ANITA KRTALIć
Art of Perception

Posjetite jedinstvenu modnu kolekciju inspiriranu audio-vizualnim podražajima

Izložba je prikaz modnog brenda TSUKITO inspiriranog sinestezijom - kognitivnim neurološkim fenomenom limbičkog sustava.

Izložba je prikaz modnog brenda TSUKITO inspiriranog sinestezijom - kognitivnim neurološkim fenomenom limbičkog sustava.

Jedinstvenu kreativnu viziju pod nazivom SYNESTHESIA predstavila je autorica Tena Omerović, koja je prilikom izrade dizajna primijenila audio-vizualni tip sinestezije, a prilikom kojeg osjetilom sluha dolazi do vizualnog podražaja. Slušajući razne žanrove glazbe poput metala, klasične, pop, eksperimentalne glazbe i ostalih, stvarani su tekstilni uzorci koji su potom digitalno otisnuti na tkaninu. Tkanina s uzorkom korištena je kao medij za prikaz sinestezije u tekstilnom obliku.

Autorica je kreirala 20 modela od kojih je deset sašiveno i realizirano, a krojevi i oblici prate ženstvenu formu, ali su istovremeno koloristički i zabavni. Uski, strukturirani oblik haljine korišten je za naglašavanje ženstvenih linija i isticanje prirodnih oblina tijela, dok se lepršavim, puf oblikom haljine i predimenzioniranim rukavima nastojao zadržati dječji element koji je vrlo važan dio dizajna jer prenosi poruku kako se sama sinestezija javlja u ranim fazama ljudskog života. Kroz cjelokupnu kolekciju prenosi se estetika jedinstvenosti, maštovitosti i autentičnosti.

image
ANITA KRTALIć

"Moja je želja bila stvoriti nešto opipljivo iz nečeg kompletno apstraktnog, a da se pritom prenese emocija i autentičnost stvaranja. Izrazito mi je bitno kao umjetniku moći prenijeti tu emociju, jer smatram kako je ona iskra za stvaranje svojevrsne kreativne eksplozije te u konačnici zanimljivog dizajna. ‘SYNESTHESIA‘ je zapravo počela kao diplomski projekt, gdje sam kao svoj završni projekt željela napraviti nešto zaista kreativno, neuobičajeno te kompletno vjerodostojno. Potaknula me da razmišljam i o vlastitom brandu te je tako nastao TSUKITO, brend u kojem potičemo nesvakidašnjost i modnu neopterećenost namijenjenu svima", istaknula je Tena Omerović.

image
ANITA KRTALIć

Do 22. ožujka možete pogledati ovu izložbu u Brigadinom showroomu u Centru Kaptol. Otvarajući vrata svog showrooma ovoj izložbi, Brigada je izašla iz ustaljenih okvira te potvrdila kako je ovaj izložbeni prostor pozornica za kreativce koji u svom stvaralaštvu pomiču granice.

image
ANITA KRTALIć

"Veseli nas da smo u svom izložbenom prostoru ponovno ugostili drugačije i jedinstveno kreativno stvaralaštvo. Izložbe poput Synesthesie potvrđuju kako je među nama mnogo kreativaca koji njeguju poseban umjetnički izričaj i nemaju prilike predstaviti se javnosti na konvencionalnim izložbama. Brigada showroom, prostor je za inovacije i dizajn te otvoren i dostupan svima", istaknuo je Damjan Geber, vlasnik i direktor Brigade.

image
ANITA KRTALIć
Linker
27. travanj 2024 20:42