VEDRAN PETEH CROPIX
G. PLESNI TEČAJ

Plešite s Markom i Mateom: Disco fox nikad nije bio jednostavniji

Omiljeno lice Plesa sa zvijezdama - Marko Mrkić, pokazao nam je jednostavne tehnike kako savladati prve početničke korake na plesnom podiju.

Omiljeno lice Plesa sa zvijezdama - Marko Mrkić, pokazao nam je jednostavne tehnike kako savladati prve početničke korake na plesnom podiju.

Svi smo se mi barem jednom u životu našli pred neugodnim izazovom ili zadatkom koji je u opisu našeg posla, ali nekako smo se nadali da će nas uz malo sreće zaobići. Ako ste gledali Sandru Bullock u komediji o nespretnoj agentici FBI-a koju šalju na tajni zadatak kao sudionicu izbora za Miss SAD-a, otprilike ćete shvatiti moj osjećaj kada sam saznala da sam upravo ja novinarka na plesnom zadatku.

Ovaj osjećaj će razumjeti svi oni koji vjeruju da imaju "dvije lijeve noge" u plesu, a neće im zvučati ni kao utješna nagrada kada čuju da se plesna škola pod vodstvom mentora Marka Mrkića zove "Lijeva & Desna".

Ako ste tvrdoglavi kao ja, imat ćete sve moguće izgovore u glavi, počevši od ovakvih: "Polomit ću kukove", "Ali ja nisam nikad plesala", "Zaista imam dvije lijeve", "Čak i da ne postoji čovjek na ovoj planeti s dvije lijeve, ja sam sigurno taj".

Nakon uspješno odrađenog zadatka, sve što vam mogu reći je - izbacite takve misli iz glave i usudite se zaplesati!


Naravno sve je lakše uz odličnog plesača, a ja sam imala čast naučiti prve plesne korake uz državnog instruktora i mentora najzabavnije plesne škole u Zagrebu. Upravo iz tog razloga rado vam prenosim svoje iskustvo, koje će vam, sigurna sam, pomoći da savladate jedan od najjednostavnijih plesova - disco fox.

Riječ je o plesu koji ima korijene u swingu, sambi, chachi, mambu, merengueu, foxtrotu i tangu. Isti ples se u ranijim razdobljima, u skladu s tadašnjom glazbom među ostalim nazivao i swing-step te disco-hustle. Pojavio se sedamdesetih godina u New Yorku i prošao kroz mnoge varijacije, kao što su formacije, samostalni ples i ples u paru. John Travolta je ulogom u filmu Groznica subotnje večeri popularizirao ovaj ples, pogotovo kod muškaraca.

Posljednjih 20 godina disco fox se pleše na pop glazbu. To je brz i okretan ples, gdje se plesačica puno okreće dok je partner vodi prema sebi ili od sebe, uz razne nagibe. Dok su bečki valcer i engleski valcer tročetvrtinski plesovi (osnovni korak ima tri pokreta, u skladu s taktom kompozicije valcera), disco fox se može plesati na više varijanti taktova, jer osnovni korak može imati tri ili četiri pokreta.

image

U idućem nastavku gledajte nas kako plešemo bečki valcer - to će vam uvijek dobro doći

VEDRAN PETEH CROPIX

"Neovisno je li riječ o sporijoj ili bržoj glazbi, domaćoj ili stranoj, ova vrsta plesa vrlo je primjenjiva i brzo ćeš savladati osnove", tješio me Marko na početku i zaista je tako i bilo!

Na moj upit koliko je vremena potrebno kako bi savladali osnovne plesne korake, Marko odgovara da je "potrebno manje nego što većina ljudi misli"!

"Nakon jednog sata možeš naučiti osnove plesa koje ćeš koristiti u nekoj budućoj prilici. Ne treba ti čak niti godinu dana. Primjetim kroz nekoliko sati mentoriranja kako je već nakon par sati ‘ona‘ na podu, ‘on‘ se naslanja i slično", kaže Marko te ističe da je nabitnija volja uz malo truda da se usudite izaći na plesni podij, a ja se samo mogu složiti i poručiti: ‘‘3... 2...1... Odvaži se i zapleši s nama!"

Linker
26. travanj 2024 05:40