju glumačke rečenice zbog čega je djelovao poput ‘elementarne nepogode‘ što je i postao njegov glumački potpis".

Ljubica je zahvalila publici i Društvu redatelja u ime "preddigitalne generacije koja je najaktivnije djelovala u prošlom mileniju i koja je na odlasku". No, Ljubica je još uvijek itekako aktivna. Posljednjih 19 godina živi u Švicarskoj, a ujesen ćemo je gledati u seriji "Metropolitanci" autora Darija Vince i Saše Podgorelca, te u režiji Igora Šeregija. Također je restauriran i klasik "H-8" Nikole Tanhofera u kojem je ostvarila ulogu putnice autobusa.

image

Ljubica Jović i Anja Šovagović Despot

D. KOMLJENOVIć

Prilikom proglašenja Festivala otvorenim predsjednik Milanović prisjetio se nezaboravne Ljubičine uloge Laure u seriji "U registraturi" zahvaljujući kojoj mu je kao dječaku konačno bilo dopušteno ostati budnim nakon osam sati uvečer.

image

Jasna Nanut, Ljubica Jović i Anja Šovagović Despot

D. KOMLJENOVIć

Jučer je održana press konferencija povodom dodjele nagrade kojoj su nazočili novinari te predsjednik DHFR-a Danilo Šerbedžija i član UO DHFR-a Hrvoje Hribar. Razgovor je u ime Društva vodila redateljica Jasna Nanut. Ljubica se nadovezala na predsjednikovu izjavu, prisjetivši se da su u njenu Lauru tada bile zaljubljene mnoge djevojčice koju su joj slale pisma i igrale se Laure.

image

Ljubica Jović

D. KOMLJENOVIć

Ljubica i Anja prisjetile su se zajedničkih trenutaka na kazališnim daskama, pri čemu je Anja istaknula Ljubičinu skromnost kao rijetku vrlinu u ovom poslu. Ljubica je konstatirala da joj je, iako ne promišlja sebe kao glumicu, u životu najvažnija bila sloboda te da se tajna njenog osobnog zadovoljstva krije u tome što možda nije uvijek znala što hoće, ali je uvijek znala što neće. Anja je zaključila da ta urođena skromnost, nevjerojatan glumački instinkt i osebujno glumačko umijeće Ljubicu čine ne samo velikom glumicom, već prvenstveno velikim čovjekom.

image

press konferencija povodom dodjele nagrade

D. KOMLJENOVIć
Linker
25. travanj 2024 07:28