Sasha Bogojev / Facebook Pejac
Poetične ulične intervencije

Poznati španjolski street art umjetnik oslikao zidove u Rijeci

Nakon dvotjedne umjetničke rezidencije u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, poznati španjolski umjetnik koji djeluje pod pseudonimom Pejac ostavio je iza sebe tri fantastična rada.

Ovog majstora uličnih intervencija teško je svrstati u kategoriju klasičnog uličnog crtača. Njegovi su radovi istovremeno poetično-romantični i kritički raspoloženi, a umjetnik je neprestano u potrazi za novim i neočekivanim lokacijama diljem svijeta."Melankolija i humor su oboje pokretači mojih radova. Zajedno stvaraju poetičan jezik koji se ne oslanja samo na 'lijepo' već upućuje na skrivenu stranu svega", izjavio je umjetnik prilikom jednog intervju za španjolske novine 20minutos.

Sasha Bogojev / Facebook Pejac

Bilo da radi kistom minijature ili okoliš modeliranjem prilagođava svojoj ideji, Pejac ostavlja snažan umjetnički dojam. Moskva, Pariz, London, Istanbul i Milano samo neki su od gradova gdje bi vas mogao iznenaditi rad Pejaca, a ovom nizu nedavno se pridružila i Rijeka. Tri rada su nastala tijekom njegova boravka u Hrvatskoj i svaki od njih nosi svoju poruku.

Sasha Bogojev / Facebook Pejac

Vjerojatno najzanimljiviji rad koji je dosad Pejac napravio je "Camouflage" (posveta umjetniku Renéu Magritteu) u Rijeci. Umjetnik je na staroj tvornici papira preciznim razbijanjem i umetanjem stakla stvorio privid jata ptica koje su na nišanu praćke nacrtanog dječaka u kutu. Oblici ptica se stapaju s razbijenim staklom čime se kamufliraju kako bi sačuvale vrstu i preživjele izumiranje čiju krivnju snosi čovječanstvo. Istovremeno ovaj poetičan rad je i aluzija na djela posvećena pticama belgijskog slikara Renéa Magrittea.

Sasha Bogojev/Facebook Pejac

"Brain Drain" je rad nastao u samom kanalu Rječine, a prikazuje srebrnkastu meduzu čiji klobuk ima oblik ljudskog mozga čime umjetnik aludira na kraj bilo kakve kreativnosti i promišljanja ljudi koji su isprani nametnutim idejama.

Sasha Bogojev / Facebook Pejac

Sasha Bogojev / Facebook Pejac

Malo dalje od ovog rada Pejac je naslikao "Ashes To Ashes". Koncept ovog rada bio je koristiti što manje materijala odnosno ostaviti trag na zidu koji će se uklopiti u već postojeći oronuli zid kanala. Laganim struganjem i minimalnom upotrebom boje i kista nastao je prirodni pejzaž iz kojeg izlazi jelen što je umjetnikov komentar na lov radi kojeg izumiru životinjske vrste.

Sasha Bogojev / Facebook Pejac

Linker
26. rujan 2022 19:06