Getty Images for Bentonville Fil
FILMSKA AKADEMIJA ODLUČILA

Počasni Oscari idu u ruke redatelja Davida Lyncha i glumice Geene Davis

Prvi dobitnici filmske nagrade Oscar već su poznati, barem kada su u pitanju nagrade za počasne kipiće. Dodijeljene će biti u listopadu ove godine, objavila je Filmska akademija.

Legendarni redatelj David Lynch (73), glumac Wes Studi, redateljica Lina Wertmüller i glumica Geena Davis (63) dobitnici su počasnih Oscara za svoj rad i doprinos koji su ostvarili u filmskoj industriji.

Američka glumica poznata po ulozi u kultnom filmu "Thelma i Louise" primit će Humanitarnu nagradu Jean Hersholt za svoj rad u zagovaranju ravnopravnosti spolova, a osnivačica je i neprofitne organizacije "Geena Davis Institute on Gender in Media". Inače, glumica u svojoj kolekciji već ima zlatni kipić koji je osvojila za ulogu u filmu "Slučajni turist", te je bila nominirana za Oscara u filmu "Thelma i Louis". Uz to, Davis je članica Mense s kvocijentom inteligencije od 140.

BENTONVILLE, ARKANSAS - MAY 11: Geena Davis at the 5th Annual Bentonville Film Festival on May 11, 2019 in Bentonville, Arkansas. (Photo by Tasos Katopodis/Getty Images for Bentonville Film Festival)
Getty Images for Bentonville Fil

Ostali dobitnici ove nagrade prepoznati su kao pojedinci koji su svojim radom uvelike pridonijeli industriji filma, no još uvijek nisu odnijeli nagradu Oscara. Redatelj Lync, poznat po svom jedinstvenom nadrealnom stilu i atmosferičnosti, iza sebe ima četiri nominacije za Oscara, no još uvijek ga nije osvojio. Poznat je po kultnoj seriji "Twin Peaks" koja je prije dvije godine dobila nove nastavke, te po filmovima "Plavi baršun", "Mulholland Drive" i "Divlji u srcu".

Ovo je 11. po redu dodjela počasnih Oscara koja se održava nekoliko mjeseci prije dodjele filmske nagrade Oscar, koja se održava početkom veljače 2020. godine.

ROME, ITALY - NOVEMBER 04:  David Lynch attends a photocall during the 12th Rome Film Fest at Auditorium Parco Della Musica on November 4, 2017 in Rome, Italy.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images

Linker
16. travanj 2024 17:07