murtić100

Posjetili smo dugoiščekivanu izložbu posvećenu Edi Murtiću! U Laubi postavljena njegova posljednja djela

Suvremena umjetnička scena bez djela velikog hrvatskog slikara, grafičkog dizajnera, ali i kazališnog scenografa Ede Murtića, zasigurno ne bi bila ono što je sad. Izložba ‘Nova apstrakcija‘, koja je u Laubi izložena do 10. lipnja, dočarala je puninu njegovog značaja!

Umjetničke slike od kojih svaka priča svoju priču ukrasile su unutrašnjost Laube koja je na dan otvorenja izložbe Nova apstrakcija bila ispunjena fasciniranim pogledima na Murtićeva posljednja umjetnička djela. Prema kustosu izložbe, Feđi Gavriloviću, riječ je o ciklusu kojim je Murtić pokazao svu svoju slikarsku zrelost, snagu i drčnost.

U samom središtu Laube odvio se glazbeni performans Maka Murtića, koji je skladao za svog djeda, a u izvedbi ansambla Živa voda uz Darka Rundeka. Izvedbom glazbe njegovog unuka, izložen Murtićev opus dobio je dodatni značaj.

Kako dočarati značaj velikog Murtića u suvremenoj umjetnosti? Uz suvremenu glazbu!

Kao kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi brojne suvremene, kulturne i urbane sadržaje, Lauba je bila savršen izbor za prikaz Murtićevog posebnog i urbanog opusa. Sam postav izložbe bio je urbanog, mladenačkog karaktera. Slike stoga nisu klasično postavljene, već su postale dijelom prostora, a cijela organizacija bila je usko povezana s glazbom. Mak, unuk Ede Murtića, napisao je sto glazbenih minijatura - svaku za po jednu godinu djedovog života, odnosno dijelova života koje je on smatrao značajnim.

image
Riječ je o ciklusu kojim je Murtić pokazao svu svoju slikarsku zrelost, snagu i drčnost.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX
image
U samom središtu Laube odvio se glazbeni performans Maka Murtića.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Čitajte i: Goranka Vrus Murtić o izložba kao posveti ljubavi svom suprugu velikanu: ‘Nedostaje mi više nego ikada‘

Ove bi godine Edo Murtić proslavio stoti rođendan, a povodom toga su HDLU i Fondacija Murtić organizirali veliku izložbu "Nova apstrakcija" u Laubi, a koja predstavlja značajan i važan dio opusa posljednjih godina njegova stvaralaštva.

Izložbu prati i glazbeni program u režiji skladatelja i multiinstrumentalista Maka Murtića, unuka Ede Murtića, koji će obuhvatiti deset glazbenika s nove regionalne eksperimentalne i alternativne scene te glazbene goste poput Darka Rundeka i Damira Urbana. Uz izložbu i glazbeni program, održat će se i likovna radionica.

image
U sklopu glazbene izvedbe sudjelovao je i Darko Rundek.
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Ono po čemu Mak najviše pamti djeda su njegove radne navike.

Čitajte i: Apstraktna umjetnost za široku publiku: ‘Nemoguće je zamisliti suvremenu umjetničku scenu bez Murtićevog utjecaja‘

"Kada pogledate njegove slike, sve izgleda dosta "ad hoc", iako je to strašno balansirana umjetnost. Ono što sam ja vidio je da je svaka slika proizašla iz hrpetine i hrpetine skica i cijelih studija o tome što zapravo želi reći", objasnio nam je Mak.

"Edo Murtić je cijeloga svog života bio iznimno popularan i aktivan u društvu, a to se vidi i u njegovim stilovima koje je stalno mijenjao i u energiji koju je pokazivao na svakom svom platnu", objasnio je kustos izložbe Feđa Gavrilović.

Kustos smatra da je Murtićeva ostavština toliko bogata upravo zbog raznolikosti i zbog toga što se svako djelo može iznova i iznova tumačiti, izlagati i stavljati u relacije s drugim hrvatskim, ali i svjetskim umjetnicima, koji su bili njegovi suvremenici.

Linker
19. travanj 2024 17:42