Preporuke

Ovog ljeta nadoknadite štivo! Donosimo pregled najboljih knjiga za čitanje na plaži

Ovaj dio godine idealno je vrijeme za uživanje u dobrom štivu, a mi vam donosimo popis knjiga koje će zadovoljiti svačiji ukus - od ljubavnih romana do stvarnih životnih priča.

Kada dani postanu dulji i temperature počnu rasti, znamo da je vrijeme za knjige. Romani umrljani kremom za sunčanje, baš kao i ljetni blockbusteri te glazbeni albumi, postaju poput najbolje ljetne okrepe. Ljeti čitamo mnogo više nego u bilo koje drugo doba godine - i to ne bilo kakve knjige, već one koje su lagane, zabavne i transportiraju nas na neko bolje mjesto. Čitatelji željno iščekuju preporuke romana u svojim omiljenim časopisima i novinama jer znaju da je upravo ovo vrijeme u godini kada imaju najviše vremena za najdražu ljetnu razonodu.

DO POSLJEDNJEG DAHA

Nakon što otac glavne junakinje Claudine Henry napusti obitelj, njezino bezbrižno ljeto prije odlaska na fakultet pretvara se u noćnu moru. Kako bi preboljela težak period, s majkom odlazi na daleki otok gdje upoznaje tajanstvenog mladića. Njihova romansa i privlačnost nema budućnost, jer oboje znaju da nakon ljeta prestaje i njihov odnos. Američka spisateljica Jennifer Niven napisala je roman o prvoj ljubavi, odrastanju i preprekama.

image
PRESS

ZELENO SVJETLO

Naslov knjige koja je upravo objavljena u hrvatskom prijevodu odnosi se na one trenutke u životu kad nam sudbina, svemir ili Svevišnji daju zeleno svjetlo koje kaže "idi", koje otvara mogućnost da se upustimo u nešto novo. u prvih 50 godina Matthewa McConaugheyja bilo je mnogo više zelenih nego crvenih ili žutih svjetala – jer je glumac jednostavno prihvaćao sve što mu život donosi.

image
PRESS

ZABRANJENA BILJEŽNICA

Napisan u dnevničkoj formi, roman talijanske književnice Albe de Céspedes iz 1952., ispovijest je Valerije, predane supruge, majke i službenice koja živi u Rimu. Nakon što sve što ne može izreći naglas krene zapisivati u crnu bilježnicu, počinje shvaćati da su njezine iluzije o životu bile samo jedna velika obmana.

image
PRESS

VUČJA SREĆA

Talijanski pisac Paolo Cognetti u svojim romanima često piše o planinama, što je slučaj i s posljednjim naslovom. Ovoga puta glavni lik, 40-godišnji Fausto nakon prekida veze bježi u planine, a mlada Silvia, pak, jer pokušava pronaći sebe. Sasvim slučajno, jedne prohladne noći uz vatru dvoje stranaca doživi bliskost te se opet počinju osjećati živima. Iako znaju da ništa nije zauvijek pokušavaju iskoristiti najbolje od života.

image
PRESS

DJEVOJKA IZ MOČVARE

Djevojka Kya Clark oduvijek je bila na meti glasina. Napustila ju je majka, braća i sestre, zatim je nestao i njezin otac, pa je sa šest godina ostala živjeti sama u trošnoj kolibi. Kada lokalni mladić bude ubijen, svi prvo posumnjaju na sramežljivu i povučenu djevojku. Ovaj bestseler New York Timesa, autorice Delije Owens dobio je i svoju filmsku ekranizaciju, a istoimeni film u kina dolazi u kolovozu.

image
PRESS

DOŽIVOTNA ROBIJA

Nakon šest godina Vedrana Rudan objavila je novi roman koji se bavi ljubavi – i to prije svega kompliciranoj ljubavi prema djeci. Ova riječka spisateljica i novinarka secira složen odnos majke i kćeri te otkriva koliko on može biti razoran, unatoč tome što je ispunjen ljubavlju.

image
PRESS

LJUBAVNA HIPOTEZA

Umjesto u ljubav, studentica biologije Olive više vjeruje u znanost. No kada mora odglumiti da je u vezi i slučajno poljubi mladog profesora Adama Carlsena, kojeg se svi na fakultetu boje – sve kreće nizbrdo. Osim što će riskirati znanstvenu karijeru, i njezino srce će doći u opasnost.

image
PRESS

LEKSIKON SVJETLA I TAME

Glavni junak romana norveškog pisca Simona Strangera, Henry od djetinjstva je bio žrtva zlostavljanja. Dolaskom Drugog svjetskog rata pridružuje se nacistima te s bandom zauzima vilu u Trondheimu koja postaje mjesto mučenja i neopisivih zvjerstava. Nedugo nakon završetka rata, u vilu se useljava obitelj mladog Židova čiji je otac zatočen i ubijen u jednom od okrutnih pogroma.

image
PRESS
Linker
10. travanj 2024 20:15