G. PLESNI TEČAJ

Pleši s Markom i Mateom: Bečki valcer nikad nije bio zabavniji

U novom video vodiču otkrivamo vam tajne jednog od je najstarijih i najpopularnijih dvoranskih plesova. Za bečki valcer važno je pravilno ‘kraljevsko držanje‘, a neizostavan je ples balova i zabava.

Zabavni plesni vodič s mentorom Markom Mrkićem nastavljamo u kraljevskom stilu s bečkim valcerom koji je nastao u drugoj polovici 18. stoljeća pod utjecajem njemačkih i austrijskih plesnih stilova. Ovaj ples je koristan za balove i zabave, a u samoj muzici naglašeni su gudački instrumenti.

Nakon što sam uspješno savladala osnove disco foxa, bečki valcer ‘‘pod palicom Marka Mrkića‘‘ izgledao je poprilično jednostavno, a moje cipelice su se lagano vrtjele po plesnom podiju kao da smo u balskim dvorima.

Osjećaj je nevjerovatan, a žene imaju dojam kao da su u najmanju ruku princeze, a za potpuni dojam samo vam nedostaje balska haljina od prozračne tkanine i raširene siluete. S razlogom upravo ovaj ples ima najdužu tradiciju, a sada mi je jasno i zašto! Čak je i ime dobio prema njemačkoj riječi "waltzen" jer se cijelo vrijeme vrtite i kružite na plesnom podiju.

Kako se valcer razvijao, neke od verzija koje su rađene oko prvobitnog brzog tempa postale su posebno nazvane "bečkim valcerom" kako bi se razlikovale od sporih valcera. Nemojte zaboraviti da je za ovaj ples vrlo važno pravilno držanje, a nakon nekoliko sati vježbe osjećati ćete se kao da vaša stopala sama prate ritam glazbe i da su vam pokreti već dobro poznati! 3...2...1... zapleši!

image

Zaplešite bečki valcer uz Gloriju

VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 14:46