Svečana projekcija

Premijera na Tuškancu: ‘Murina‘ okupila brojne poznate gledatelje koji su došli podržati nagrađivane filmaše

Film je svjetsku premijeru imao na festivalu na Cannesu, a svoju je redovnu kinodistribuciju započeo 26. kolovoza, a u četvrtak je uz svečanu projekciju počelo zagrebačko prikazivanje

Film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, prikazan je u četvrtak na svečanoj projekciji u Ljetnom kinu Tuškanac na kojoj su bili i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kao i brojni drugi poznati.

Brojnim gledateljima u tuškanačkom kinu na otvorenom nakon projekcije predstavila se filmska ekipa "Murine", u kojoj glavne uloge imaju Gracija Filipović, Leon Lučev, Cliff Curtis i Danica Ćurčić. Film je na prestižnom festivalu u Cannesu nagrađen, a svoju je redovnu kinodistribuciju započeo 26. kolovoza i unatoč epidemiološkim ograničenjima bilježi dobru gledanost - u prvom vikendu prikazivanja s 3668 gledatelja ušao je među pet najgledanijih filmova u hrvatskim kinima.

image
Gracija Filipović i producent Danijel Pek
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Radnju svog dugometražnog prvijenca redateljica je smjestila na neimenovani hrvatski otok, a u središtu je mala obitelj na čelu s dominantnim ocem koji starom obiteljskom prijatelju pokušava prodati zemlju ne bi li kupio stan u Zagreb. Dok se majka pomirila sa životom u kojemu je podređena svome mužu, no sanja da je negdje drugdje, kći tinejdžerica s ocem svakodnevno lovi ribu. Ne želi nastaviti tradiciju u kojoj žena mora biti pokorna i buni se, što u ocu izaziva sve veći bijes.

image
Gradonačelnik Tomašević sa suprugom Ivom
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Čitajte i: Veliki uspjeh dubrovačke redateljice! ‘Murina‘ osvojila Zlatnu kameru u Cannesu

Brojne nagrade

“Murina” je svjetsku premijeru imala ljetos u Cannesu gdje je nagrađena Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Na Pulskom filmskom festivalu publika je nagradila film Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala. Na Rab Film Festivalu “Murina” je odlukom žirija proglašena najboljim filmom festivala, a uskoro će imati sjevernoameričku premijeru na Toronto Film Festivalu.

image
Uz projekciju filma gosti su pronašli vremena i za druženje
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Film je sniman je na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača.

image
Producent Danijel Pek, glumica Gracija Filipović i gradonaečnik Tomislav Tomašević
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Producenti su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer filma za Hrvatsku je tvrtka Antitalent.

Film je već imao svečane projekcije u dubrovačkom ljetnom kinu Slavica, splitskom Ljetnom kinu Bačvice, na hvarskoj Venerandi i na Tvrđavi Barone u Šibeniku, a riječko Art-kino Croatia će 7. rujna njime otvoriti novu sezonu. Također, na repertoaru je Kina Mediteran, CineStara i Cineplexxa te brojnih dvorana Kina Mreže u svim dijelovima Hrvatske.

image
Premijera Murina u ljetnom kinu Tuškanac
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
Linker
06. travanj 2024 21:27