/ promo
JOŠ JEDAN KAZALIŠNI DRAGULJ

Premijera "Othella" na Dubrovačkim ljetnim igrama

U godini obilježavanja 400 godina od smrti Williama Shakespearea “Othello”, kao druga ovoljetna dramska premijera 67. Dubrovačkih ljetnih igara, prigodno se postavlja na Lovrjenac u prijevodu Vladimira Gerića te režiji i dramaturškoj obradi Ivice Boban. Premijerna izvedba očekuje se u subotu, 20. kolovoza.

“Othella” je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. prvi put postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Tada mu je na Lovrjencu suradnica bila upravo Ivica Boban. Festivalska publika još pamti i “Othella” teatra Eimuntasa Nekrošiusa iz Vilnusa koji je gostovao 2002. godine u kamenolomu Dubac. U godini kad Engleska i svijet obilježavaju 400 godina od smrti velikog Williama Shakespearea, Mani Gotovac, pomoćnica intendanta za dramski program, odlučila je baš Othella prikazati na 67. Igrama.

– Opsesivna tema današnjih vremena su manipulatori koji se kriju među nama, a čine se umilni, no pronaći će načina da zauzmu vlast i da unište onoga pored sebe. Manipulatora predstavlja Jago, i takvog lika nema nigdje drugdje kod Shakespearea. Zato “Othello” na Lovrjencu. Žrtvu koja ima dignitet pronašla sam u Othellu. Jago uništava plemenitost, ljepotu, vrijednost, kakvu nudi Othello – poruka je Mani Gotovac koja je za redateljicu izabrala Ivicu Boban jer je za pokretanje cijele velike mašinerije zvane Othello na Lovrjencu potrebno veliko iskustvo i velika energija koju upravo Ivica Boban ima.

Naslovnu ulogu Othella igra renomirani i višestruko nagrađivani dramski glumac, nacionalni prvak drame HNK Dragan Despot, njegovu ženu Dezdemonu Anja Đurinović, koje je festivalska publika imala priliku vidjeti i na svečanoj ceremoniji otvaranja 67. Igara, a u ulozi Jaga je Rakan Rushaidat. Emiliju, Jagovu ženu igra Ivana Boban, Maro Martinović igra Brabanzija, senatora i Dezdemonina oca, a Cassija, Othellova pobočnika Filip Juričić.

Premijerna izvedba Othella na Lovrjencu na repertoaru je 20. kolovoza, a reprizne će izvedbe Festivalski dramski ansambl odigrati 21., 22., 23. i 24. kolovoza s početkom u 21:30. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži.

Linker
18. travanj 2024 11:03