U kinu Urania!

Priprema, pozor, Cherry Pop: Bliži se festival posvećen istraživanju ljubavi i seksualnosti

Prvo izdanje ovog filmskog festivala, osim ostvarenja iz internacionalnog i regionalnog programa, donosi pregršt popratnih sadržaja.

Cherry Pop Film Festival, festival posvećen otvorenom istraživanju ljudske seksualnosti u svim njenim aspektima, održat će se prvi put od 2. do 4. lipnja u prostoru kreacije Urania u Zagrebu, kao i u online izdanju.

Fraza cherry pop engleski je izraz za prva iskustva i svojevrsni gubitak nevinosti, a u ovom kontekstu upućuje na glavne ciljeve festivala; istraživanje, promicanje te destigmatizaciju ljudske seksualnosti kao i na stupanje mladih autora/ica u svijet filma.

Internacionalni program donosi nam 22 kratkometražna filma iz 16 zemalja svijeta, u kojima autori/ce istražuju seksualnost i rodne identitete, kao i njihovu isprepletenost s društvenim normama, digitalnim svijetom i nasiljem.

image
PRESS
image

Aaron D. Cohen 'And Then He Kissed Me'

PRESS

“U vremenima kada se pravo na izbor i vlastito samoodređenje i dalje negiraju ili su pod konstantnim pritiscima važno je poticati otvoreni dijalog o različitim tipovima iskustava i identiteta, a upravo je seksualnost polje u kojem se ta pluralnost najbolje zrcali. Film je idealan medij za istraživanje tog intimnog i partikularnog, a istovremeno toliko univerzalnog ljudskog iskustva. Izabranim programom festival nastoji dati prostora čitavoj plejadi potreba i izričaja unutar sfere seksualnosti.” izjavio je Matej Beluhan, direktor festivala.

image

Sara Grgurić 'U šumi'

PRESS
image

Marcel Barelli 'In Nature'

PRESS

Studentski program omogućava najmlađim generacijama filmaša iz država regije da predstave svoja najnovija i najbolja kratkometražna ostvarenja. Iako program tematski nije određen, tema koja se najčešće pojavljuje u 20 studentskih filmova također je upravo ljubav.

image

Vida Skerk 'Ružičnjak'

PRESS

U fokusu popratnog programa Cherry Picking bit će japanska kinematografija, odnosno filmovi Kenjija Mizoguchija, kao i dokumentarni film o japanskoj praksi “kinbaku”, koja se smatra pretečom BDSM kulture. Također, u centru MaMa održat će se i dva predavanja, od kojih će jedno biti posvećeno Mizoguchijevom opusu (predavačica Tanja Vrvilo), a drugo preobrazbama rodnih uloga u Hollywoodu (predavač Krešimir Košutić). Naposljetku, u kinu Uranija održat će se i masterclass o umrežavanju u filmskoj industriji koji služi za usavršavanje i neformalnu edukaciju kako filmskih profesionalaca tako i onih koji će to tek postati (predavačica Sanja Drakulić).

Cjelokupan program i detaljan raspored dostupan je na službenoj stranici festivala, a za više informacija popratite Facebook i Instagram profil festivala.

image

Adar Sigler 'Virgin My Ass'

PRESS

Čitajte i: Ljubav u raljama patologije: pozivamo vas na predavanje i radionicu o toksičnim vezama

Program će imati podnaslove isključivo na engleskom jeziku.

Cherry Pop Film Festival organiziraju Akademski filmski klub i FPS Media, festival se održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a ulaz na sav program je besplatan za sve posjetitelje, dok je za online izdanje potrebno kupiti pretplatu na cijeli program.

Natjecateljski filmski programi (internacionalni i studentski) bit će dostupni i online.

Linker
23. travanj 2024 15:50