DOMAĆA GAZBENICA

Pijanistica koja govori sedam jezika: Martina Filjak nastupa u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara

Hrvatska pijanistica Martina Filjak nastupit će u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara 12. kolovoza u atriju Kneževa dvora s violinistom Andrejem Bielowim i hornistom Felixom Klieserom.

Hrvatska pijanistica Martina Filjak (42) obožavateljima klasične glazbe priprema pravu poslasticu: u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara 12. kolovoza nastupit će u atriju Kneževa dvora s violinistom Andrejem Bielowim i hornistom Felixom Klieserom.

Kako ste se odlučili za intrigantnu kombinaciju s rogom i violinom?

Andrej i Felix su sjajni glazbenici, a kako nas zastupa ista agencija, odlučili smo vidjeti kako će to zajedno izgledati. Ujesen krećemo na mini-turneju po Njemačkoj i Švicarskoj. Dubrovnik je pak odlična prilika da se predstavimo hrvatskoj publici.

Čitajte i: Ples u nemogućim uvjetima: Slurp festival umjesto dvije noći organizirao događanje u jednom danu

Koliko je pandemija covida-19 poremetila vaš životni ritam?

Imala sam dosta nastupa u inozemstvu i Hrvatskoj, a u vrijeme karantene radila sam niz streaming projekata. Jedna sam od onih sretnijih kojima se radni ritam tijekom pandemije nije promijenio.

image
Martina FIljak nastupa u atriju Kneževih dvora 12 kolovoza.
ROMANO GROZICH

Jesu li nastupi po cijelom svijetu bili presudni za to što danas govorite sedam jezika?

Lingvistika me oduvijek zanimala, ali naravno da mi je pomoglo što sam puno putovala. Sretna sam što danas više-manje tečno govorim engleski, talijanski, njemački, španjolski, francuski i nizozemski, a iz zanimacije sam naučila osnove ruskog i turskog.

Kako se odmarate između koncerata?

Volim aktivni odmor. Svaki vikend planinarim, obitelj ima kućicu u Gorskom kotaru gdje veslam u kajaku, a kada se doista želim smiriti, posvetim se jogi.

Linker
08. travanj 2024 21:47