SFF
23. SFF

'Počasno srce Sarajeva' u rukama britanskog glumca Johna Cleesea

Nagrada 'Počasno srce Sarajeva' za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 23. Sarajevo film festivala sinoć je svečano dodijeljena britanskom glumcu, komičaru i scenaristu Johnu Cleeseu.

“Gotovo mi je neugodno biti u istoj kategoriji u kojoj su bili ljudi poput Roberta De Nira i Martina Scorsesea” – na taj se način 77-godišnji britanski glumac osvrnuo na veliku nagradu koju je sinoć primio. Naglasio je kako će smatrati da je ju zaslužio zbog svog komičarskog doprinosa, jer, kako je rekao, “komedija i smijeh od ključnog su značaja u trenucima u kojima živimo”.

John Cleese najpoznatiji je po ulogama u seriji “Leteći circus Monthy Pythona” te filmovima “Monthy Python i Sveti gral” te “Brianov život po Monthy Pythonu”.

SFF
Britanski komičar i glumac na 23. izdanju Sarajevo Film Festivala

Značajnu ulogu ostvario je i u filmskom ostvarenju “Riba zvana Vanda”, a publika sarajevskog filmskog festivala sinoć je imala priliku uživati u spomenutom filmu, neposredno nakon što je Cleese primio nagradu i održao britak, duhovit i njemu svojstven govor.

Glumac je iznio i svoje divljenje zbog činjenice da je festival pokrenut upravo u jeku rata, tijekom četverogodišnje opsade Sarajeva.

- Nadam se da ste svi na to ponosni – zaključio je Cleese.

Svestrani Britanac uz glumačku karijeru vodio je i tvrtku Video arts za poslovnu obuku, a u suradnji sa psihijatrom Robinom Skynnerom napisao je bestselere 'Kako preživjeti svoju obitelj' i 'Kako preživjeti život'.

Ujedno je gostujući profesor na Sveučilištu Cornell.

Linker
16. travanj 2024 23:18