knjigom po hrvatskoj

Plemenite akcije: Dvije žene koje su svojim akcijama približile knjigu onima kojima nije na dohvat ruke

Mlada pjesnikinja pokrenula je knjižnicu i knjižaru na kotačima, kojom obilazi zabačena mjesta i Zagrepčanka koja je odlučila otvoriti knjižnicu na otoku bez djece predstavile su nam svoje projekte.

U 2021., koja je u Hrvatskoj proglašena godinom čitanja, dvije su žene osobito pridonijele popularizaciji pisane riječi - jedna je oformila putujuću čitaonicu, a druga je otvorila knjižnicu na Molatu.

Maja Klarić: Obilazim mjesta koja nemaju knjižnice i knjižare

Tijekom pandemije pjesnikinja i prevoditeljica Maja Klarić (36) - koja je posljednjih godina propješačila tri tisuće kilometara po Europi, Južnoj Americi i Aziji - svoj je avanturistički duh hranila nomadskim stilom života u Hrvatskoj. I to vozeći se u Bookmobileu, kombiju koji funkcionira kao putujuća knjižnica, knjižara i pozornica za čitanje poezije, ali i kao Majin drugi dom kad je na terenu. Taj projekt svojevrsne čitaonice na četiri kotača podržalo je i Ministarstvo kulture i medija, a Maja je kombijem obilazila desetak lokacija mjesečno. Njen ambiciozno postavljen tempo nije usporilo ni to što je lani u prosincu zatrudnjela sa svojim životnim partnerom, putopiscem Goranom Blaževićem (38).

image
Maja Klarić i njezin Bookmobil
ROBERT SIRONI

- Spavala sam u kombiju parkiranom u šumi, kod prijatelja koji bi u blizini imali smještaj, u kampu... - priča Šibenčanka koja trenutačno živi u Umagu, odakle je i krenuo njezin pothvat lanjskog kolovoza. Posljednje je gostovanje odradila početkom mjeseca u blizini Grožnjana, gdje se na pjesnički susret “Šumski pjesnici” dovezla sama, samo tri tjedna prije rođenja sinčića Olivera.

- Želja mi je bila posjetiti što više mjesta gdje nema knjižara i knjižnica - priča Maja Klarić, u čija su gostovanja redovito uključene lokalne zajednice, vrtići, škole... Većinu Majine biblioteke s tristotinjak naslova čine lektire, dječje knjige i slikovnice. Uglavnom je riječ o donacijama knjižara i autora, a ponekad ih i ljudi sami daruju. U Bookmobileu se mogu kupiti i knjige koje je napisala Maja, a dosad ih je objavila šest - četiri zbirke poezije te dva putopisa u prozi, ali i knjige njenog partnera Gorana Blaževića.

image
Bookmobil funkcionira kao putujuća knjižnica, knjižara i pozornica za čitanje poezije
ZRINKA MAGAZIN

U svim aktivnostima trudnoća joj je, kaže Maja, samo bila dodatna motivacija, a ne otežavajuća okolnost.

- Drago mi je da će se moj dječačić moći jednog dana pohvaliti kako je već u trbuhu prošao cijelu Hrvatsku uzduž i poprijeko - zaključuje Maja, koja u proljeće nastavlja s novim putovanjima, a u međuvremenu će u Bookmobileu urediti prostor i za svog Olivera.

Čitajte i: Tisja Kljaković Braić najavila novu knjigu: Omiljeni bračni par 'prikupio' dovoljno šaljivih momenata za nastavak

Dina Popović: Bivšu školu pretvorila sam u kreativnu zonu

Tajna veza Molata i Dine Popović (46) počela je prošlog ljeta, kad je ova Zagrepčanka onamo došla prvi put. Zaljubila se u mirnu atmosferu, čiste plaže i prirodu, a posebno ju je zaintrigirala zgrada škole, obnovljena sredstvima Europske unije, koja je - zjapila prazna.

image
Dina Popović
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Ondje nema djece tijekom godine, samo ljeti kad su praznici. Čim sam vidjela taj neiskorišten školski prostor, odlučila sam ga ispuniti sadržajima namijenjenim klincima. Već sam imala registriranu udrugu “Žaruljica” za pomoć djeci pri obrazovanju pa sam uspjela unajmiti školu na pet godina - priča Dina, koja je ondje donijela knjige i u suradnji s članovima udruge i prijateljima te uz projekt Eko-eko Molat u manje od godinu dana stvorila pravu dječju otočnu oazu.

U zgradi su četiri prostorije, od kojih je jedna knjižnica s nekoliko stotina knjiga svih žanrova koje su donirale Knjižnice grada Zagreba, dvije velike spavaonice i jedan prostor za radionice. Osim čitanja, zahvaljujući Dini Popović ovo su se ljeto djeci na Molatu nudili i drugi kreativni sadržaji. Ondje se, naime, održavala likovna radionica pod mentorstvom grafičkog dizajnera Dina Colića, dramsku grupu vodila je profesorica predškolskog odgoja Natalija Pećarina, organiziran je turnir u boćanju, čistilo se more od otpada...

image
Knjižica na Molatu
PRIVATNA ARHIVA

- Sve je to tek početak - kaže poduzetna Zagrepčanka koja je diplomirala ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, a zaposlena je u Uredu za razvoj digitalnog društva.

- Svake ću godine inzistirati na nekim novim suradnjama, prijavama na razne projekte koji nam mogu financijski pomoći u realizaciji ideja - govori Dina, kojoj je cilj jednoga se dana i preseliti na Molat.

Čitajte i: Književnošću protiv potresa! Tribinom ‘Ma tko još čita‘ na Baniji počinje projekt radionica kreativnog pisanja

Linker
16. travanj 2024 12:11