Profimedia
IZ NASTAVKA U NASTAVAK

Ovo je 5 najdugovječnijih filmskih franšiza kojih se vrijedi prisjetiti

Paramount Pictures je najavio da će šesti nastavak popularne filmske franšize "Mission: Impossible“ biti objavljen krajem srpnja 2018. Ova filmska franšiza koja se temelji na istoimenom televizijskom serijalu emitiranom krajem šezdesetih jedna je od najdugovječnijih, a Tom Cruise se velikim dijelom zahvaljujući njoj profilirao kao akcijski glumac.

Prvi film iz franšize emitiran je 1996., a gotovo svaki nastavak je odlično prošao na kino-blagajnama čak i ako nije uvijek bila riječ o remek-djelima sedme umjetnosti.

"Mission: Impossible" je samo jedna u nizu zanimljivih i dugovječnih filmskih franšiza, a u nastavku vam donosimo još pet filmskih serijala kojima svakako vrijedi posvetiti pozornost.

Profimedia

Harry Potter – 8 filmova nastalih po romanima o malom čarobnjaku autorice J.K. Rowling pripadaju među najkonzistentnije i najuspješnije u povijesti filma. Prvi film, "Harry Potter i kamen mudraca“ objavljen je 2001., a priča je zaokružena deset godina kasnije s "Harry Potter i darovi smrti – 2“. Fanovi kojima nije dosta avantura Harryja i njegove čarobnjačke družine imaju razloga za veselje jer uskoro u kina dolazi film "Čudesne zvijeri i gdje ih naći“ čija se radnja zbiva sedamdeset godina prije nego što je započela saga o Harryju Potteru. "Čudesne zvijeri" je također napisala J.K. Rowling i već je najavljeno da će serijal imati najmanje pet nastavaka.

Profimedia

Brzi i žestoki – iduće godine bi se trebao pojaviti novi, osmi nastavak ove vrlo popularne akcijske franšize koja je proslavila Vina Diesela. On je glumio u svim nastavcima osim drugoga, a o tome koliko publika voli gledati naganjanje brzim automobilima u ilegalnim uličnim utrkama dovoljno govori podatak da je ovo najuspješnija franšiza Universal Picturesa uopće. Teško se odreći zlatne koke pa je Vin Diesel već najavio deveti i deseti nastavak koji bi trebali biti objavljeni 2019. odnosno 2012. godine.

Profimedia

Batman – iako ima jaku konkurenciju u X-manu pa čak i Supermanu, čovjek šišmiš i dalje ostaje super-junak koji se pojavio u najviše filmskih naslova. Počevši od prvog filma "Batman: The Movie“, koji je nastao kao adaptacija televizijskog serijala iz četrdesetih, pa sve do ovogodišnjeg vizualnog spektakla "Batman v Superman“ u kojemu je maskiranog borca za pravdu utjelovio Ben Affleck, u dugogodišnjem nizu filmova bilo je uspjeha, ali i promašaja.

Profimedia

James Bond – 53 godine, 23 filma i šest glavnih glumaca kasnije, James Bond je i dalje najšarmantniji, najopasniji i najviše cool tajni agent. Avanture agenta 007 koje su nastale po romanima britanskog pisca Iana Fleminga udarile su temelje za sve akcijske heroje koji su uslijedili. Svaki novi film se željno iščekuje, a pitanje "Tko će biti novi James Bond?“ svako toliko iznova zaokupi (ne samo) filmski svijet.

Profimedia

Star Wars – avanture različitih likova koje se dešavaju "nekad davno u jednoj jako, jako dalekoj galaksiji“ odavno su prerasle film i postale su važan dio popularne kulture kroz knjige, stripove i računalne igre. Trenutačno se iščekuje "Rogue One: A Star Wars Story“ koji dolazi u prosincu ove godine, a njegova radnja se događa nešto nakon radnje prvog filma objavljenog 1977.

Linker
03. travanj 2024 17:10