Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
UMJETNIČKO UPOZORENJE!

Poznati kineski umjetnik Ai Weiwei podići će žičane ograde diljem New Yorka

Priznati kineski umejtnik Ai Weiwei će u sklopu svog najnovijeg rada sagraditi stotinjak ograda i instalacija diljem New Yorka. Rad će se zvati "Good Fences Make Good Neighbors" odnosno na hrvatskom 'Dobre ograde čine dobrog susjeda'.

Očita je to aluzija umjetnika na aktualni politički problem migracijske krize koji je zahvatio više ili manje cijeli svijet, a ovim radom želi poručiti što misli o onima koji su se odlučili prikloniti strahu te su ustali protiv izbjeglica. Slavni Ai Weiwei je svojedobno i sam bio imigrant u New Yorku tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća: "Deset godina sam bio izbjeglica u New Yorku, a problem migracijske krize već dugo je u mom umjetničkom fokusu. Riječ 'ograda' uvijek je bila alat u rječniku političkog uređenja, a priziva asocijacije s riječima 'granica', 'sigurnost' i 'susjed' koje su povezane s trenutnom globalno-političkom atmosferom."

Ai Weiwei Studio

Prvi render zamišljene instalacije prikazuje žutu visoku i nepremostivu ogradu od željeza - aluziju na nedostupno i isključivo. Ograde će biti postavljene na različitim mjestima u njujorškim četvrtima Queens, Brooklyn, Manhattan i Central Park. Službeno otvorenje ovog rada bit će 17. listopada 2017., a bit će postaveljene do 11. veljače 2018.

Linker
18. travanj 2024 20:22